Boeken

10x Aziatische literatuur

Wie mijn blog een beetje volgt weet dat de Japanse schrijver Haruki Murakami één van mijn absolute favorieten is. Elke maand, op de 20e, recenseer ik een boek van hem (komende vrijdag verschijnt er dus weer een recensie). Het einde begint redelijk in zicht te komen maar gelukkig zijn er nog veel meer mooie, Aziatische boeken te ontdekken.

Met Aziatische boeken bedoel ik boeken die door een Aziatische auteur zijn geschreven (zoals bijvoorbeeld Haruki Murakami) of boeken die zich afspelen in Azië (en daarvan kan de schrijver of schrijfster best Westers zijn). Ik ben sowieso wel een liefhebber van dergelijke boeken, en een rondje langs mijn boekenkast leerde me dat ik ook best veel van dit boekgenre in huis heb. Ik zet hieronder uiteen welke 6 favoriete titels ik al las, en noem nog 4 die ik heel graag wil lezen.

Gelezen:

 1. Haruki Murakami – Al zijn werk. Ik noem Murakami hier maar als totaal, anders had ik een top 6 kunnen maken met enkel titels van zijn hand. Zonde, toch? Hij staat bekend als schrijver van surrealistische boeken, maar hij heeft ook prachtige verhalenbundels (met, vooruit: ook veel surrealisme) en enkele (tragische) liefdesverhalen geschreven. Qua surrealisme is Kafka op het strand favoriet, qua symboliek zonder meer Spoetnikliefde en qua liefdesverhaal Ten zuiden van de grens. Binnenkort zal ik een blogpost schrijven over de te lezen boeken van Murakami en welke je bij welke voorkeur moet lezen.
 2. Anne-Gine Goemans – Honolulu King: Dit boek was mijn favoriet van vorig jaar, en vertelt op prachtige, ontroerende en indringende wijze over de strijd van een Molukse man tegen de komst van een sushitentje tegenover zijn toko. De pijn uit het verleden, Nederlands-Indië, de Jappenkampen, alles komt aan bod, in dit schitterende boek.
 3. Kees van Beijnum – De offers: Nog een Nederlander. Ook De offers is een geliefd boek, over vergiffenis, onmogelijke liefde en de (on)rechtvaardigheid. Het speelt zich af in Japan, vlak na de capitulatie in 1945. Een Nederlandse rechter valt voor een Japanse vrouw, maar zij heeft een verleden die hun liefde onmogelijk maakt. Ik was erg geraakt door de gedetailleerde beschrijvingen over de ontberingen van het Japanse volk na de Tweede Wereldoorlog, en de manier waarop de gewone man zijn leven weer vorm probeert te geven. Erg knap geschreven.
 4. Arthur Golden – Dagboek van een geisha: Wat blijft dit een prachtig boek. Wie deze nog niet heeft gelezen: gauw doen. En de verfilming is minstens zo mooi! Een oude dame blikt terug op haar leven als leerling-geisha en later als beroemdste geisha van Japan. Ze vertelt over haar liefdes, haar strijd, haar jeugd en alles over het leven als geisha. Er zijn later nog vele, vergelijkbare boeken over dit onderwerp verschenen maar niet één haalt het bij deze roman.
 5. Milena Michiko Flasar: Een bijna volmaakte vriendschap: Ik blijf opnieuw in Japan, met dit keer een roman over een heel specifiek, typisch Japans onderwerp, namelijk de angst onder jongeren om het huis te verlaten. Letterlijk: ze sluiten zich soms jarenlang op in hun kamer, en weigeren naar buiten te gaan, laat staan hun bed uit te komen. In deze roman gaat een jongeman voor het eerst in tijden weer naar buiten, waar hij op een bankje in een park een man ontmoet. Elke dag zit hij er, met zijn lunchtrommeltje. Langzaam maar zeker sluiten de mannen vriendschap, zij het een zeer voorzichtige poging tot vriendschap. Maar dan komt de man ineens niet meer opdagen.. Indringend, schokkend en vooral schitterend geschreven. Een pareltje.
 6. Kevin Kwan – Crazy, Rich Asians: De titel verraadt het al: deze knotsgekke, grappige en intrigerende roman gaat over de rijken, de belachelijk rijken van Azie. Een Amerikaans-Chinees meisje gaat met haar Chinese vriend op vakantie naar Singapore, waar zijn familie woont. Daar komt ze erachter dat hij tot de rijkste familie aldaar behoort, en zij blijkt behoorlijk uit de toon te vallen. Snobistische rijkelui, venijnige schoonmoeders, luxe, rijkdom en comfort plus over the top uitgaves; dit boek heeft het allemaal, en alles wordt op een hilarische manier verteld. Ik heb hiervan gesmuld!

