Boeken

Beestachtige boeken (deel 2)

Boeken en dieren. De combinatie blijkt vaker toegepast dan ik had gedacht, en zeker de laatste tijd worden dieren steeds vaker ingezet om bijvoorbeeld omslagen te sieren (de kraai is momenteel populair). Als ik de collectie van een bol.com of libris.nl zou afstruinen zou ik eindeloos bezig blijven. Daarom hou ik het bij mezelf: wat heb ik aan dierentitels in de kast staan?

Er zijn in de sectie “dierenboeken” twee verschillende types boeken te onderscheiden. Boeken met een dier op de omslag -en daarmee bedoel ik prominent op de omslag, dus niet als klein detail maar als eyecatcher- en boeken met een dier in de titel. In deze eerste blogpost (ja, er volgt ook een tweede blogpost over de eerste categorie -handige volgorde, ik weet het) heb ik gekeken naar welke boeken ik van deze eerste onderverdeling in bezit heb. En dat bleken er, net als bij de laatste categorie, nogal wat. Ik heb het bij twaalf titels gehouden, om het overzichtelijk te houden.

 1. Lodewijk van Oord- Albrecht en wij
 2. Alex Boogers – Alleen met de goden
 3. Peter Verhelst – De kunst van het crashen
 4. Takashi Hiraide – De kat
 5. Rob van Essen – Hier wonen ook mensen
 6. Erik Rozing – De psychiater en het meisje
 7. Carmien Michels – Vraag het aan de bliksem
 8. Niccolo Ammaniti – Kieuwen
 9. Juan Marse – Ringo
 10. Herman Melville – Moby Dick
 11. Jonathan Franzen – Zuiverheid
 12. Jelmer Jepsen – De circusvrouw

Mijn favoriete schrijver Haruki Murakami springt extra in het oog. Zijn voorliefde voor katten is algemeen bekend, en zij komen dan ook in zijn meeste boeken voor. Maar ook bij zijn boeken staan er soms dieren op de omslag:

 1. Kafka op het strand
 2. Na de aardbeving

Hebben jullie veel van dergelijke ‘dierenboeken’ in de kast staan? En hebben jullie ook een favoriet ‘dierenboek’? 

Een gedachte over “Beestachtige boeken (deel 2)

 1. Jouw ‘Beestachtige Blogs’ brachten me op het idee om eens te kijken naar ‘Beestachtige auteurs’. Jan ARENDs, Jacob Israel de HAAN, Anton KoolHAAS, Rick de LEEUW, Boelie van LEEUWEN, Joke van LEEUWEN, Marion PAUW, John RAVENswood, M. ReVIS, Herman RoelVINK, Peter SCHAAP, Bob den UYL, Simon VINKENoog, Frida VOGELS, Ida VOS, JJ VOSkuil en Peter de ZWAAN. Wim de BIE heb ik toch maar gekeurd.
  Nu gauw op zoek naar een Vlaamse lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s