Persoonlijk

Bloggers be like

Ik wilde deze tag al langer doen, maar ja: tijdsgebrek etc. Nu ben ik er dan eindelijk aan toegekomen, en ik moet zeggen: dit is een van de leukere tags die ik in lange tijd heb ingevuld (de zwangerschaps-tag daargelaten dan). Het is een idee van Haremaristeit, al heb ik de tag al bij vele andere bloggers langs zien komen. Vandaag is het mijn beurt! 

tag-bloggers-be-like
Fotocredits: Nienkejolien.com

1: Hoe lang blog je al?
In januari vierde ik mijn driejarig boekenblog-jubileum, maar daarvoor blogde ik ook al. Over allerlei random dingen. Er zat totaal geen structuur in, tot ik ‘het licht’ zag en over boeken begon te bloggen. De andere versie van dit blog heb ik denk ik bijna een jaar gedaan. Ik blog dus iets langer dan vier jaar.

2: Wat vind je het allerleukst en het allerstomst aan bloggen?
Het allerleukst is dat ik mijn creatieve ei kwijt kan. Ik loop vaak rond met de wildste ideeën of opzetjes, en ik schrijf ontzettend graag. Het is daarom heel fijn dat ik met dit blog deze twee factoren kan combineren. Ik zou niet weten wat ik het allerstomst vind.

3: Wat zijn jouw beste kwaliteiten als blogger en aan welke punten wil je nog sleutelen?
Ik vind van mezelf -zonder al te arrogant over te komen- dat ik best creatief ben. Ik schrijf over uiteenlopende dingen, wissel graag blogposts af (niet alleen maar lijstjes, niet alleen maar recensies) en denk dat ik dit in mijn schrijven ook laat zien. Een recensie is bij mij nooit een standaard opgezette vorm, maar altijd mijn persoonlijke inbreng. Ik besteed dan ook veel aandacht aan mijn recensies, omdat ik wil dat deze kwalitatief goed in elkaar steken. Volgens mij -maar correct me if I’m wrong– ben ik daar tot nu toe aardig in geslaagd.
Een punt waar ik nog aan wil sleutelen is fotografie. Ik ben een fanatiek Instagrammer (@toffetessa -hoe fout, ik weet het), en ik merk dat ik daar ‘leuker’ ben met foto’s en afbeeldingen van boeken dan hier op dit blog. Bij een recensie komt 9 van de 10 keer een standaard boekomslag, in plaats van een leuke, creatieve foto van het boek + iets symbolisch, of met een mooie achtergrond. Daar wil ik aan werken. Optisch mag mijn blog wel iets mooier worden, met name in mijn beeldgebruik. Iemand die ik bijvoorbeeld heel sterk met beeld vind is Lonneke van Bringinghappiness. Ik word blij als ik naar haar foto’s kijk, en zoiets wil ik ook meer doen.

4: Wat zijn jouw favoriete bloggers uit binnen- en buitenland?
Tja, buitenlandse blogs volg ik niet echt, sorry. Of: het moeten Vlaamse blogs zijn. Dat is ook het buitenland, toch? In dat geval volg ik Boekboetiek graag. Voor de rest volg ik nagenoeg geen buitenlandse bloggers. Ik lees toch het liefst in het oerHollands, hoe achterhaald dat misschien ook moge zijn. Qua binnenlandse blogs springen Dina’s Dinastie.nl, Iris’ Ikbenirisniet.nl en beautyblog Elisejoanne.nl van Elise Joanne er voor mij uit – die laatste niet in de minste plaats omdat we ongeveer gelijktijdig zwanger waren en ze heerlijke blogposts plaatste over haar zwangerschapsperikelen. Zalig en zo herkenbaar! Qua boekenblogs volg ik (onder andere!) Sue (boekenz.nl), Jenny (Jennysbookcase.nl), Inge (Ingeleest.nl), Judith (biebmiepje.nl), Luna (Leesdame.nl) en Anneke (Eenlettermeergraag.nl) heel graag. Ook ‘nieuwkomer’ Alex, op Alexhoogendoorn.nl vind ik erg goed!

5: Welke drie artikelen op je blog zijn het meest gelezen of gedeeld op social media?
Drie artikelen die altijd terugkeren in de toplijsten van meest bekeken artikelen zijn ‘Top 10 boeken met humor‘, de recensie van Het diner van Herman Koch en de recensie van Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck. Leuk, want zowel mijn recensies als mijn overige, boekgerelateerde blogposts worden dus goed ontvangen! Wat het meest gedeeld wordt op social media weet ik niet: recensies wordt vaak door de uitgeverij gedeeld op Twitter, soms zelfs door medebloggers, bijvoorbeeld via Facebook. Maar exacte cijfers heb ik daar niet van, dus dat antwoord moet ik jullie schuldig blijven.

