Must reads

Must reads: juli

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Emma Straub – Onder ons: uitgeverij Ambo Anthos
onderonsEen nieuwe roman van Emma Straub. Badgasten vond ik een erg sterk verhaal en ik keek dan ook reikhalzend uit naar dit tweede verhaal. Zo sterk zelfs dat ik het boek in het Engels heb gekocht, “Modern lovers“. Ook Badgasten las ik in het Engels, dus wat dat betreft sluit het mooi op elkaar aan. Nodeloos te zeggen kan ik niet wachten het boek te lezen. Het verhaal: “Zoe, Elizabeth en Andrew zijn al sinds de universiteit beste vrienden en hebben samen in een band gezeten. Inmiddels zijn ze getrouwd, hebben een huis in Brooklyn, een baan en tienerkinderen, maar proberen krampachtig hun jeugd te behouden. Niets drukt ze echter zo met de neus op de feiten dan het moment dat ze het stokje (qua drugs, seksualiteit en onafhankelijkheid) moeten overdragen aan hun kroost. De zomer dat hun kinderen achttien worden, en het bed met elkaar delen, begint hun zo goed georganiseerde leven in duigen te vallen, waarbij oude geheimen boven water komen; over henzelf, maar ook over hun aan een overdosis overleden vierde bandlid. Hun vriendschap wordt zwaar op de proef gesteld.”

2: Dawn French – Rosie zegt ja: uitgeverij Overamstel 
Rosie zegt jaDe zomer staat voor mij gelijk aan het lezen van fijne, luchtiger verhalen. Verhalen als die van Emma Straub, Iris Houx, maar zeker ook Dawn French. Dit verhaal, over de rijken van Manhattan, en ongetwijfeld veel roddel en achterklap. Het verhaal: “De superrijken van Manhattan hebben hun eigen strikte gedragsvoorschriften. In het kille appartement van de familie Wilder-Bingham aan Park Avenue bestuurt matriarch Glenn haar huishouden als een generaal. Wanneer de Engelse giga-optimiste Rosie hun huis binnenstuitert, heeft niemand in de gaten dat ze lak heeft aan reglementen. Rosie – achtendertig, excentriek, met een geheim verdriet en een hart zo groot als New York – begint hun levens draad voor draad te ontrafelen.” Dit klinkt als een heerlijk feelgood-boek, waar ik erg naar uitzie.

3: Julia Keller – Onder water: uitgeverij De Fontein
onderwaterJulia Keller maakte met haar debuut Onderhuids ontzettend veel indruk op me. Het boek is ijzersterk, geeft een zeer goed sfeerbeeld en kroop echt onder mijn huid. Onder water voert terug naar hetzelfde stadje, met dezelfde personages. Ik ben erg benieuwd of ze me opnieuw zo weet te raken. Het verhaal: “Telefoontjes op de vroege morgen zijn zelden goed nieuws, dus wanneer openbaar aanklager Bell Elkins gebeld wordt, weet ze al dat ze iets onaangenaams te horen gaat krijgen. Het lichaam van de zestienjarige Lucinda Trimble is gevonden op de bodem van de rivier. Het meisje was al dood voordat ze in het water gedumpt werd. De zaak komt voor Bell op een lastig moment: haar dochter heeft besloten bij haar vader te gaan wonen; haar beste vriend, sheriff Nick Fogelsong, gedraagt zich de laatste tijd vreemd en een figuur uit het verleden duikt plotseling op zonder dat ze precies weet waarom. Op zoek naar de waarheid, zowel over Lucinda als over haar eigen relaties, begeeft Bell zich uiteindelijk op een hellend vlak waarbij haar eigen leven in gevaar dreigt te komen.”

4: Emma Cline – De meisjes: uitgeverij Lebowski
meisjesDit boek kom ik overal tegen: op Facebook, op Twitter en op Instagram de Engelse versie. Eindelijk is het boek er in het Nederlands, en ik heb mijn exemplaar al in huis. Het verhaal: “Californië, 1969. De veertienjarige Evie is sinds de scheiding van haar ouders neerslachtig en rusteloos. Aan het begin van de zomer maakt ze kennis met een groepje jonge vrouwen, die alles belichamen wat ze zelf zou willen zijn: zorgeloos, onafhankelijk en, vóór alles, vrij. Ze raakt bevriend met de negentienjarige Suzanne, die zich zusterlijk over haar ontfermt. Eindelijk ziet iemand haar staan. Evie sluit zich aan bij de commune waar Suzanne woont, en net als de andere meisjes raakt ze al snel in de ban van diens charismatische maar meedogenloze leider. Langzaam maar onherroepelijk stevent de zomer af op een gewelddadige climax.”

5: Saskia Noort – Huidpijn: uitgeverij Ambo Anthos 
huidpijnEen nieuwe thriller van Saskia Noort; dat is natuurlijk de moeite van het vernoemen als must read waard. Koorts, Debet, De eetclub, Terug naar de kust, Nieuwe buren: allen steengoede thrillers, die doen verlangen naar meer. Nu is er Huidpijn, volgens de uitgever het meest persoonlijke verhaal dat Noort tot nu toe schreef. Dat maakt natuurlijk extra nieuwsgierig. Het verhaal: “Ieder mens heeft een duistere kant. Zo ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste. Als ze haar grote liefde en daarmee haar droom dreigt te verliezen, en het verdriet hierover breed wordt uitgemeten in de pers, moet ze alles op alles zetten om niet ook nog door haar vrienden, familie en eigen verstand in de steek gelaten te worden.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s