Boeken

Leesdagboek

Omdat ik vaak de vraag krijg hoe het toch komt dat ik -ondanks mijn drukke nieuwe leven als moeder en werkende- zoveel leesmeters maak, besloot ik om inzicht in zaken te geven. Want voor mezelf is het ook best leuk om eens bij te houden hoeveel en wanneer ik leesmomenten weet te pakken, want het is een leuk idee voor een blogpost en want ik vind het leuk om dit met jullie te delen. Lees hieronder dus mee, van dag tot dag.

Zondag 21 augustus: 
Boek: Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck. Gelezen tot pagina: 46-47. Tijd besteed aan lezen: 16:45-17:50 uur.
Ik besloot vandaag om Vele hemels boven de zevende opnieuw te lezen. Ik las het boek al eens eerder, in maart om precies te zijn. Twee dagen voor ik beviel van mijn zoontje, las ik het boek uit. Het is nooit meer tot een recensie gekomen en omdat het alweer zo lang geleden is, herlees ik deze roman. En het is opnieuw genieten! De volzinnen vliegen me om de oren, en dit keer fotografeer ik enkele passages, opdat ze van pas komen bij het schrijven van de recensie -die er dit keer dus wél van komt.

Maandag 22 augustus:
Boek: Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck. Gelezen tot pagina: 109. Tijd besteed aan lezen: 2 uren, over de dag gespreid 
Het is maandag, en dus moet ik weer werken. Gelukkig heb ik werk waarbij ik het lezen goed kan invoegen in mijn dagelijkse ritme, en dus kwam het vandaag een aantal keren tot leesmomenten. ’s Ochtends kan ik iets meer lezen dan in de middag, wegens drukte. Thuis kom ik ook weer tot een uurtje lezen toe. Al met al heb ik weer een mooi aantal leesmeters kunnen maken, en bovendien heb ik voor mezelf aantekeningen gemaakt, zowel over het verhaal als over de personages.

Dinsdag 23 augustus:
Boek: Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck. Gelezen tot pagina:134 Tijd besteed aan lezen: half uurtje.
Helaas, het kwam er bijna niet van qua lezen vandaag. Ik werkte tot 5, had daarna een sushi-etentje (yum!) en heb daarna thuis vooral heel veel met Mason geknuffeld en gespeeld -12 uur zonder je kind is iets heftiger en onwenniger dan 9 uur zonder je kind. Ik heb in de pauze van mijn werk ongeveer 15 bladzijdes gelezen, het mag geen naam hebben. Morgen nieuwe ronde, nieuwe kansen.

13652219_16
                                               In de lunchpauze wat leesmeters maken.

Woensdag 24 augustus: 
Boek: Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck. Gelezen tot pagina: 232. Tijd besteed aan lezen: zo;n 3 uren. ’s Ochtends van 08:30 -11:10 uur, en daarna in de middag van 16:10 tot 16:30 uur. 
Woensdag is mijn mamadag en dat betekent: vrij! Mason is om 7u op, maar slaapt daarna weer lekker verder van 08:30 tot 11:15 uur. Zalig, want dat betekent dat ik flink vooruit kan in Vele hemels boven de zevende. In dat tijdsbestek kom ik tot bladzijde 212, nog maar 10 te gaan, boeh! Het verhaal grijpt me opnieuw aan, het is zo prachtig geschreven.. In het laatste leesstaartje van de dag lees ik het boek uit. Zo. En daarna even bijkomen.

Nu is het echter wel de bedoeling dat ik een nieuw leesboek kies. Niet omdat ik perse weer een nieuw boek moét lezen, maar omdat ik in een fijne leesflow zit en dus gewoon lekker door wil. Maar dat komt morgen wel. Eerst de rest van de dag rustig aandoen, het is per slot van rekening 30 graden!

Donderdag 25 augustus: 
Boek: Eland – Lykele Muus. Gelezen tot pagina: 81 Tijd besteed aan lezen: 2 uren 
Het volgende boek dat ik ga lezen is Eland, van Lykele Muus. Dit boek ligt al schaamteloos lang, te lang, op me te wachten, en ik heb nu mooi de tijd om erin te beginnen. Ik heb genoeg recensies en andere blogposts op stapel staan, zodat ik me ook niet hoef te ‘haasten’, of leesdruk hoef te voelen. Fijn!
In de ochtend, op het werk, kom ik tot ongeveer anderhalf uur leestijd. ’s Avonds in bed weet ik nog een leesmoment mee te pakken. Ik kom tot een eindstand van bladzijde 81. Het is een bijzonder verhaal. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt.

