Boeken

Ik lees Engels

Of in ieder geval: ik  heb de laatste tijd best veel Engelse titels in huis gehaald. En daar bedoel ik meer dan één per half jaar mee. Want Engelse boeken lees ik niet veel. Ik hou het liever bij het Nederlands, maar er zijn altijd uitzonderingen mogelijk. Getuige mijn huidige stapeltje Engelse boeken.

Ik kan het me nog zo goed herinneren: de verschijning van de nieuwe Harry Potter-boeken. Jup, dat is alweer enige tijd geleden *ahum*, maar ik herinner me nog hoezeer ik uitkeek naar de nieuwste boeken. Zodanig zelfs, dat ik niet kon wachten op de Nederlandse vertaling. En dus las ik de boeken ook in het Engels. Een vriendin van me leest sowieso erg veel Engels, en zij had het nieuwste boek vaak binnen een paar dagen uit, waarna ze het aan mij overhandigde. Heerlijk vond ik dat. Wat een enorm leesplezier haalde ik daaruit. En later, als de Nederlandse vertaling werd uitgebracht, las ik die ook.

Zo extreem heb ik nooit meer naar een boek verlangd, maar toch zijn er enkele Engelse titels in mijn boekenverzameling belandt. Dit betreft de volgende titels:

 1. Haruki Murakami – Colorless Tsukuru Tazaki and his years of pilgrimage
 2. Maria Semple – This one is mine
 3. Emma Straub – The Vacationers
 4. Emma Straub – Modern lovers
 5. Nick Hornby – Funny girl
 6. Viet Thanh Nguyen – The Sympathizer

engelsetitels

Het is niet zo dat ik naar al deze titels zoveel verlangde dat ik niet kon wachten op de Nederlandse vertaling. Dit geldt eigenlijk enkel voor The Sympathizer van Viet Thanh Nguyen en Modern lovers van Emma Straub. Het eerste boek dat ik van Straub las, The Vacationers (oftewel: Badgasten in de Nederlandse vertaling) kreeg ik van boekzuster Petra. Ik vond het een erg prettig boek om te lezen in het Engels, en aangezien de Nederlandse versie nog even op zich liet wachten en ik mijn ongeduld niet meer de baas was, heb ik deze nieuwste roman ook in het Engels besteld.

Voor de rest: het boek van Nick Hornby heb ik van een medeblogger gekregen, en ik wist op voorhand niet dat dit een Engelse versie was. Niet dat dit erg is, integendeel. Ik vind het ook wel leuk om weer eens Engels te lezen. Maria Semple heb ik in het Engels besteld omdat ik met enorm veel plezier haar roman Waar is Bernadette? heb herlezen. Ik speurde daarna op het internet naar andere romans van haar hand, en stuitte op deze, This one is mine. Aangezien ik de Semple-smaak weer te pakken had en ik nog geen signalen had opgevangen dat er een Nederlandse vertaling zou komen, bestelde ik deze in het Engels. Om te zien hoe leuk Semple nog meer is.

En Murakami, tot slot, haalde ik in huis om de simpele reden dat ik de omslag van deze Engelse versie helemaal te gek vind, en ik nog nooit een Murakami in het Engels las. Dat lijkt me sowieso een bijzondere ervaring.

Van welke titel konden jullie niet wachten op de Nederlandse vertaling?

11 gedachten over “Ik lees Engels

 1. “A little life”. Ik had geen zin om te wachten op de vertaling, en bovendien lees ik graag boeken in het Engels. Nederlands of Engels maakt voor mij niet veel verschil, maar ik vind het wel jammer dat er in de vertaling toch altijd iets verloren gaat.

  1. En je hebt trouwens gelijk: de vertaling laat soms weleens te wensen over. Van Badgasten heb ik van iemand gehoord dat er een paar dingen lost in translation waren (ik blijf op de Engelse toer), maar ik las de Engelse versie en vond het een heerlijk boek!

 2. Hier ook Harry Potter. Dat zijn ook de enige boeken waarbij ik niet kon wachten. Ik heb nu ook alvast dat achtste boek besteld in het Engels, omdat de Nederlandse versie te lang duurt ;).

 3. Mijn Engels is eigenlijk echt niet zo goed dus ik heb alleen boeken in het Engels gelezen als dat verplicht was op school. Wel leuk dat je zo goed Engels kan!

 4. Harry Potter deel 7 – ik wilde kostte wat kost voorkomen dat iemand me per ongeluk het einde zou verklappen :) En jouw Bernadette! De Bol had het alleen in het Engels en ik was inmiddels zo nieuwsgierig. Erg leuk boek trouwens, thanks voor de tip.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s