Recensie

Recensie:Eleanor & Park

Rainbow Rowell – Eleanor & Park: uitgeverij Van Goor

Young adult, ik ontdek het genre steeds meer. Ik heb steeds meer zin om dergelijke boeken te lezen, merk ik. Omdat het lekker leest, omdat de verhalen zelf vaak erg interessant blijken, en vaak erg mooi geschreven. Eleanor & Park is een YA-titel die door menigeen bejubeld en gevierd wordt. Maar hoe zal mij deze roman bevallen?

Het verhaal an sich is vrij simpel: twee tieners vallen hopeloos voor elkaar, maar de liefde moet flinke obstakels overwinnen. Maar dat is wel erg kort door de bocht. En het doet het verhaal zelf absoluut geen eer aan. Eleanor & Park is namelijk veel meer dan een doorsnee liefdesverhaal. Het is ontroerend, romantisch, hartverscheurend, aangrijpend, tragisch, mooi en bijzonder. Om maar een paar superlatieven te noemen. Eleanor is een ietwat dik meisje, met knalrood haar, dat haar draai op school absoluut niet weet te vinden. Niemand moet haar. Thuis heeft ze het zwaar: ze haat haar stiefvader, en die haat is wederzijds. Er zijn continu spanningen, en Eleanor heeft geleerd een schild op te trekken en zichzelf te verdedigen. Tegen elke prijs.

“Ik vind je niet leuk. (..) Ik kan niet zonder je.” (blz 116)

Park is zo’n beetje de enige Koreaanse jongen op school, en daarmee per definitie een buitenbeentje. Hij heeft zijn lengte niet mee, en erg stoer is hij ook niet. En dat bevalt zijn vader niet. Die ziet Park namelijk het liefst als sterke, onbevreesde zoon. Maar zo is hij niet. Eigenlijk is Park een hele gevoelige, introverte jongen. Hij is het tegenovergestelde van Eleanor, maar tegelijkertijd ook zo haar gelijke. Maar hij moet niets van Eleanor hebben. Rare rooie, denkt hij. Andersom moet zij in eerste instantie ook niets van Park hebben. Stom, Aziatisch joch, denkt ze. Maar door omstandigheden worden ze gedwongen naast elkaar te zitten in de bus van en naar school. Langzaam maar zeker krijgen ze contact, zij het mondjesmaat. En dan ontdekken ze dat de ander toch best meevalt.

9200000029876175

 

De vriendschap gaat al snel gepaard met heftige gevoelens, en het duurt niet lang voor ze voor het eerst elkaar hand vasthouden. Park omschrijft dat als:

“Misschien, dacht hij nu, herkende hij al die andere meisjes gewoonweg niet. Zoals een computerdrive een schijf uitspuugt als hij het format niet herkent. Toen hij Eleanors hand aanraakte, herkende hij haar meteen. Hij wist het.” (blz 79)

Het zijn dergelijke zinnen die je doen verlangen naar meer. Meer liefde, meer tieneronzekerheid, meer pure, rauwe gevoelens. En daarin is Rowell niet scheutig. Het is prachtig, adembenemend zelfs, om te lezen hoe twee gesloten, introverte personen zich zo naar elkaar weten open te stellen en durven te accepteren dat ze geliefd worden, en zelf liefhebben. Vooral Eleanor stal mijn hart. Het grove, stoere meisje die iedereen van zich afhoudt verandert door haar relatie met Park. De liefde bloeit op, maar moet geheim gehouden worden. Haar stiefvader mag absoluut niet weten dat ze een vriendje heeft. En dat zorgt voor de nodige spanningen.

“Hij gaf haar het gevoel dat ze meer was dan de som van haar delen.” (blz 83)

Wat dat betreft is Eleanor & Park geen Hollywood-versie van liefde, maar laat het zien wat echte liefde is. Met alle nare, rauwe, vervelende aspecten erbij. Rowell schetst een eerlijk, ontroerend beeld van twee tieners die zichzelf helemaal overgeven aan de liefde, maar toch sceptisch blijven over de afloop. Ze zijn beide niet gewend aan ‘happily ever after‘ en durven hier dan ook bijna niet op te hopen. Dat is hartverscheurend, maar wel realistisch. En dat realistische kantje is wat mijn hart brak. Eleanor & Park is een emotionele rollercoaster, en het enige wat je wilt is beide tieners in je armen nemen en troosten.

Als Eleanor & Park een afspiegeling is van de rest van Rowell’s werk, dan wacht me nog een bijzondere collectie verhalen. Ik wil ze graag ontdekken. Maar wel met een zakdoek bij de hand, want dat is -zoals het nu lijkt- een onmisbaar accessoire. Wat een schrijfster!

Eleanor & Park – Rainbow Rowell €10,-

6 gedachten over “Recensie:Eleanor & Park

    1. Ja, heerlijk he, zo tussendoor? Ik moet ze niet teveel achter elkaar lezen, daar hou ik dan weer niet van, maar zo nu en dan kan ik er zonder meer van genieten! Vooral als het verhaal zo mooi blijkt te zijn als bij deze roman. Echt een pareltje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s