Must reads

Must reads: december

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken

1: Harlan Coben – Naar huis: uitgeverij Boekerij
naarhuisAls er een thrillerschrijver is die ik gewoonweg steengoed vind, dan is het Harlan Coben. Ik heb het gros van zijn oeuvre verslonden, en wil dat met zijn nieuwste boek ook zeker doen. Hij weet meerdere verhaallijnen altijd ijzersterk te combineren met een sterk plot en de spanningsboog staat altijd strakgespannen. Ik hoop dan ook dat dit met Naar huis ook het geval is. Het verhaal belooft in ieder geval veel goeds: “De jongen die al tien jaar wordt vermist staat opeens recht voor hem… Een decennium geleden werden twee zonen van twee welgestelde families ontvoerd. Er werd losgeld geëist, maar sindsdien is er niets meer van de jongens vernomen. Geen enkel spoor is er van hen terug te vinden. Tien jaar lang hadden hun families niets dan pijnlijke herinneringen en hoopten ze radeloos op de dag die nu eindelijk aanbreekt: Myron Bolitar en zijn zakenpartner Win denken dat ze een van de gekidnapte jongens hebben gevonden. Waar is hij al die tijd geweest en wat kan hij zich nog herinneren van die cruciale dag? En misschien nog wel belangrijker: wat kan hij Myron en Win vertellen over het lot van zijn nog altijd vermiste vriend?”

2: Maria Semple – Today will be diffrent: uitgeverij Orion Publishing Co. 
mariasemple3Maria Semple is één van die schrijfsters die zo’n origineel, boeiend boek schrijven dat je enkel meer, meer, meer van haar werk wilt lezen. Deze nieuwste roman is niet in het Nederlands verschenen (jammer! Lezen jullie mee Luitingh Sijthoff? Ik wil meer Nederlands werk van Maria Semple!) maar daarom niet minder gewenst op mijn te lezen-lijst. Het verhaal: “Eleanor Flood is een chaoot. Maar vandaag is anders. Vandaag zal ze douchen, echte kleren aantrekken en naar yoga nadat ze haar zoontje Timby op school heeft afgezet. Ze zal haar sociale contacten onderhouden en weer intiem zijn met haar man Joe. Maar dan komt het leven tussendoor. Want vandaag is Timby schoolziek om bij zijn moeder te kunnen zijn. Vandaag is de dag dat Joe wel zijn secretaresse maar niet zijn vrouw vertelt dat hij op vakantie is. En dan wordt ook nog de memoires van Eleanors familie gepubliceerd, met daarin geheimen van de zus met wie ze nooit spreekt.” Klinkt als een heerlijk, rommelig maar o zo lekker verhaal over het leven in al haar facetten. Ik kan niet wachten op de vertaling en ga deze Engelse versie in huis halen.

3: Jo Kyung-Ran – Tong: uitgeverij J.M. Meulenhoff
tongHet mag geen geheim zijn: ik hou van Aziatische literatuur. Ik wijdde hier al een blogpost aan, en hoewel de te lezen lijst lang is, mag ook deze roman niet ontbreken. Het verhaal: ” Ji-won was jarenlang chefkok van een Italiaans restaurant en geeft nu les in haar eigen kookschool. Ze heeft al zeven jaar een relatie en het gelukkige paar is van plan een huis te kopen. Haar leven loopt op rolletjes. Tot ze ontdekt dat haar vriend een relatie heeft met een excentriek ex-model dat kooklessen bij haar volgt. Ze keert terug naar het Italiaanse restaurant en lijkt langzaam de draad van haar leven weer op te pakken. Maar dan ziet ze op een dag een tijdschrift waarin haar ex-vriend en zijn nieuwe vriendin worden geïnterviewd over hun succesvolle kookschool. Op de foto ernaast staan ze stralend op de drempel van het nieuwe huis waarvan zij droomde. Op dat moment knapt er iets bij Ji-won en ze besluit wraak te nemen. Ze plant haar actie zorgvuldig, op de enige manier die ze kent: met behulp van haar kookkunst.”

4: Ule Hansen – Negendoder: uitgeverij Luitingh-Sijthoff
negendoderIk hou van thrillers. Van Nederlandse (Simone van der Vlugt! Saskia Noort!) maar nog veel meer van buitenlandse thrillers. Engelse, Amerikaanse, Scandinavische: ik hou ervan. Een Duitse thriller las ik echter nog niet. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig hoe deze Duitse thriller, Negendoder, mij zal bevallen. Het verhaal: “Op een bouwsteiger midden in Berlijn wordt een gruwelijke vondst gedaan: drie lichamen, gewikkeld in tape, hangen aan de metalen buizen. De excentrieke profiler Emma Carow – voor gewone mensen is ze bang, maar seriemoordenaars begrijpt ze – wordt op de zaak gezet. Door haar onconventionele manier van werken botst ze nogal eens met haar collega’s van de recherche, maar met haar briljante geest denkt Emma al snel een andere kant op dan het onderzoeksteam. Daarmee zet ze haar toekomst – en haar leven – op het spel.”

5: Gayle Forman – Laat me gaan: uitgeverij The House of Books
laatmegaanGayle Forman is bekend om de young adult verhalen die ze schreef, en waarvan ook één verfilmd werd: If I stay. Nu heeft ze echter haar eerste boek voor volwassenen geschreven, en zowel het omslag als het verhaal spreken me aan. Deze titel staat bij deze dan ook hoog op mijn te lezen-lijst. Het verhaal: “Maribeth denkt dat ze superwoman is. Als hardwerkende New Yorkse moeder van een vierjarige tweeling beseft ze niet eens dat ze een hartaanval heeft gehad. Na een dubbele bypassoperatie wordt ze ontslagen uit het ziekenhuis onder voorwaarde om thuis te herstellen. Dat blijkt onmogelijk. Zelfs haar moeder die tijdelijk komt ‘helpen’ vindt haar egoïstisch. Ten einde raad pakt Maribeth een koffer en vertrekt, zonder haar man Jason te laten weten waar ze naartoe gaat.”

8 gedachten over “Must reads: december

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s