Boeken

Boekentag: 20 vragen over boeken

Ik vul niet vaak tags in, maar deze kon ik niet weerstaan. Ik spotte deze voor het eerst bij Kim, en raakte meteen enthousiast. Lezen jullie mee?

 1. Word je ziek wanneer je in de auto een boek leest? 
  Nou, met een papieren boek sneller dan met een e-reader. En in een bus sneller dan in de auto. Zucht, mijn hersenen werken gek. Ik lees gewoon het liefst in de trein. Vooruit of achteruit rijdend; daarin zit qua beleving gelukkig geen verschil.
 2. Welke schrijfstijl van welke auteur vind je absoluut uniek en waarom? 
  Tja, dat is voor mij een schot voor open doel: Haruki Murakami. Ik ben een groot fan zijn gehele oeuvre, en besteedde hier maandelijks aandacht aan, in de vorm van een recensie van één van zijn romans. Murakami onderscheidt zich van alle andere auteurs door zijn unieke manier van benoemen, zijn spel met de realiteit en zijn talent om absurd ogende voorvallen te verweven in het verhaal op een dusdanige manier waarop het niet meer dan logisch oogt.
 3. De Harry Potter boekenserie of de Twilight Saga series? Geef drie argumenten.
  Absoluut Harry Potter! Eén: het verhaal is zoveel beter, laat staan de films! Twee: de personages zijn origineel en voegen elk iets toe aan het verhaal. Edward is achteraf gezien maar een gek, stalkerig mannetje, en Bella een onhandige, bange kluns. Drie: Ik heb liever een zevendelige reeks over vriendschap, liefde, moed en magie dan een driedelige reeks over tienerliefde en de eeuwenoude strijd tussen weerwolven en vampiers.
 4. Heb je een boekentas en zo ja wat zit er nog meer in naast boeken? 
  Haha nee, maar het zou wel leuk zijn! Ik heb altijd een boek in mijn ‘gewone’ tas zitten. Met daarnaast dus al mijn andere bagage, zoals mijn agenda, notitieboekje, een flinke voorraad pennen, snoepjes, mijn portemonnee, paspoort, sleutels, telefoon en deodorant.
 5. Ruik je aan je boeken? 
  Mwah, niet eens zo vaak. Als ik ze net nieuw heb vind ik het wel leuk om mijn neus er eens langs te halen, maar als ze uit de bibliotheek komen vind ik ze vaak iets te muffig. Dus hou ik mijn neus op afstand.
  Gerelateerde afbeelding
  Bron: Dribbble.com
 6. Boeken met of zonder illustraties? 
  Het liefst zonder illustraties, maar er zijn boeken waarbij de illustraties juist meer diepgang aan het verhaal geven. Zoals bij Nathan Filers De schok van de val. En laten we wel wezen: bij kinderboeken tot een bepaalde leeftijd zijn illustraties juist ontzettend belangrijk voor een boek, en de leesbeleving!
 7. Welk boek vond je heel erg mooi om te lezen maar waar je later erachter kwam dat de schrijfstijl eigenlijk helemaal niets was? 
  Hier kan ik eigenlijk geen antwoord op geven, want wat een boek voor mij erg mooi maakt, is onder andere de stijl. Daar let ik altijd op. Deze vraag is dus voor mij: nvt.
 8. Heb je een grappige anekdote vanuit je kindertijd die over boeken gaan?
  Ik was al heel jong verslaafd aan boeken lezen, en op de basisschool pakte ik tijdens het vrije leesuurtje (yay!) altijd hetzelfde boek erbij: Een luxe, volwassen vertelling van Bambi of een bijzonder boek die ik nooit meer heb kunnen vinden: De witte olifant. Ook heb ik deelgenomen aan de Jonge Jury, en reisde hiervoor samen met een andere schoolgenoot af naar Amsterdam, naar de uitreiking. Favorieten uit die tijd zijn Simone van der Vlugt en Mosje en Reizele van Karlijn Stoffels.
 9. Wat is het dunste boek op je boekenplank?
  Dat moet één van de boekenweekgeschenken zijn. Uit mijn hoofd: Broer van Esther Gerritsen.
 10. Wat is het dikste boek op je boekenplank? 
  Dat kan niet anders dan de thriller Ik ben Pelgrim van Terry Haynes zijn. Een fantastisch boek, dat geen moment verveelt. Ik wil ‘m altijd nog eens herlezen.
