Boeken

Boeken over boeken

Boeken die over boeken gaan, hoe vaak lezen jullie die? Ik niet heel vaak, een bijzondere roman over literatuur of een groot liefhebber van boeken daargelaten. Zonde eigenlijk, want er zijn zoveel mooie boeken over boeken. Ik blogde hier al eens eerder over, maar er zat weinig non-fictie bij. 

Ik heb nu thuis echter drie boeken over boeken dan wel literatuur liggen, klaar om gelezen te worden. En hier zitten twee non-fictie titels bij, en één fictie: Wat we zien als we lezen van Peter Mendelsund, Lezen, een gebruiksaanwijzing van Dirk Leyman en Toen boeken nog boeken waren van Jonathan Galassi. Enkel die laatste is een roman. Maar alle drie spreken ze me absoluut aan. Hieronder valt te lezen waar de boeken inhoudelijk over gaan:

1: Wat we zien als we lezen – Peter Mendelsund
“Heeft Tolstoj Anna Karenina echt beschreven? Heeft Melville ons ooit precies laten weten hoe Ismaël eruitzag? Of Faulkner zijn personage Benjy Compson? De verzameling van versplinterde beelden in een boek – hier een sierlijk oor, daar een losgeraakte krul, een zwierig opgezette hoed – en andere hints en aanwijzingen helpen ons lezers om een beeld van een personage of van de setting te krijgen, zonder dat de schrijver het expliciet beschrijft. Sterker nog: dit is precies wat lezen zo leuk maakt.
Aan de hand van talloze voorbeelden uit de wereldliteratuur laat dit schitterende en rijk geïllustreerde boek zien hoe dit unieke visuele proces van de lezer werkt.”

2: Lezen, een gebruiksaanwijzing – Dirk Leyman
” ‘Is je roman autobiografisch? En bestaan je hoofdpersonages ook écht?’ Het zijn ongeveer de meest gestelde vragen aan een schrijver. Waarop deze vaak een ontwijkend antwoord mompelt. En toch laten talloze auteurs realiteit en fictie voortdurend haasje-over spelen. Natuurlijk scheppen ze niet uit het niets. Maar hoe gaan schrijvers daarbij te werk? En hoe komen hun personages tot stand? Dirk Leyman voert vijftig beroemde literaire personages ten tonele en legt haarfijn uit hoe ze gebaseerd zijn op echte mensen en historische figuren. Van Gabriel García Márquez via Oscar Wilde en Jeroen Brouwers tot Gerard Reve, Virginia Woolf én Georges Perec: zijn zoektocht door de wereldliteratuur is even opwindend en verrassend als amusant. Leyman demonstreert vooral hoe de literaire verbeelding de vreemdste capriolen kan maken. Niets is wat het lijkt in literatuur. En dat is precies de reden waarom we er nooit genoeg van krijgen. Lezen, een gebruiksaanwijzing blikt nieuwsgierig in de trukendoos van de schrijver en is gebaseerd op de fel gesmaakte rubriek in De Morgen. Het boek is door Brecht Evens voorzien van prachtige illustraties.”

3: Toen boeken nog boeken waren – Jonathan Galassi
“Dit is een liefdesgeschiedenis. Een verhaal over de goeie ouwe tijd, toen mannen nog mannen waren en vrouwen nog vrouwen en boeken nog boeken, met een gelijmde of zelfs genaaide rug, een stoffen of papieren omslag, een fraaie of minder fraaie kaft en een muffe, stoffige, heerlijke geur. In een heerlijk naar oud papier geurende wereld vechten twee New Yorkse uitgevers van de oude stempel jarenlang om een vermaarde dichteres. Zij draagt haar eigen geheimen met zich mee, die de levens van hen allemaal zullen veranderen.”

nonfictie

Ik ga op zeer korte termijn in deze boeken beginnen. Zijn jullie bekend met deze drie titels? En lezen jullie veel (non)fictie over literatuur?

6 gedachten over “Boeken over boeken

  1. Ik houd van fictie-boeken over boeken. En van De dikke Steinz :) Van andere non-fictie weet ik het eigenlijk niet. Of toch, maar dat boek is meer autobiografisch dan non-fictie, maar wel leuk. Een boek per dag van Nina Sankovitch. Het verhaal van een vrouw die besluit een jaar lang iedere dag een boek te lezen en daarover te bloggen. Eigenlijk een must read voor ons boekenbloggers dus. Het is niet het beste boek dat ik ooit gelezen heb, maar ik vond het wel inspirerend en er komen heeeeeel veel boeken in voor.

  2. Ik hou hier niet zo van… dat analytische kan heel leuk zijn, maar ik wil niet dat het mijn plezier in het lezen bederft. Of is jouw ervaring dat het lezen juist interessanter wordt? Ik wacht je recensies wel even af ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s