Boeken

Een heuse minibieb in Leeuwarden

Little Free Libraries, oftewel minibiebjes, komen op vele plekken in Nederland en de rest van de wereld voor. Maar dat er zich eentje in mijn eigen woonplaats bevindt, ontdekte ik onlangs pas. Hoe leuk is dat?!

Ik ben gek op LFL’s (ik ben ook gek op hippe afkortingen) om hoe ze eruit zien, het vertrouwen van degene die het huisje heeft geplaatst in de rest van de mensheid en natuurlijk om de inhoud. Het concept is even simpel als briljant: een huisje op een toegankelijke, openbare plek, gevuld met boeken die gratis mogen worden meegenomen. Liefst in ruil voor het terugplaatsen van een ander, eigen boek maar zelfs dat is geen verplichting. Het is dus, zoals de afkorting al doet vermoeden, zo free als maar kan zijn. Vrij van kosten, maar ook vrij van verplichtingen. Het vertrouwen dat een eigenaar of eigenaresse van zo’n huisje (het lijken net vogelhuisjes, vinden jullie ook niet?) in de rest van zijn of haar woonplaats en diens inwoners heeft, moet dan ook erg groot zijn. En dat vind ik mooi.

lfl-leeuwarden

Dat in tijden van wantrouwen, vooroordelen en geweld nog zoiets moois als een minibiebje kan bestaan. Maar bovenal is zo’n LFL gewoon een ontzettend leuk, aandoenlijk straatbeeld, waar liefhebbers van boeken hun ei kwijt kunnen. Of liever een boek. Zodat de volgende passant ook op zoek kan naar een fraai boek.

Ik nam dit bezoek niets mee, mede omdat ik zelf niets bij me had om erin terug te doen, maar ook omdat er -helaas!- niks voor me bij zat. Maar: mocht je in Leeuwarden zijn, of in de buurt, en je zoekt nog een leuk boek: wie weet zit er wel iets voor jou bij. De LFL zit aan de Willem Lodewijkstraat, vlak naast de kapsalon.

Ik bezocht trouwens al eens eerder een LFL in Friesland, lees hier meer over die speurtocht (want dat was het!)

Advertenties

9 gedachten over “Een heuse minibieb in Leeuwarden

  1. Leuk! Bij de Ierse Pub staat er nu ook een hoorde ik gisteren van een kennis. Tjonge vervelend zeg, moet ik weer naar de pub voor een verslag ;)

  2. In België zie je ze ook echt vaak verschijnen (ik weet er al 3 staan in Leuven) maar hier noemen ze weggeefboekenkast. Little free libraries klinkt dan toch nog leuker :)

  3. Leuk! Ik woon zelf sinds kort in Nijmegen en ik ben er al eentje tegengekomen! Eentje gemaakt in een boom. Wat je zegt, leuk dat het in deze tijd bestaat… helaas is deze al een keer vernield. Zo zonde!

  4. Ik droom er nog altijd stiekem van om zelf een LFL in de tuin te zetten. Maar ik kan me haast niet voorstellen dat er in mijn kleine dorp behoefte aan is… Dus misschien moet ik inderdaad maar eerst eens proberen er een in het wild te spotten :-)

    1. Dat zou zo leuk zijn! En juist in de kleine dorpen vind ik zo’n huisje helemaal op zijn plek. Ik vind het echt superknap dat er in Leeuwarden nog niet misbruik van is gemaakt.
      Ik heb ook zitten denken over mijn eigen minibieb, maar dan wil ik eerst in een kindvriendelijke buurt met een eigen woning + tuin wonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s