Recensie

Recensie: In een donker donker bos

Ruth Ware – In een donker donker bos: uitgeverij Luitingh Sijthof

Verhalen die zich afspelen in een bos zijn over het algemeen niet de vrolijkste verhalen. Zeker niet als het een thriller betreft, over mensen die met elkaar opgesloten zitten in een huis, midden in een donker donker bos. In een donker donker bos belooft dan ook veel goeds. Maar of het mijn hooggespannen verwachtingen waarmaakt?

De hoofdpersoon is Nora, een romanschrijfster die nog weinig naam voor zichzelf heeft gemaakt en veelal op zichzelf leeft. Veel contact met oud-schoolvriendinnen heeft ze niet. Ze is dan ook verbijsterd als ze een uitnodiging ontvangt voor het vrijgezellenfeest van haar voormalig beste vriendin Clare. Ze hebben tien jaar geen contact gehad, en de manier waarop ze uit elkaar gingen is niet bepaald vriendelijk geweest. Waarom wordt Nora uitgenodigd voor het feestje? Haar nieuwsgierigheid wint, en ze besluit, samen met Nina, die ze ook kent van vroeger, naar het feest te gaan. Het is een vrijgezellenweekend, in een afgelegen huis midden in het bos in de buurt bij Newcastle.

Daar aangekomen neemt het weekend een onverwacht gewelddadige wending. Nora wordt wakker in het ziekenhuis. Ze heeft blauwe plekken op haar lichaam die ze niet kan verklaren en ze kan zich niet herinneren wat er dat noodlottige weekend is gebeurd. Slechts mondjesmaat komen haar herinneringen terug. Dan hoort ze de verpleegkundigen spreken over moord. Er is iemand overleden tijdens het weekend, maar wie? En waarom? En wie heeft de moord gepleegd? Nora doet haar best zich zoveel mogelijk te herinneren, maar er is iets belangrijks wat ze over het hoofd ziet. Een connectie met het verleden, dat alle verhoudingen op scherp kan zetten. Komt ze op tijd achter de waarheid?

ineendonkerbos

In een donker donker bos is een razend spannende thriller, en absoluut een van mijn favorieten van dit jaar. Het is intrigerend, spannend, onderhoudend en Ware heeft de psychologie van vrouwenvriendschappen, en onderlinge verstandhoudingen, uitstekend uitgewerkt. De onrust en het ongemakkelijke gevoel dat Nora de hele tijd dat ze in het huis verblijft, ervaart, wordt jouw gevoel. Wordt jouw ongemak, jouw onrust. Het past bij de stijl van Ware, die dicht op de huid van haar personages is, wat de geloofwaardigheid ten goede komt.

Ware heeft haar thriller slim opgedeeld, in periodes waarin Nora in het ziekenhuis ligt en haar geheugen probeert terug te krijgen, en periodes waarin het verblijf in het huis wordt beschreven. Met name deze laatste delen zijn interessant. De onderliggende spanningen en het in stand houden van een perfect plaatje van iedere aanwezige zijn erg nauwkeurig uitgewerkt en dragen bij aan de spanningsopbouw. Je voelt namelijk in elke vezel van je lichaam dat er iets niet klopt. Naast Nora, Nina en Clare zijn er een aantal andere personages en ook die zijn goed uitgewerkt, ongeacht de grootte van hun rol in het verhaal.

Wat kan ik meer zeggen dan dat In een donker donker bos gewoon uitstekend in elkaar zit, heerlijk leest en bovenal razend spannend is? Ware heeft behoorlijk indruk gemaakt, en het is niet voor niets dat deze thriller wordt verfilmd, met Reese Witherspoon als producent. Ik kan niet wachten om te zien hoe dit spannende verhaal verbeeld wordt.

In een donker donker bos – Ruth Ware €19,99

2 gedachten over “Recensie: In een donker donker bos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s