 11. Schrijf je ook naast dat je leest? Zou je ooit een auteur willen worden? 
  Ik blog, dus schrijven doe ik geregeld. Maar niet in de vorm van een boek schrijven. Hoewel ik dat wel heel graag zou willen. Een roman, niet al te zwaar op de hand. Ik ben meermaals al eens begonnen met een paar plots uitwerken maar het kwam er steeds niet van. Misschien ooit nog eens. Ik was bij mijn opleiding Journalistiek gek op/goed in het vak Creatief Schrijven, dus wie weet..!
 12. Wanneer werd lezen zeg maar echt jouw ding?
  Volgens mij begon dat al rond mijn vijfde. Als ik de verhalen van mijn ouders mag geloven zat ik altijd met mijn neus in de boeken, en ik las ook al snel ‘boven mijn niveau’ op de basisschool.
 13. Wat is je meest favoriete klassieke titel?
  Tja, ik ben dus niet zo van de klassiekers. Maar Nooit meer slapen van W.F. Hermans vond ik wel erg bijzonder.
 14. Als je een boek cadeau zou krijgen dat je al gelezen hebt maar ontzettend haatte, wat zou je dan doen?
  HA, kleine kans. Als ik al een boek cadeau krijg dan is het er eentje die ik zelf heb geopperd, mensen weten bij mij wel beter dan mij ‘zomaar’ een boek te geven; ik heb al zoveel gelezen, en ik heb zelf al zoveel boeken in huis! Mensen komen juist bij mij aankloppen voor boekentips, maar wie weet gebeurt het ooit. Dan zou ik het wel eerlijk zeggen. En vragen om een andere titel of boekenbon haha
 15. Welke boekenserie ken je die niet zo bekend is en welke je aan zou raden?
  Ik ben de laatste tijd weer erg verzot op thrillers, en binnen dat genre ken ik dan ook twee series die bij het grote publiek -naar mijn weten- minder bekend zijn. Allereerst Jane Casey. Ik las onlangs De jacht en dat smaakte naar meer! Inmiddels las ik ook een tweede boek van Casey over rechercheur Maeve Kerrigan, namelijk Na de brand. En dan is er de Britse schrijver Mark Billingham. Via mijn werk voor boekreviews.nl ontdekte ik zijn thrillers over inspecteur Tom Thorne en die zijn absoluut de moeite waard!
 16. Wat is een slechte gewoonte die je hebt met betrekking tot boeken?
  Ik knak boekenruggen. Ik heb mezelf al eens de ‘boekenchiropractor’ genoemd en daar blijf ik bij. Het is geen vandalisme maar mijn praktische inslag: soms lezen boeken iets fijner als je niet constant de bladzijdes uit je neus hoeft te duwen.
 17. Wat is je favoriete woord? 
  Ik ben gek op oubollige woorden, zoals ‘mieters’, ‘jottem’ en ‘doerak’. Maar mijn favoriete woord is toch wel ‘snotversnaatje’.
 18. Ben je een nerd, saai of een einzelganger? Of al het bovenstaande?
  Ik ben sowieso een (blije boek)nerd. Daarnaast ben ik volgens mij niet saai, en ik ben te sociaal om een einzelganger te zijn, hoewel ik tijd voor mezelf ontzettend kan waarderen. Ik ben gewoon een boeknerd die zowel in groepen als alleen goed vertoeft, die dol is op sushi en wijn en sinds kort mama is, wat een hele nieuwe (boeken)wereld voor me heeft geopend!
 19. Open einde of happy end?
  In een serie: open einde! Lekker smachten naar het volgende deel. Voor stand alones liever een gesloten einde, happy of niet.
 20. Liefdesromans of actieboeken met enkele liefdesscènes erin?
  Liefdesromans. In actieboeken wil ik ook actie, wil ik spanning en wil ik op het puntje van mijn stoel zitten. Niet verwikkeld raken in een stomende liefdesromance. Hoewel de boeken van Karen Rose, die hier in uitblinkt, heel aangenaam zijn.

 

2 gedachten over “Boekentag: 20 vragen over boeken

 1. Leuke tag, die ga ik ook invullen! Wij delen trouwens een slechte gewoonte, het is echt het eerste wat ik doe bij een boek, het leest zoveel fijner! Ik moet er echt opletten als ik een boek van iemand leen, voor ik het weet is het geknakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s