Must reads

Must reads: november

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Herman Koch – De greppel: uitgeverij Ambo Anthos
greppelGeachte heer M. moet ik ook nog lezen, maar ik zie stiekem ook al uit naar dit nieuwe verhaal. Koch is een aangename schrijver, die ik, naast Het diner, ook sterk vond met Zomerhuis met zwembad. Dit  zijn echter ‘oude’ boeken van zijn hand. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig hoe zijn nieuwe werk mij zal bevallen. Ik ontdek het in ieder geval graag.
Het verhaal: “Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen.”

2: Rowan Coleman – Boek voor mijn dochters: uitgeverij Boekerij
boekdochtersRowan Coleman verraste mij nog niet eens zo heel lang geleden met Twintig regels liefde en nu is er al een nieuw boek! Ik ben benieuwd of dit boek net zo weet te ontroeren. Oh, en kijk eens wat een prachtige omslag het boek heeft: alleen daarom zou ik deze roman kopen.
Het verhaal: “De naam van je eerste kind. Het gezicht van je geliefde. Je eigen leeftijd. Je adres… Stel dat je herinnering aan al deze doodgewone dagelijkse dingen ineens zou beginnen te vervagen? Hoe ga je dan door het leven? Kun je je kinderen nog grootbrengen? Opnieuw verliefd worden? Als Claire, moeder van twee dochters, een van drie en een van twintig, haar herinneringenboek begint te schrijven, weet ze al dat dit boek vol aantekeningen, fragmenten en anekdotes over niet al te lange tijd het enige zal zijn dat haar dochters en haar echtgenoot nog van haar hebben. Maar hoe vindt ze de kracht om het verleden te koesteren en vast te houden nu de toekomst als los zand door haar vingers glipt?”

3: Affinity Konar – Mischling: uitgeverij Signatuur
mischlingBoeken over de Tweede Wereldoorlog zijn -en dat is vooral mijn eigen ervaring- indringend, indrukwekkend en tragisch, hoewel er ook humor in voor kan komen. Ik maakte al eens een lijst met mijn meest indrukwekkende oorlogsboeken, en ik heb zo’n vermoeden dat dit boek hier ook prima tussen past. Vermoedelijk hoog op de lijst.
Het verhaal: “Het is 1944 als de onafscheidelijke tweelingzusjes Perle en Stacha in Auschwitz aankomen. Ze zijn mischling: blond haar en bruine ogen, Arisch en Joods tegelijk. Nazidokter Mengele plaatst ze meteen in zijn experiment. Ze proberen de gruwel te overstijgen met hun zelfverzonnen taal en magische wereld. Tot Perle verdwijnt. Stacha kan niet geloven dat Perle dood is. Na de bevrijding trekt ze met een jongen uit het kamp, die ook zijn tweelingbroer verloor, door het verwoeste Polen op zoek naar Perle. Een tocht vol hoop en gevaar, gedreven door wraak: ze willen ook Mengele vinden… In een onthutste wereld gaan ze op zoek naar een mogelijke toekomst.”

4: Thomas Olde Heuvelt – Hex: uitgeverij Luitingh Sijthoff
hexDit zou eigenlijk mijn Halloween-boek worden, ware het niet dat ik nog in een ander verhaal verwikkelt ben. En, stiekem: ik ben best een beetje huiverig voor dit boek. Bijna iedereen die het heeft gelezen liet weten er serieus bang van te worden. Ik ga er binnenkort ook aan geloven, ik ben benieuwd!
Het verhaal: “Wie er wordt geboren is gedoemd er tot zijn dood te blijven. Wie er zich vestigt komt er nooit meer weg. Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen…”

5: Christiaan Weijts – Het valse seizoen: uitgeverij De Arbeiderspers
hetvalseseizoenChristiaan Weijts is een schrijver waar ik een haat-liefde verhouding mee heb. De linkshandigen vond ik prachtig, maar met Euforie had ik helaas helemaal niets. Dit boek klinkt wel weer erg intrigerend en vanuit cultureel oogpunt interessant. Ik ben benieuwd of zijn schrijfstijl, die me bij De linkshandigen zo trof, me opnieuw weet te raken.
Het verhaal: “De verwikkelingen in een geheimzinnige zomerklas van conservatoriumstudenten eindigen plotseling in een drama, dat jaren later nog sporen nalaat. De charismatische leider, destijds een gevierd componist, rijdt intussen rond als taxichauffeur. En een van de violisten worstelt met een mysterieuze aandoening. In de metrogangen van Parijs raakt hij in de ban van een altvioliste, die zijn muzikale loopbaan een andere wending geeft, zeker wanneer ze samen auditie gaan doen om te spelen aan boord van een replica van de Titanic, die langs de kusten van een verward Europa reist.”

2 gedachten over “Must reads: november

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s