Vrijdag 26 augustus: 
Boek: Eland – Lykele Muus. Gelezen tot pagina: 93 Tijd besteed aan lezen: drie kwartier
Het is druk, deze laatste werkdag voor het weekend. Jammer, want ik had graag wat meer gelezen in Eland. Wat een boeiend verhaal! Ik kom slechts op een paar momenten aan lezen toe. Nu ja, dan maar het weekend proberen een inhaalslag te maken.

masonlezen
Ik Snapchat ook geregeld over mijn leesdagboek-plannen, zoals deze foto, met Mason al spelend op zijn speelkleed.

Zaterdag 27 augustus:
Boek: Eland – Lykele Muus. Gelezen tot pagina: 93. Tijd besteed aan lezen: 0 uren.
Het is een warme, zomerse dag. Wij gaan niet richting strand, maar de Babydump. Het is shoptijd voor Mason. We gaan uiteindelijk naar huis met een zitstoeltje om te eten, een loopstoeltje, een nieuw speelkleed, een luchtig zomerslaapzakje (pff, niet te doen met die hitte, je baby een beetje fatsoenlijk laten slapen!) en twee extra spenen. Ik kom vandaag totaal niet aan lezen toe. Ach, het is niet anders. Onze dag was op een andere manier al rijkelijk gevuld.

Zondag 28 augustus: 
Boek: Eland – Lykele Muus. Gelezen tot pagina: 393. Tijd besteed aan lezen: bijna 4 uren.
We doen het vandaag rustig aan, afgezien van een kort bezoekje aan oma. Mason is moe, en slaapt veel. Dus: ik kom veel aan lezen toe. Ook buiten zijn slaapjes om weet Mason zich zelf te redden, op zijn mooie, nieuwe speelmat. Aan het eind van de dag zit ik op bladzijde 393, wauw! Ik las vooral op de momenten dat Mason lekker lag te slapen, en een klein beetje terwijl hij zelfstandig lag te spelen op zijn kleedje. Met een schuin oog op de kleine, natuurlijk.

Maandag 29 augustus:
Zo, dat was ‘m dan. Mijn leesdagboek. Het beviel me best heel goed om dit bij te houden. Het viel me mee hoeveel ik heb kunnen lezen, al zaten er -dat kan ook niet anders meer tegenwoordig met én werken én een baby om voor te zorgen en om mee te knuffelen en spelen- ook dagen bij waarbij ik helaas niet aan lezen toe kwam. Dat is nu eenmaal de realiteit. Ik heb dan ook immens respect voor bloggers als Judith (biebmiepje.nl) die superveel tijd lijken te hebben voor lezen en bloggen, ondanks werk en een gezin. Ik doet het je niet na! Wat dat betreft is mijn blog nu eenmaal in rustiger vaarwater terecht gekomen, maar dat is een situatie waar ik meer dan prima mee kan leven. Ik hou van mijn leven zoals het nu gaat, en zou het voor geen goud meer inruilen. Dit was dan ook een leuk experiment, om na te gaan hoe ik mijn tijd indeel. Ik ben tevreden, maar…

Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd wat jullie ervan vinden. Wat vinden jullie bijvoorbeeld van mijn verdeling lezen/qualitytimen met Mason en vriendlief/mezelf? En ik wil graag weten hoe jullie je tijd indelen qua lezen/de rest.

8 gedachten over “Leesdagboek

 1. Leuk idee om een leesdagboek bij te houden!
  Hoe druk je het ook hebt, het blijft naar mijn mening belangrijk om regelmatig wat tijd voor jezelf te hebben en volgens mij lukt dat jou op deze manier goed!
  Ik zit zelf meestal zo’n tien uur per week in de trein en dan lees ik. Als ik tijd heb lees ik thuis ’s avonds of het weekend verder en schrijf ik mijn blogjes :)

 2. Zo te zien lees je vrij snel en/of kan je je goed concentreren, al zal dat ook vast veel van het boek afhangen. Het is de kunst om er tijd voor vrij te maken. Ontspanning heb je toch nodig. Anderen brengen die tijd misschien wel achter computer of tv door en wij lezen fijn :)
  Lees jij trouwens altijd één boek tegelijk of ook weleens meer?

  1. Ja, qua concentratie zit het inderdaad altijd wel goed. Ik lees altijd één boek per keer. Ik heb weleens geprobeerd twee tegelijk te lezen maar dat beviel eigenlijk niet zo goed. Ik concentreer me liever op één verhaal per keer.

 3. Volgens mij lees je toch wel snel en uren aan een stuk kunnen lezen lijkt mij ook wel een voordeel te zijn. Ik lees tijdens mijn middagpauze en soms ’s avonds nog een beetje maar ik kan me niet lang aan één stuk concentreren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s