Must reads

Must reads: oktober

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Simone van der Vlugt – Toen het donker werd: uitgeverij Ambo Anthos
toenhetdonkerwerdEindelijk, een nieuwe thriller van een van mijn favoriete Nederlandse (thriller)schrijfsters. Haar boeken kenmerken zich door goede, heldere plots en geloofwaardige personages dus ik kijk erg uit naar dit nieuwe boek. Het verhaal:”Menno lost gokschulden af voor zijn puberzoon en houdt dit verborgen voor zijn vrouw, Sascha, zonder de gevolgen te kunnen overzien. Sascha voelt haar familie van zich vervreemden en begint een affaire. Daar komt echter een abrupt einde aan als ze na een ongeluk blind wordt. Menno vermoedt dat het een aanslag was maar verzwijgt dit. Om het web van leugens en bedrog te ontrafelen laat Sascha niet merken dat haar zicht langzaam terugkeert. Wie kan ze vertrouwen in haar mistige wereld?”

2: Graeme Simsion – Het beste van Adam Sharp: uitgeverij Luitingh Sijthoff
adamsharpNog zo’n fijne schrijver die met een nieuw verhaal komt. Dit keer geen Rosie, Don of ander herkenbaar personage maar een op zichzelf staand verhaal. Ik ben heel benieuwd, en dan druk ik me nog zachtjes uit. Zou dit nieuwe boek net zo grappig zijn als de beide Rosie-boeken? Het verhaal: “Na twintig jaar krijgt veertiger Adam Sharp, getrouwd en tevreden, uit het niets een bericht van zijn Eerste Echte Liefde. Samen hadden ze een fantastische tijd – hij speelde piano in een bar, zij zong – tot Adams tijd in Australië erop zat en hij terugkeerde naar Engeland. Overvallen door nostalgie en vragen – wat als hij wél had gekozen voor haar? – beantwoordt Adam het bericht. Is er een tweede leven voor zijn eerste liefde?”

3: Elena Ferrante – Het verhaal van het verloren kind: uitgeverij Wereldbibliotheek
elenaferranteElena en Lina. Ik heb drie boeken met ze meegeleefd, me verwonderd en genoten. Dit is het slot, het laatste boek over de twee vriendinnen. Het zal een mooie afsluiter zijn, maar ook helaas het einde van een tijdperk. Hoe zal het uiteindelijk eindigen? Het verhaal: “Het verhaal van het verloren kind is de adembenemende ontknoping van de saga van de briljante, geschoolde Elena en de vurige, onbeheersbare Lila.Beide vrouwen zijn volwassen: de grote ontdekkingen van het leven zijn gedaan, zijn grillen en verliezen zijn verdragen en geleden. Beide vriendinnen hebben gevochten om te ontsnappen aan de Napolitaanse volksbuurt waar ze opgroeiden. Elena heeft gestudeerd, is getrouwd, naar Florence verhuisd, heeft kinderen gekregen en is inmiddels een gevierd schrijfster. Lila is er daarentegen nooit in geslaagd los te komen van haar geboortestad. Ze is weliswaar succesvol ondernemer geworden, maar haar succes heeft haar dichter gebracht bij de vriendjespolitiek, het chauvinisme en de georganiseerde criminaliteit die de buurt in hun greep houden.”

4: Jesus Carrasco – De grond onder onze voeten: uitgeverij Meulenhoff
carrascoWat heb ik destijds enorm genoten van Carrasco’s eerste roman, De vlucht -ook wel bekend als Het Geitenboek. Mijn verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Zou hij in dezelfde mate weten te boeien? Het verhaal: “Aan het begin van de twintigste eeuw is Spanje ingelijfd bij het grootste imperium dat Europa ooit heeft gekend. Nadat de rust is hersteld, krijgen de militairen die het bevel voerden bij de bezetting een dorp in Extremadura toegewezen om zich te vestigen. Eva Holman, de echtgenote van een van hen, leidt in die idyllische omgeving een teruggetrokken bestaan, totdat een zwijgzame man ongevraagd zijn intrede doet en geleidelijk steeds meer invloed op haar leven krijgt. Beiden delen een verlies groter dan ze kunnen dragen, bij elkaar vinden ze de kracht om op zoek te gaan naar de ware zin van het leven.”

5: Jojo Moyes -Dans met mij: uitgeverij De Fontein
dansmetmijIk ben fan van Jojo Moyes. Groot fan van Jojo Moyes. Of het nu Voor jou, Portret van een vrouw of De laatste liefdesbrief is, Moyes stelt nooit teleur. Dans met mij zal dan ook ongetwijfeld een heerlijke roman zijn, waarin ik me weer helemaal kan verliezen. Ik kan niet wachten erin te beginnen. Het verhaal: “In een vergeten hoekje van Londen leert de 14-jarige Sarah op haar geliefde paard Boo te rijden alsof zij samen dansen. Hun leermeester is Sarahs opa Henri, die zelf heeft gestudeerd aan le Cadre noir, een van de meest prestigieuze rijscholen in Frankrijk. Hij hoopt dat het Sarah een kans in het leven zal geven. Maar als het noodlot toeslaat staat Sarah er weer alleen voor. Natasha is advocate Jeugdrecht en raakt vaak te nauw betrokken bij haar zaken. Ze leeft gescheiden van haar bijna ex-man Mac, maar nu komt hij tijdelijk weer wonen in het huis dat nog van hen beiden is. Als ze bij toeval Sarah ontmoet en haar een helpende hand biedt, zet dit haar leven pas echt op z’n kop.”

2 gedachten over “Must reads: oktober

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s