Te lezen:

 1. Han Kang – De vegetariër: Dit boek kocht ik onlangs, alleen al voor de omslag. Natuurlijk hoop ik dat de inhoud me ook aanstaat. De vegetariër gaat over een Zuid-Koreaanse vrouw die van de ene op de andere dag besluit vegetariër te worden. Nadat haar echtgenoot haar verlaat wil ze niets liever dan zelf ontsnappen aan haar vleselijke bestaan door een boom te worden – de puurste levensvorm op aarde
 2. Takashi Hiraide – De kat: Dit boek staat al bijna een jaar ongelezen in mijn kast, en het is hoog tijd hier verandering in te brengen. Het boek gaat over de invloed die een kat heeft op een jong stel. Ik heb er al een paar bladzijdes uit gelezen en van wat ik heb gelezen kan ik nu vast met zekerheid zeggen dat het boek een geweldige stijl heeft. Ik ben erg benieuwd naar het verhaal zelf.
 3. Viet Thanh Nguyen – The Sympathizer: Een Vietnamese schrijver die de Pullitzer Prize 2016 heeft gewonnen: die wil ik lezen! Deze week bestelde ik het boek, en daarmee is het mijn eerste aankoop met mijn gewonnen boekenbon. Het is een spionnenverhaal, ten tijde van de Vietnamoorlog. Ik ben razend nieuwsgierig! Omdat het boek nog niet in het Nederlands is vertaald (jammer) zal ik het boek in het Engels lezen. Ook weer eens leuk.
 4. Soseki Natsume – Kokoro: de wegen van het hart: Een Aziatische -oke, Japanse- klassieker. Natsume schreef dit boek voor zijn dood in 1916, dus ik ben erg benieuwd naar de stijl. Normaal gesproken hou ik niet erg van oubollig taalgebruik in een boek, maar voor deze Aziatische klassieker wil ik wel een uitzondering maken. Het verhaal gaat over de vriendschap tussen twee naamloze personages: een jonge student en een oude man die door de student ‘sensei’ wordt genoemd, leraar. De oude man vertelt de jongeman zijn levensverhaal.

Lezen jullie veel Aziatische literatuur?

12 gedachten over “10x Aziatische literatuur

 1. Ik lees net dat Han Kang de Man Booker Prize heeft gewonnen. ‘De vegetariër’ staat al een tijdje hoog op mijn wensenlijst, dus ik ga die zeker lezen dit jaar ;)

 2. Ik ben net als jij fan van Murakami en ook Dagboek van een Geisha heb ik met plezier gelezen. Maar verder heb ik nog maar weinig Aziatische titels tot mij genomen. Zuid-Amerikaanse daarentegen :) De offers en Honolulu King klinken erg goed, die ga ik nog eens lezen.

 3. Mooie titels! Een aantal van jouw lijstje heb ik gelezen, de andere heb ik op mijn lijst van te lezen boeken gezet. Ik lees namelijk ook graag Aziatische literatuur.
  Een aantal van de titels uit mijn boekenkast:
  Amitav Ghosh – Het glazen paleis
  Kiran Desai – De erfenis van het verlies
  Shauna Singh Baldwin – Wat het lichaam niet vergeet
  Keniase Mourad – De tuin van Badalpur
  Junchiro Tanizaki – Stille sneeuwval
  Akhil Sharma – Een gehoorzame vader
  Nadeel Aslam -Kaart voor verdoolde geliefden
  Rohinton Mistry – Familiekwesties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s