Boeken

Voorlezen als een pro

Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen begonnen. Superleuk, want voorlezen is zo fijn! Als kind werd ik heel graag voorgelezen -vooral als ik niet zo fit was- en nu vind ik het ook ontzettend leuk om boekjes met Mason te lezen.

Eigenlijk mag ik het nog niet ‘lezen’ met Mason noemen, want het liefst knaagt en slaat hij op de boekjes die ik hem aanbied. Hij zit wat dat betreft nog in zijn ruige fase, waarbij alles potentieel eten is, en geluiden maken door te slaan op dingen het mooiste is wat hij kan doen. Echt, hij slaat op ons (auw), hij slaat op de muren, op de tafel, met blokjes in zijn handen op de grond, op de muur en op de tafel en ook knuffels en speelgoed moet het qua klappen ontgelden. Dat belooft dus veel goeds voor zijn leestoekomst ;-)

mason17
Hier gaat het er nog gemoedelijk aan toe

Maar, ik hou hoop. Mason kruipt nu al achter elk papiertje aan dat hij ziet, dus de interesse voor papier is er! Nu nog een extra dimensie hieraan toevoegen, namelijk het daadwerkelijk willen lezen alvorens het verslinden begint. Voor nu kan ik zijn aandacht enige tijd vasthouden met knisperboekjes en voelboekjes. Op de foto zie je Mason verwikkelt in een ‘gevecht’ met zijn Nijntje-knisperboekje. Ook hebben we een knisperboekje met dieren, van Boekstart. Daarmee weet ik hem altijd wel aardig bij de les te houden, want ik laat hem de verschillende dieren zien, en daarbij maak ik ook de dierengeluiden. Altijd goed voor een grote grijns op zijn gezichtje. De muis, het schaap en de bij zijn favoriet. Ook een ander boekje, ook met dierenplaatjes, doet het goed. Ook vanwege de toevoeging van dierengeluidjes. Daarnaast hebben we voor kerst een liedjesboekje voor hem gekregen. Daar is hij dol op! De bladzijdes zelf omslaan, en dan nog geluid creeren ook: de ideale mix voor Mason!

Ik ben nu nog te bang om hem andere boekjes voor te lezen, aangezien die rechtstreeks in zijn mondje verdwijnen, maar ik kan niet wachten tot hij iets ouder en beheerster is. Tegen die tijd liggen er vele boekjes voor hem klaar, waaronder de bijna complete verzameling boekjes van Gonnie & Gijsje, Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft, Ik zou wel een kindje lusten, verscheidene boekjes van Nijntje, Kikker is verliefd, een aantal boekjes van Bobbi en nog veel meer. Voor het echte (voor)leeswerk moeten we dus nog even geduld hebben en nu vooral voorbereidend werk treffen met Mason, maar ik verwacht volgend jaar toch heel andere verhalen met jullie te kunnen delen. En als Mason toch niet zo geïnteresseerd is in boekjes, mag dat ook. Zo open minded ben ik dan ook wel weer.

Wat is bij jullie thuis het favoriete voorleesboekje? 

2 gedachten over “Voorlezen als een pro

  1. Mijn dochter (vier) is de laatste tijd vooral zot van Tiny (eens een boek met allemaal verschillende verhalen gekocht op de rommelmarkt, o nostalgie). Dat boekje van Nijntje op de foto was trouwens ook haar eerste boekje als ik mij niet vergis 8)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s