Must reads

Must reads: mei

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Ronald Giphart – Lieve: uitgeverij Podium
lieveNa Harem, dat vorig jaar verscheen, heb ik Ronald Giphart weer helemaal in het vizier. Dit jaar verschijnt zijn nieuwste roman: Lieve. De omslag ziet er prachtig uit, veelbelovend. En ook het verhaal is niet mis: Noah en Lieve zijn het powerkoppel van de Nederlandse filmwereld. Hij als talentvolle, prijswinnende regisseur, zij als spetterende actrice. Lieve is de liefde van Noahs leven. Nadat zijn muze door een auto-ongeluk om het leven is gekomen, besluit Noah, als ultieme poging om haar bij zich te houden, een film over Lieve te maken. Op dat moment is hij zich echter nog niet bewust van haar verborgen dubbelleven. Zeg nou zelf, dit verhaal klinkt toch ontzettend aantrekkelijk? Ik ben heel benieuwd of Ronald Giphart me opnieuw zo weet mee te slepen als met Harem.

2: Becky Albertalli – Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld: uitgeverij Blossom Books
simonvsNormaal gesproken lees ik niet zoveel young adult. Dat is niet vanwege een specifieke reden of weerzin tegen het genre, maar over het algemeen trekken andere titels en genres me meer. Dat neemt echter niet weg dat er steengoede YA zijn verschenen, en nog verschijnen. Zo’n boek lijkt Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld mij dus ook. Steeds vaker worden maatschappelijke thema’s toegankelijk gemaakt voor een groot lezerspubliek, en dat geldt ook voor deze roman. Het verhaal in een notendop: Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar dat gaat eigenlijk niemand echt wat aan. Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush Blue bij de verkeerde persoon en is Simons geheim niet meer veilig. Plotseling is het leven van Simon behoorlijk ingewikkeld. Simon piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je eigenlijk je seksualiteit überhaupt verantwoorden?

3: Pauline Slot – Dood van een thrillerschrijfster: uitgeverij Arbeiderspers
doodschrijfsterDie titel, die omslag! Dat smaakt toch naar meer? Dit lijkt mij dus een heerlijke zomerthriller, een boek om heerlijk van te genieten in de zon. Het verhaal: Op haar idyllische landgoed in Griekenland ontvangt Selma Hoogstins, auteur en schrijfcoach, gasten die ongestoord aan een boek willen werken. Onder hen is Esther Noordvlucht, bekend thrillerschrijfster. Terwijl Selma alles doet om haar gasten te vrijwaren van kleine en grote crises, werkt Esther aan het vervolg op haar bestseller De Vinex-club. Dan wordt haar lichaam gevonden op het strand, en blijkt niets wat het leek. In mijn optiek heeft dit boek alle ingredienten voor een zomerhit. Het speelt zich af op een vakantiebestemming (herinneren jullie je Badgasten van Emma Straub nog? Precies!), het heeft spanning en leest -hopelijk- lekker weg. Kom maar op met de zomer, kom maar op met deze roman!

4: L.S. Hilton – Maestra: uitgeverij The House of Books
maestraIedereen heeft het over dit boek, zelfs bij RTL Boulevard (!) besteedden ze er aandacht aan. Ik ben in ieder geval een van de vele nieuwsgierigen. Zal dit boek de hooggespannen verwachtingen waarmaken? Ik hoop het. Het verhaal: Judith Rashleigh werkt overdag als assistent in een gerenommeerd Londens veilinghuis en om rond te kunnen komen is ze ’s nachts hostess in een chique club in de West End-buurt. Als ze een vervalsing ontdekt, wordt ze bij het veilinghuis ontslagen en vlucht ze met een welwillende en rijke klant van de nachtclub naar de Franse Rivièra. Als ze daar, zich lavend tussen de rich and famous, op de fraudezaak stuit die haar uit Londen heeft doen vluchten, zint ze op zoete wraak. Klinkt lekker glamoureus en exclusief. Ik hoop dat de details over de jetsetwereld het verhaal niet overschaduwen en het vooral een lekker spannend boek is. En er is uiteraard maar één manier om daar achter te komen..

5: Elena Ferrante – Wie vlucht en wie blijft: uitgeverij Wereldbibliotheek
wievluchtenwieblijftNa De geniale vriendin en De nieuwe achternaam is er nu het derde deel van de Napolitaanse romans. Elena Ferrante -misschien wel ’s werelds best bewaarde literaire geheim: wie o wie schuilt er toch achter dit pseudoniem?- pakt de draad op waar De nieuwe achternaam eindigde. Voor wie niet bekend is met beide boekdelen: spoiler alert – wees gewaarschuwd alvorens verder te lezen. De plot: Elena enLila zijn inmiddels volwassen vrouwen. Lila, die op haar zestiende trouwde en een kind kreeg, heeft inmiddels haar man, huis en luxeleven verlaten en werkt in een fabriek om rond te kunnen komen. Elena heeft de universiteit doorlopen en een succesvolle roman geschreven. Voor haar staan de deuren open naar een andere wereld, ver weg van de Napolitaanse wijk waar ze opgroeide. Ik ga dit boek in juni lezen, voor Not Just Any Book’s Een perfecte dag voor literatuur. Aangezien ik de eerste twee delen steengoed vond, zie ik hier erg naar uit. Is het al bijna juni?

Advertenties

4 gedachten over “Must reads: mei

  1. 2 en 4 stonden ook nog op mijn lijstje. Wellicht niet deze maand (mijn ervaring is dat NTL-lijstjes gemaakt worden om weer gewijzigd te worden :)), maar wel very soon! Hopelijk. Ik ben in ieder geval benieuwd wat jouw mening erover is. Ook de andere boeken spreken me wel aan, met name Dood van een thriillerschrijfster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s