6: Welke misvatting over bloggen hoor je het meest, of welk onderdeel van bloggen heb je zelf onderschat?
Toch wel de hoeveelheid tijd dat je eraan besteedt, en dan bedoel ik zowel algemeen als per blogartikel. Ik heb me hier zelf niet op verkeken, maar merk vaak dat anderen denken dat bloggen ‘zo gepiept’ is. Niet dus. Sowieso zit er natuurlijk veel tijd in het lezen van de boeken die ik hier recenseer, maar met lezen alleen ben je er nog niet: dan begint het ‘echte’ werk pas; de recensie schrijven. De ene keer gaat dit sneller dan de andere keer (ik ga binnenkort nog een blogpost plaatsen waarin ik jullie stap voor stap meeneem, van lezen tot blogpost plaatsen) maar gemiddeld doe ik zo’n uur, anderhalf uur over een recensie. Ik heb vaak de concepten al klaarstaan: de headers, dus het noemen van de titel, schrijver, uitgeverij en prijs plus de grote omslagfoto. Daarmee ga ik na het lezen aan de slag. De recensie De wandelaar van Adriaan van Dis heb ik binnen een uur getypt, maar de recensie van Ja, ik wil niet van Eliza Kennedy duurde langer: ik wilde heel precies verwoorden welke gevoelens het boek bij me opriep, en heb bewust ‘denkpauzes’ ingelast.

7: Aan welke blogclichés maak jij je schuldig?
Tja, welke blogclichés zijn er? Waar kan ik die vinden?? Wie er een paar voor me heeft; noem ze alsjeblieft hieronder in een comment zodat ik dit deel kan aanvullen :-)

8: Krijg je hulp, of doe je alles voor je blog helemaal zelf?
Mijn blog is helemaal van mij alleen. Ik doe al het werk dus zelf. Ooit zou ik mijn blog wel als imperium willen zien, waarbij ik meerdere mensen voor me heb werken en een mooi, gelikt uitziend blog heb. Maar aan de andere kant hoeft dat ook helemaal niet voor mij. Ik ben blij met hoe mijn blog nu draait, met het werk dat ik er -liefst toch zelf- insteek en de waardering van mijn lezers.

9: Wat voor soort blogs lees je graag en hoeveel bloggers volg je?
Ik lees vooral veel andere boekenblogs, zoals hierboven besproken. Daarnaast lees ik ook enkele lifestyle-blogs. Beautyblogs zijn niet echt aan mij besteed, de enige beautyblog die ik volg is er eentje van een dame die ook veel persoonlijke blogposts deelt, en daarbij geen blad voor de mond neemt. Zo zie ik het graag. (voor de betreffende blog: zie vraag 4) Hoeveel bloggers ik precies volg weet ik niet. Het zijn toch steeds dezelfde blogs waar ik naar terugkeer. Het volgaantal op Bloglovin’ zegt dus feitelijk niet zoveel.

10: Plan jij je blogberichten van tevoren in of post ja alles ‘live’?
Beide. Als er drukke tijden aanbreken werk ik graag vooruit, zodat ik op het moment zelf niet in de knoei raak, maar dit komt niet zo heel vaak voor. Vaste items wil ik ook wel vooruit schrijven. Must reads bijvoorbeeld, als ik al duidelijk heb welke boeken ik voor een nieuwe maand wil aanraden. Scheelt ter zijner tijd weer. En toen ik naar Vietnam op vakantie ging, zette ik alvast concepten voor recensies klaar, die ik enkel nog hoefde aan te vullen met mijn mening. Met mijn WordPress-app op mijn mobiele telefoon was dat vervolgens niet meer het meeste werk.
Maar over het algemeen post ik alles ‘live’. Ik lees een boek en schrijf zo snel mogelijk daarna mijn recensie, die ik dan ook het liefst direct online gooi. Of er schiet me een idee te binnen dat ik het liefst zo snel mogelijk uitwerk en dan dus eigenlijk direct wil delen. Spontane blogposts zijn vaak de leukste, en daarmee wil ik nooit te lang wachten. Bovendien valt het voor mij goed te combineren, het ‘live’ posten. (Alhoewel ik moet toegeven dat ik deze blogpost al een tijdje had klaarstaan)

11: Welke gouden (of technische) tip heeft jou geholpen en zou iedere blogger moeten weten?
Ik kan het niet genoeg benadrukken: gebruik alleen eigen foto’s! Jat er niet zomaar eentje bij een andere site of andere blogger (FOUT!). Wil je toch een algemene foto gebruiken, kijk dan eerst op Pixabay.com of hier niet een foto te vinden is die je bevalt. Deze stockfoto’s mogen namelijk gratis en zonder bronvermelding gebruikt worden. Ideaal, toch?
Voor de rest geldt: blijf trouw aan jezelf (hoe cliché dat ook klinkt). Als je je anders voordoet, of projecten aanneemt of samenwerkingen aangaat waar je niet honderd procent achter staat, zullen je lezers dit merken. Bovendien zul je je er zelf ook niet prettig bij voelen. Kies voor jezelf, en je zult een gelukkiger blogger zijn. Beloofd.

