Boeken

Leeslijst voor Mason

Tja, je bent een moeder-boekenwurm of je bent een moeder-boekenwurm. De laatste tijd (of eigenlijk: altijd wel) vind ik het enorm leuk om boekjes voor Mason in te slaan. Voor de voorraad, zeg maar. Of hij nu een boekenwurmpje wordt of niet, ik wil hem in ieder geval motiveren om te lezen door hem te omringen met boekjes.

Wat daarbij extra leuk is, is dat Mason steeds meer interesse voor boekjes heeft. Normaal gesproken eet ‘ie ze vooral graag op, maar de laatste tijd kan ik ook -mits ik hem op bescheiden afstand hou- ook prima voorlezen. Hij kijkt dan vooral geboeid toe. Laat ik hem echter ‘vrij’ dan verdwijnt het boekje weer in zijn mond! Het is dus nog even aankijken, maar ik heb alle vertrouwen in zijn leestoekomst. Ik heb voor nu dan ook alvast een ‘bescheiden’ lijstje opgesteld, lezen jullie mee?

 1. Eric Carle – Rupsje Nooitgenoeg: ik heb hier al een voelboekje van, maar het origineel mag natuurlijk niet ontbreken!
 2. Jet Boeke – Dikkie Dik (bijvoorbeeld: op de boerderij): Ik vind Dikkie Dik helemaal geweldig, en ik hoop Mason ook. Er zijn zoveel boekjes van te krijgen, dus ik heb -voor dit lijstje- de boerderij als voorbeeld genomen.
 3. Eric Hill – Dribbel: Waar is Dribbel? Dribbel, nog zo’n favoriet! Wie houdt er nu niet van die lieve, kleine Dribbel?
 4. Gemma Merino – De krokodil die niet van water hield: Alleen die vormgeving al! Prachtig! Plus: een krokodil die niet van water houdt? Dat klinkt bij uitstek al als een superleuk verhaal.
 5. Jorg Muhle – Nog even achter mijn oortjes kriebelen: Dit boekje werd me aangeraden door een boekverkoopster, dus dat moet goed zitten toch? Nog even mijn haartjes wassen heb ik al, nu deze nog.
 6. Giuliano Ferri – Kiekeboe! Als Mason ergens van houdt dan is het kiekeboe. Hij krijgt er geen genoeg van, en baalt echt als we ophouden met spelen. Dit boekje is dus ideaal.
 7. Guusje Nederhorst – Woezel en Pip Sneeuwpret: Ik ben niet een heel groot fan van Woezel en Pip (sorry) maar ik wil er toch een boekje van in huis halen. Deze lijkt me heel schattig.
 8. Monica Maas – Bobbi omkeerboek (kerst en Sinterklaas): Bobbi is lief! En dit omkeerboekje lijkt me ideaal voor als Mason begrijpt wat deze feestdagen inhouden.
 9. Mies van Hout – Poesje mauw: Een liedjesboek! Leuk, om zo spelenderwijs te lezen met Mason. En die illustraties: prachtig!
 10. L.M. Niskos – Welterusten…kleine beer: Een klassieker! Alleen die omslag al ziet er zó lief uit! Deze wil ik echt graag voor hem shoppen.
 11. J.M. Walsh & Judi Abbot – Papa is de allerbeste: Omdat Mason zijn papa de beste is! Dit boekje ziet er daarnaast ook zo superschattig uit, ik kan niet wachten om Mason hieruit voor te lezen.
 12. Giuliano Ferri – Gefelicitaart! Dit boekje kwam ik tegen op de webiste van psikhouvanjou, en ik was meteen verliefd. Hoe leuk is deze voor zijn eerste verjaardag?
 13. Dick Laan – Pinkeltje: Ook hierbij geldt dat het meerdere boeken betreft. Ik was vroeger gek op Pinkeltje, en las alle verhaaltjes. Wie weet vindt Mason Pinkeltje later ook zo leuk.

Kennen jullie de boeken uit deze lijst? Wat zijn jullie ervaringen? En: welke boekentips hebben jullie nog voor me om mijn bescheiden lijstje aan te vullen?

10 gedachten over “Leeslijst voor Mason

 1. Ik heb “Rupsje Nooitgenoeg” talloze keren aan mijn kinderen voorgelezen. Ze genoten er iedere keer van. Ook om zelf mee te tellen. “Welterusten, kleine beer” vonden ze ook altijd erg mooi. En toen ze wat ouder waren ook de boeken van Kikker en zijn vriendjes. Die boekjes heb ik allemaal. :)

  1. Ja, Kikker is geweldig! Ik was vroeger vooral dol op het verhaaltje ‘Kikker is verliefd’, en die heb ik dan ook -uiteraard- voor Mason ingeslagen :-) En ik heb het Vrolijke voorleesboek van Kikker. Zo leuk!

 2. (Woezel en Pip vonden ze niet zo leuk, maar mijn neefje en nichtje van 5 en 3 vinden het wel erg leuk, maar ook omdat ze het op televisie zien. Ik weet niet of het een DVD is of dat er een TV-programma van is).

 3. eerste twee favoriet hier! sinds een week is het boekjes aanslepen en op schoot kruipen, de hele dag (nog niet echt voorlezen 14 maanden nu, meer het zelf om willen slaan) zo leuk! ik wil heel graag ‘Ik zou wel een kindje lusten’ erbij willen die is fantastisch en ‘wie heeft er op mijn hoofd gepoept’, ook een topper….

 4. Welterusten kleine beer heb ik vroeger verslonden maar ook de boekjes van Rupsje nooit genoeg en Dribbel heb ik graag gelezen. Ik heb 1 jaar leerkracht kleuteronderwijs gestudeerd en heb toen de boekjes van Lieve Baeten leren kennen, leuke verhaaltjes en vooral heel mooi geïllustreerd! Wel voor de iets oudere kleuters (4-5 jaar).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s