Boeken

6x: fijne Young Adult

Young Adult is niet perse een genre dat ik geregeld lees. Maar zo nu en dan weet ik ze zeker op waarde te schatten. Net als de boeken van bijvoorbeeld Carry Slee boren ze vaak maatschappelijke problemen aan, waar jongeren en jongvolwassenen die ze lezen (en de enorme oudere doelgroep die hun weg naar de boeken ook weet te vinden) wijze lessen uit kunnen halen. Op een leuke, vlotte, toegankelijke manier worden er prachtige verhalen gedeeld.

Verhalen die zo nu en dan zelfs uitblinken in de stijl en het taalgebruik van de auteur. Pareltjes. Zoals de zes boeken die ik hieronder benoem. Zes boeken waarvan me de verhaallijnen nog kraakhelder voor geest staan, ondanks het verstrijken van de tijd. Boeken die me bijblijven. Boeken die behoorlijk indruk maakten, om verschillende redenen. Ik zal ze per titel bespreken. Een top 6:

 1. Wat ik weet – Julie Berry: Jeugdliteratuur met een hoofdletter L! Ik schreef hierover: “Julie Berry heeft een boek geschreven waarvan de suspense constant onder het oppervlak loert, rustig zijn tijd afwachtend. Dit zorgt voor een mix van onbehagen, nieuwsgierigheid en een hoge mate van medeleven. Wat ik weet is een onconventionele, indringende roman die ik iedereen aanraad.” En daar sta ik nog altijd achter. Dit boek heeft ontzettend veel indruk op me gemaakt, mede door de bijzondere manier van vertellen en de heftige onderwerpen die erin aan bod komen. Het is erg volwassen van toon, iets wat ik niet verwachtte. Erg indringend, erg boeiend, erg mooi.
 2. Wonder – R.J. Palacio: Hoewel dit eigenlijk meer een jeugdboek is, schaar ik deze toch onder de Young Adult. Het is namelijk een roman die uitstekend door jongvolwassenen gelezen kan worden. Sterker nog: het zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn voor jongvolwassenen. Dit is dus een YA die ingenieus inhaakt op een maatschappelijk probleem, in dit geval het accepteren van mensen die anders zijn dan jijzelf. Ik schreef hierover: “Wonder is een pareltje, een grootsheid. Ik werd erdoor gegrepen, ik leefde mee, ik was ontroerd en ik heb erom gelachen. Wat een geweldig boek. Dit is een mustread voor iedereen, jong en oud. Had ik mijn recensie maar in 1 woord mogen samenvatten dan was dat een makkie geweest: WAUW.”
 3. Waar het licht is – Jennifer Niven: Dit boek werd enorm gehypet: ik kwam het op meerdere blogs tegen en ook op Instagram vlogen de plaatjes van Waar het licht is me om de oren. Hoewel mijn nieuwsgierigheid was gewekt vond ik het ook typisch zo’n boek dat anderen ontroerden, maar mij natuurlijk niet. Gelukkig vergiste ik me: Waar het licht is is een bijzonder, ontroerend en vooral indrukwekkend verhaal over liefde en afscheid nemen. Over de zin van het leven, en hoe die terug te vinden. Ik schreef: “Dit is een prachtig, onmisbaar boek is. Deze Amerikaanse tegenhanger van Carry Slee weet de vinger op de gevoelige plek te leggen zonder al te dramatisch te worden. Het verhaal spreekt voor zich, en wordt door Jennifer Niven slechts aangevuld met mooie constateringen, beschrijvingen en emoties. En dat resultaat mag er zijn.”
 4. Ik geef je de zon – Jandy Nelson: Dit boek heb ik niet gerecenseerd op mijn blog. Simpelweg omdat ik er destijds de tijd niet voor had (hoe is dat mogelijk, vraag je je af? Simpel, door last te hebben van mijn zwangerschapshormonen). Want een recensie had niet misstaan op dit blog. Het boek maakte veel indruk, mede door de ingenieuze wijze van schrijven van Nelson. De ene prachtzin na de andere wordt je voorgeschoteld, en dat maakt Ik geef je de zon, naast dat het een fijn, ontroerend en onderhoudend verhaal is, ook een literair plezier. Hoe meer ik las, hoe meer benieuwd ik was naar welke andere prachtige omschrijvingen van emoties, gedachtes en gevoelens ze wist te schrijven. Tot de laatste bladzijde werd ik in de ban gehouden van zowel het verhaal als de schitterende schrijfstijl. Ik geef je de zon is een pareltje.
 5. De onverwachte held van kamer 13B – Teresa Toten: Voor Een perfecte dag voor literatuur lees ik de meest wonderlijke boeken. Boeken die ik normaal gesproken niet zou lezen, boeken die ik niet zo snel als literair zou omschrijven. Wat ik weet van Julie Berry is daar een voorbeeld van, maar ook De onverwachte held van kamer 13B is zo’n onverwacht plezier. Het is een boeiend verhaal over een jongen met gedragsproblemen die de held in zichzelf ontdekt. Ik schreef: “Om te zeggen dat De onverwachte held van kamer 13B een literair meesterwerk is, is overdreven. Het is echter wel een intens, mooi en ontroerend verhaal over een jongen die strijdt met de wereld, maar net zo hard tegen zichzelf. Een onverwacht literair genoegen.”
 6. Het grote misschien – John Green: John Green, dé YA-auteur van dit moment, mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Hoewel Een weeffout in onze sterren mij niet zo wist te raken als de rest van lezend Nederland, maakte Het grote misschien wel heel veel indruk op me. Het is een verhaal over een hechte vriendengroep, die onverwacht te maken krijgen met de dood. Ik schreef: “Wat een prachtig verhaal! Wat een intense emoties, wat een geweldige personages en wat een tragedie vuurt John Green op zijn lezers af. Zonder omwegen laat hij verdriet binnen sijpelen bij zijn personages, en in rake bewoordingen vertelt hij over de impact die de gebeurtenissen op hen hebben. Zijn schrijfstijl is intelligent maar toegankelijk, open en eerlijk. Daarnaast zou het geen John Green zijn zonder een paar mooie filosofische uiteenzettingen.”

Lezen jullie veel Young Adult? Waarom wel/niet? En wat zijn jullie favoriete titels? En: hebben jullie nog aanraders voor me?

10 gedachten over “6x: fijne Young Adult

 1. Het grote misschien staat al eeuwig (8 jaar) in mijn boekenkast, ooit gekregen van mijn ouders. Misschien dan toch eens gaan lezen.. :)
  Zojuist het boek “voor jou” van Jojo Moyes uitgelezen, onwijs mooi! Enorm van genoten, met een brok in mijn keel, alhoewel je al kan raden hoe het gaat eindigen. Recensie komt binnenkort!

 2. Ik lees soms wel eens young adult boeken. Vooral omdat ik vind dat het vlot leest en toch ook aangenaam. Door sommige boeken voor volwassenen moet ik echt “door ploeteren” en dat heb ik bij young adult niet.

 3. Wonder is inderdaad een heel mooi boek! De rest van de Young Adults uit dit rijtje ken ik enkel van naam – wanneer ik een YA boek oppak zal het toch eerder science fiction of fantasy zijn. Persoonlijk heb ik niet zoveel met de contemporary trend..

  1. Het is inderdaad ook niet mijn favoriete genre, maar er zitten echt pareltjes tussen! :-) En Wonder is en blijft een groot favoriet, waarvan het verhaal me zo goed bijblijft. Zou verplichte leeskost moeten zijn op middelbare scholen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s