Must reads

Must reads: augustus

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: J.K. Rowling – Harry Potter and The Cursed Child: uitgeverij Brown
cursedchildEindelijk. Hij is er. Het achtste en aller- aller- allerlaatste boek over Harry Potter. The Cursed Child is niet zozeer een roman maar een toneelstuk. Een totaal andere leeservaring dus. Afgelopen weekend verscheen het boek, en als vanouds stonden de mensen er ’s nachts om 00:00 uur voor in de rij bij de boekhandel. Er werden heuse feestjes georganiseerd, en nu is het aan ons, de fans, om het boek te lezen. Ik ontving vandaag mijn exemplaar, en ik ben zoooo waanzinnig nieuwsgierig naar dit allerlaatste boek over Harry Potter. Het verhaal: In dit boek staat Albus, de zoon van Harry Potter, centraal. Hij behoort tot de nieuwe generatie tovenaarsleerlingen, waar ook de kinderen van Ron en Hermelien, maar ook Draco toe behoren. Albus sluit vriendschap met Draco’s zoon, en samen proberen ze een fout van Harry, uit zijn verleden, goed te maken. De fout in kwestie? Het overlijden van Carlo Kannewasser. Via tijdreizen willen ze proberen dit te voorkomen.

2: Astrid Harrewijn – Daar heb je vrienden voor: uitgeverij Boekerij
daarhebjevriendenvoorNog niet eens zo heel lang geleden las ik het eerste deel in deze nieuwe reeks van Harrewijn, namelijk Drie vrienden, een huis (en een klusjesman). Hierin stond het personage Noor, dit nieuwe boek richt zich op Joost. Het verhaal: “Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf? Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…”

3: Julie Murphy – Dumplin’: uitgeverij Moon
dumplinDit lijkt me het ideale zomerboek, omdat het als anti-je-moet-perse-een-strak-bikinilijf-hebben-middel kan worden ingezet. Het lijkt me een heerlijke, grappige maar ook confronterende roman over zelfvertrouwen, worstelen met je gewicht, sterk worden en -uiteraard- liefde. Voor jezelf en een ander. Het verhaal: “Willowdean Dickson heeft een maatje meer en vindt dat geen probleem, terwijl iedereen om haar heen geobsedeerd is door de aankomende missverkiezing. Pas als Will een relatie krijgt met haar oogverblindend knappe collega Bo, begint ze te twijfelen over haar figuur. Om haar zelfvertrouwen terug te krijgen, besluit Will het meest afschuwelijke te doen dat ze zich kan voorstellen: ze geeft zichzelf op voor de Clover City’s Missverkiezing. Gaandeweg laat Will niet alleen Clover City versteld staan, maar vooral zichzelf.”

4: Shannon Kirk – Methode 15/33: uitgeverij De Crime Compagnie
methode1533Dit lijkt me een hele enge thriller, die het concept “wie is slachtoffer en wie is dader?” tot een heel nieuw niveau tilt. Ik laat het verhaal voor zichzelf spreken: “Stel je voor: een hulpeloos, zwanger meisje van 16 dat net uit de veiligheid van haar eigen omgeving is gerukt en in een smerige bestelwagen is geduwd. Ontvoerd… Alleen…Doodsbang.Vergeet haar nu…Stel je in plaats daarvan een zwanger, manipulatief wonderkind voor. Ze wordt in een smerige bestelwagen geduwd en voelt vanaf het eerste moment van haar ontvoering een koelbloedig verlangen naar twee dingen: haar ongeboren kind redden en genadeloos wraak nemen.Ze gaat methodisch, berekenend en wetenschappelijk te werk bij het maken van haar plan. Is ze een klinische psychopaat? Niets laat ze aan het toeval over, onverstoorbaar maakt ze haar berekeningen en oefent ze, terwijl ze wacht… op het perfecte moment om toe te slaan. Methode 15/33 is wat er gebeurt als het slachtoffer net zo koudbloedig is als haar ontvoerders.” Ik bedoel maar.

5: Jessica Brody – Elke dag maandag: uitgeverij Blossom Books
elkedagmaandagLekker, een fijne, luchtige, maar vooral vermakelijke roman voor de -hopelijk warme- augustusmaand. Naast dat het verhaal me heel erg aanspreekt, is het ook een roman die is vertaald door Lisette Jonkman, je weet wel: die fijne Nederlandse chicklitschrijfster. Nog een reden dus, om deze titel aan mijn must reads toe te voegen. Het verhaal: “Ellison Sparks heeft de ergste maandag ooit. Ze krijgt een verkeersboete, staat vreselijk op de schoolfoto, verpest haar softbal-try outs en haar speech voor de klassenvertegenwoordigersverkiezing en tot overmaat van ramp maakt haar rockster-vriendje Tristan het uit. Ellie is ervan overtuigd dat als ze deze maandag over zou kunnen doen, alles goed zal komen. Dus als ze de volgende ochtend wakker wordt en ontdekt dat het wéér maandag is, weet ze precies wat haar te doen staat: voorkomen dat Tristan het uitmaakt. Maar hoe vaak ze de maandag ook over mag doen, het lijkt erop dat het steeds hetzelfde eindigt… Lukt het Ellie om er een goede dag van te maken? Of blijft het voor altijd maandag?”

3 gedachten over “Must reads: augustus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s