Boeken

De volgende fase van mijn Murakami-project

Met Slaap zit het erop. De in het Nederlands vertaalde romans van zijn hand zijn op. Ik heb ze allemaal gerecenseerd. Wauw. Wat is dat ongelooflijk snel gegaan! Vierentwintig maanden, drieëntwintig recensies (want: één maand kraamreces). Hoe is het mij bevallen en hoe nu verder?

Toen ik aan mijn project begon beloofde ik: ik ga alle romans van Haruki Murakami lezen en recenseren, elke maand op de 20e. En als ik daar doorheen ben, volgt ook zijn non-fictieve werk, dat nog niet in het Nederlands is vertaald. En op dat punt ben ik nu beland. Wat zijn mijn plannen?

Het wordt meer en meer een Murakami-regenboog.
Mijn Murakami-regenboog, die maandelijks groeit.

Lezen voor mijn plezier: Dat is zo’n beetje mijn motto voor de rest van het jaar. Ik merk dat ik -mede door de geboorte van mijn zoontje- minder toe kom aan lezen, laat staan bloggen. Daarom heb ik besloten de druk voor mezelf van de ketel te halen. In plaats van door te gaan met op elke 20e van de maand een non-fictie boek van Murkami te recenseren (wat wel mijn oorspronkelijke bedoeling was) ga ik dat niet doen. Ik ga de non-fictie nog wel lezen, maar in mijn eigen tempo. Ik merkte namelijk de laatste maanden dat het perse moeten lezen van een Murakami mij tegen begon te staan. Niet zozeer zijn boeken, allerminst juist, maar het verplichte deel ervan. Soms stond mijn hoofd namelijk naar een heel ander soort verhaal, of kwam het totaal niet uit qua planning.

Dat omzeil ik nu door mezelf de ruimte te geven zelf de momenten te kiezen waarop ik Murakami’s non-fictie wil lezen. Underground, een boek over een terroristische aanslag in de metro van Tokyo, staat hierbij hoog op mijn verlanglijstje. Maar een biografie over Murakami bijvoorbeeld ook. Naast non-fictie van Murakami zelf, wil ik ook ander Murakami-gerelateerd werk lezen. Mijn verlanglijstje:

  1. Mark Mussari – Haruki Murakami
  2. Matthew Carl Stretcher – The Forbidden Worlds of Haruki Murakami
  3. Haruki Murakami – Underground
  4. Haruki Murakami – Vintage Murakami
  5. Walter Isaac – The Wit and Wisdom of Haruki Murakami – Haruki Murakami Quotes

Er gaat dus een gat vallen op de 20e. Even wennen, maar ach, alles went. Ook voor jullie, daar ben ik van overtuigd. En mocht het toch voorkomen dat ik een boek van/over Murakami lees, dan zal ik deze -volgens traditie- alsnog op de 20e online zetten. Ook als er een nieuwe roman van Haruki Murakami verschijnt, zal ik deze op de 20e online zetten, ook als ik deze eigenlijk al veel eerder uit heb. Ik ga het ‘gat’ (groot woord) niet vullen met iets anders, niet halsoverkop aan een ander blogproject beginnen.

Ik heb wel gedacht over het starten van een ‘Aziatische literatuur’-moment op mijn blog, aangezien ik de laatste tijd ook wel veel Aziatische auteurs in huis heb gehaald, dan wel boeken over Azie of die zich in Azie afspelen ga lezen. Maar ik heb vooralsnog besloten dit niet door te zetten. Want: het is dan weer zo’n verplichting, en niet meer een vrij, los idee waarmee ik aan de slag ga. In plaats daarvan ga ik gewoon lekker lezen, genieten, recenseren en bloggen. En ik hoop van harte dat jullie met me mee blijven lezen en genieten!

Lees hier mijn recensies van Haruki Murakami terug:

5 gedachten over “De volgende fase van mijn Murakami-project

  1. Proficiat met het lezen én recenseren van alle Nederlandstalige fictieboeken van Murakami! Super dat je dat zo lang hebt volgehouden en ik kan me voorstellen dat je nu even wilt ontspannen van deze ‘verplichting’. Ik ben zeker benieuwd naar de non-fictieboeken en de boeken over Murakami die je gaat lezen, maar ik zal geduld hebben ;)

    1. Dank je wel!! :-) Ik heb er echt van genoten, en wilde ook echt alle boeken lezen maar nu mijn situatie zo is veranderd en mijn mening over bloggen is gewijzigd (meer fun, minder moeten). Bedankt ook voor je geduld haha ik zal proberen deze niet teveel op de proef te stellen ;-)

  2. Wat goed dat je ze nu allemaal gelezen en gereviewd hebt! Ik zal ze missen, jouw MM’s, maar groot gelijk dat je het nu zo gaat doen. Ik wacht rustig af en verheug me intussen dat ik nog heel veel Murakami’s te gaan heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s