12: Wat is je mooiste ervaring (of samenwerking) die je met je blog hebt gehad?
Pff, er zijn al heel veel mooie dingen op mijn pad gekomen. Bijzonder vond ik dat ik werd geïnterviewd voor Boekblad, als ‘booming boekblogger’. Ik heb hier nooit een blogpost aan gewijd, omdat ik dat opschepperij vindt, maar ik ben er stiekem natuurlijk ontzettend trots op!
En onlangs werd ik benaderd door een redactrice van Flow: of ik wilde meewerken aan het juni-nummer, waarin ik een mooie zomer-read mag bespreken. Komend juni ligt het betreffende nummer in de schappen, met mijn blog er dus in genoemd! (Wie weet, toch een blogpost? Zeg het maar!)
Tot slot ben ik ontzettend blij met alle samenwerkingen die ik met uitgeverijen, en ook andere bloggers, ben aangegaan. Zoals de recensie-boeken die ik mocht lezen, en The Book Detectives die ik met Judith (Leeswammes) en Jenny ben gestart.

13: Wat is het stomste dat je ooit als blogger hebt gedaan/ zijn er dingen waar je achteraf spijt van hebt?
Ik heb nergens echt waanzinnig spijt van, maar ik ben eens een win-actie aangegaan met een uitgeverij en een boek waar ik zelf niet echt lyrisch van werd. Bovendien bleek het niet echt bij dit blog te passen. Dat was dus eens, maar nooit weer. Voor de rest weet ik altijd goed mijn eigen weg te volgen, en dat is altijd goed bevallen.

14: Hoe ga je om met privacy? Deel je veel persoonlijke dingen op je blog of scherm je bewust bepaalde dingen af?
Leuke vraag! Onlangs heb ik een kleine poll gehouden op dit blog om te polsen hoe jullie denken over een meer persoonlijke touch voor dit blog, met vaker persoonlijke posts. Conclusie: doen (vandaar ook deze tag!). Ik word dus persoonlijker, waar mijn blog eerder veelal enkel over boeken ging. Tijdens mijn zwangerschap heb ik meerdere blogposts gedeeld over het reilen en zeilen van mijn vorderingen, en ook een foto van mijn pasgeboren zoontje heeft mijn blog gesierd. Maar daarmee houdt het ook op. Ik zal vanaf nu geen foto’s meer van mijn zoontje posten, en ook op social media scherm ik hem af. Geen full frontal gezichtsfoto’s (oké, bijna niet), maar liever details, zoals zijn dikke knuistje of drukke voetjes die het liefst de sokjes die wij hem aantrekken, uitschoppen. Ook mijn vriend zul je hier niet met naam en toenaam zien worden genoemd. Foto’s van mijzelf zul je hier ook niet treffen, niet veel in ieder geval. Mijn naam en achternaam zijn bekend, dat kan ook niet anders met de naam van mijn blog haha. Maar voor de rest: ik hou veel dingen voor mezelf, deel enkel wat ik zelf wil delen en bewaak de grenzen van de mensen om mij heen. Meer kun je niet doen, toch?

15: Wat hoop je nog een keer met/via/dankzij je blog te kunnen doen?
Pfff….moeilijke vraag! Het eerste dat in mij opkomt is om een ontmoeting dan wel interview te kunnen krijgen met Haruki Murakami, toch wel mijn lievelingsschrijver. Hij geeft niet veel optredens, doet niet veel interviews en bezoekt Nederland al helemaal niet frequent (en dan druk ik me zachtjes uit!) maar wie weet: ooit, in de toekomst.. Dat zijn management, of via uitgeverij Atlas Contact, mij kent als groot Murakami-fan (zie ook mijn Maandelijkse Murakami-project) en mij als interviewer dan wel fan de kans wil geven hem te spreken. Dat zou mooi zijn..!

Wat zouden jullie antwoorden op bovenstaande vragen zijn?

Advertenties

11 gedachten over “Bloggers be like

  1. Dat vind ik nou een geniaal plan, dat jij Murakami gaat interviewen :) Ik zie dat wel voor me, dat je door de uitgeverij naar Tokyo wordt gestuurd en daar plekjes probeert op te zoeken waar Murakami’s verhalen zich zouden hebben kunnen afgespeeld.

  2. Leuk om te lezen Tessa! En ik wil je heel graag vergezellen als je de trip naar Tokyo zal maken, zoals Lalage zegt. Dan laten we onze mannen gewoon thuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s