Boeken

Tag: leesproblemen

Deze tag kwam ik tegen bij Dieuwke’s blog. Heerlijk, die problemen om over na te denken, want inderdaad: wat als? Sommige situaties zijn erg aannemelijk, toch? Ik vind het een hele leuke tag, en besloot deze ook in te vullen. Lezen jullie mee? 

 1. Je hebt 20.000 boeken op je TBR. Hoe beslis je welk boek je gaat lezen?
  Oef, dat zijn heel veel boeken! Nu heb ik thuis sowieso een enorme TBR-stapel, dus geheel onbekend ben ik niet met dit scenario. Ik beslis welk boek ik ga lezen door bij mezelf na te gaan waar ik zin in heb: ben ik in een bui voor een thriller, een roman of een goed literair boek? Als ik dit goed aanvoel, moet het goed komen. En tja, tot de tijd dat de stapel is geslonken naar tenminste 10.000 boeken komen er ook even geen nieuwe boeken bij. Als ik dat tenminste weet vol te houden..
 2. Je bent halverwege door een boek en je vind het echt niks. Stop je of ga je door?
  Tja, ik wil in principe alle boeken een kans geven, maar vind ik het écht niks, of is het niet het juiste moment om het boek te lezen (staat mijn hoofd er bijvoorbeeld niet naar) dan hou ik toch echt -al dan niet tijdelijk- op met lezen. Tijd voor een nieuw boek!
 3. Het einde van het jaar komt er aan en je loopt enorm achter met je Goodreads reading challenge. Probeer je je achterstand in te halen?
  Nee, haha. Ik stoor me -in tegenstelling tot vorig jaar- veel minder aan het behalen van doelen. Ik vind het nu vooral belangrijk om plezier te hebben in het lezen en in het bloggen en mezelf niet teveel verplichtingen op te leggen.
 4. De covers van een serie die je geweldig vindt, matchen niet. Hoe ga je hiermee om?
  Ai, lelijk. Ik heb het bijvoorbeeld met enkele boeken van Karin Slaughter: wordt er ineens een ander omslag gemaakt! Tja, dan passen de boeken natuurlijk niet meer zo mooi naast elkaar in de kast. Maar ik doe er niks aan, zet ze alsnog naast elkaar en negeer het feit dat ik zo krampachtig alles hetzelfde wil hebben.
 5. Iedereen is compleet dol op een boek en jij vind het echt niks. Wat doe je?
  Daar laat ik me dus helemaal niet door leiden! Als ik iets niet mooi vind, ondanks dat de rest van de massa het wél een goed boek vindt, geef ik dat ook gewoon aan. Mijn recensies zijn altijd eerlijk, al probeer ik wel coulant te zijn: een boek helemaal afkraken past gewoonweg niet in mijn straatje. Wat wel zo is, is dat ik me in mijn keuze laat beïnvloeden door lyrische reacties van anderen: vinden anderen een boek helemaal te gek, dan ben ik eerder geneigd om dat boek uit te kiezen om te lezen. Maar mijn mening is en blijft puur mijn eigen mening, die wordt niet gevormd door het enthousiasme van een ander.
  booknook
 6. Je leest publiekelijk een boek en je moet bijna huilen. Hoe ga je ermee om?
  Oei, lastig! Aan de ene kant wil ik heel graag blijven doorlezen, maar dan zijn de emoties lastig te bedwingen. Aan de andere kant kan ik er natuurlijk voor kiezen om het boek even aan kant te leggen, om op een rustiger moment (zowel voor mij, emotioneel als omgevingstechnisch) verder te lezen. Maar laten we realistisch zijn: als een boek je zo grijpt, wie legt het boek dan weg? Je leest door, natuurlijk! Ik zal mezelf dus een mentale schop onder de kont moeten geven en mijn  tranen inslikken. Want huilen in het openbaar -om een boek- vind ik een beetje te gek.
 7. Een vervolg van een boek dat je fantastisch vindt, komt uit. Maar je bent veel vergeten van het vorige boek. Herlees je het of ga je gewoon verder in de hoop dat het wel weer terugkomt?
  Ik herlees eigenlijk te weinig, dus het zal waarschijnlijk blijven bij het doorlezen van de achterflap van het eerdere deel en/of mijn recensie van destijds nogmaals lezen om het gevoel dat ik bij het eerdere boek had, terug te halen. Negen van de tien keer zit ik al “oh ja!”-end te lezen. Ook leuk.
 8. Je wilt niet dat iemand je boeken leent. Hoe leg je dat aan mensen uit wanneer ze vragen of ze een boek mogen lenen?
  Daar ben ik heel duidelijk in: Sorry, dit boek leen ik niet uit. Punt. Ik kan toelichten dat het boek me te dierbaar is, maar in feite volstaat mijn ‘nee’ (ja, ik kan hard zijn).
 9. Je hebt de afgelopen maand 5 boeken opgepakt en weer weggelegd. Hoe kom je over je leesdip?
  Even niets lezen. Mijn zinnen verzetten. De zin om te lezen komt vanzelf wel weer, en in de tussentijd zijn er meer dan genoeg dingen waar ik mijn aandacht op kan richten: Mason, mijn vriend, mijn werk en mijn sociale leven. De boeken komen vanzelf wel weer. Als ik mezelf verplicht door te lezen, werkt dit alleen maar averechts. Niet doen dus, en lekker iets anders doen. Dan komt het vanzelf wel weer goed met het lezen.
 10. Er zijn zó veel boeken die uitkomen die je heel erg graag wilt lezen. Hoeveel koop je er?
  Dat hangt in ieder geval van mijn budget af. En of ik nog 10.000 boeken op mijn TBR-stapel heb liggen. Doelloos boeken in huis halen zonder ze te lezen vind ik namelijk, net als collega-blogger Alex die hier een mooie post over schreef, zonde. Waarschijnlijk zal ik dus één of twee boeken in huis halen. En de rest gaat op mijn TBR-stapel, hoe graag ik ze ook wil lezen.
 11. Hoelang blijven boeken die je net gekocht hebt in je boekenkast staan?
  Meestal blijven boeken hooguit twee maanden in mijn boekenkast staan, maar ik moet tot mijn schaamte bekennen dat er ook enkele titels tussen zitten die al ietsje *ahum* langer op de stapel liggen. Over het algemeen ben ik heel trouw in het vlug lezen van nieuwe titels, maar de laatste maanden -sinds ik moeder ben- gaat het een en ander nu eenmaal in een langzamer tempo. Het is niet anders. Ik hou er rekening mee bij het aanvragen of kopen van nieuwe boeken. Meer kan ik niet doen.

 

Advertenties

14 gedachten over “Tag: leesproblemen

 1. Knap dat nieuwe boeken maar twee maanden in je kast blijven staan, ik heb er een aantal die staan er al jaren ongelezen. Beetje zonde eigenlijk, maar ik kan ze toch niet weg doen.

  1. Haha ja, dan gaat dan met name over de recensie-boeken. Boeken die ik op eigen houtje koop, hebben minder ‘noodzaak’ en kunnen wat mij betreft ook langer blijven staan (al gebeurt dat weinig, want dat zijn natuurlijk boeken die ik heel graag wil lezen haha)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s