Boeken

Voor herhaling vatbaar

Het is Koningsdag, hoezee! Helaas is het bitter, guur en koud weer. Niet echt perfecte omstandigheden dus om erop uit te trekken. Sowieso niet een goed idee met een kakelverse baby, de drukte opzoeken. Wel ideaal weer om binnen te blijven en, laat ik eens iets geks noemen, een boek te lezen.

Ik blogde al eerder over lezen in combinatie met een baby (zie hier voor dat artikel) en daar wil ik nog iets aan toevoegen. Of eigenlijk heb ik iets bedacht. Gisteravond was namelijk de film Memoires of a geisha op televisie. De verfilming van het gelijknamige boek van Arthur Golden, natuurlijk. Een boek dat nog altijd tot mijn favorieten behoort, en bovendien een boek dat ik meerdere keren heb gelezen. Nooit krijg ik er genoeg van, ik blijf het verhaal in me opzuigen als een spons die te lang droog heeft gestaan. Maar Dagboek van een geisha -de Nederlandse titel- is niet het enige boek dat ik meermaals las.

Wat te denken van de reeks over Bridget Jones, geschreven door Helen Fielding. Of de Harry Potter-boeken van J.K.Rowling? En de ijzingwekkende thriller Tokio van Mo Hayder heb ik vorig jaar herlezen. Conclusie: nog steeds eng. Maar er zijn vooral boeken die ik nog een keer wil lezen. Omdat ik ze niet uit mijn hoofd krijg, omdat de leeservaring zo bijzonder was dat ik nog een keer de reis wil afleggen, omdat ik nu andere details in me op wil nemen, noem het maar op: er zijn legio redenen om nogmaals een mooi boek op te pakken, om nogmaals die fantasiewereld te betreden en je onder te dompelen in al het moois dat de schrijver/ schrijfster voor jou, de lezer, heeft uitgestippeld.

bernadetteBovenaan mijn herhaal-verlanglijstje staat Waar is Bernadette? van Maria Semple. Het is een boek dat ik steevast als één van mijn favorieten noem wanneer mij wordt gevraagd naar mijn lievelingsboeken, en ik heb deze onlangs nog een vriendin aangeraden. Daarnaast wil ik ook nog erg graag Vele hemels boven de zevende van Griet op de Beeck lezen. Dit was het laatste boek dat ik voor mijn bevalling las, en het is niet meer tot een recensie gekomen. Zonde! Ik heb namelijk zo intens genoten van het verhaal, en de prachtige zinnen die Op de Beeck neerpende.. Tijd dus voor een herlezing, waarna ik ook eindelijk de recensie kan schrijven (dat heeft nu weinig zin aangezien er in de tussentijd alweer zoveel gebeurd is). Ook Alleen met de goden van Alex Boogers en Honolulu King van Anne-Gine Goemans staan op mijn lijstje van herlees-favorieten.

Maar waar haal je -over het algemeen- de tijd vandaan? Er komen steeds zoveel nieuwe fijne boeken bij dat het moeilijk is tijd te vinden voor het herlezen van favorieten. Ik wil dit echter toch proberen. Vooral omdat ik de laatste dagen in drie boeken ben begonnen maar nog niet de zin heb gevonden om ze daadwerkelijk uit te lezen. Dus dan liever een oud, vertrouwd verhaal, waarvan ik zeker weet dat deze goed zal bevallen. Als eerste begin ik met Waar is Bernadette?. Dit boek ‘roept’ mij al twee weken: ‘lees mij, lees mij’. Dus dat ga ik doen. En ik ga ervan genieten. Fijne Koningsdag iedereen!

Herlezen jullie vaak boeken? Wat zijn jullie favoriete boeken om te herlezen?

Advertenties

10 gedachten over “Voor herhaling vatbaar

   1. Euh weet ik eigenlijk niet. Ik zou ‘Duizend schitterende zonnen’ nog wel eens willen herlezen omdat ik die zo mooi vond. Net als ‘Het huis van de moskee’. Beide boeken hebben best wat indruk achtergelaten. Ben benieuwd of ze mij weer zo zouden inpakken. Wellicht komt het er ooit nog van, ze staan beiden in de boekenkast…

 1. Herlezen doe ik niet zo vaak. Alle harry potter delen heb ik tijdens zwangerschappen weer opnieuw gelezen. Die blijvengewoon heel mooi. Inmiddels lees ik de eerste delen voor aan mijn dochter. En ik heb joop ter heul vaker gelezen en de boeken van lisette jonkman. Voor het broodnodige feelgood gevoel. En ik weet nu al dat ik alles van knausgard nog eens ga lezen. Toch best nog wel wat dus…..

  1. Ah ja, Lisette Jonkman! Verkikkerd heb ik volgens mij ook twee keer gelezen :-)
   En wat tof dat je jouw favoriet nu kunt voorlezen aan je kindje! Ik kan niet wachten tot het bij ons ook zover is, maar dat duurt nog wel even.

 2. Wat een leuk blog is dit! Ik kom veel boeken tegen waar ik zelf ook van heb genoten.
  Herlezen doe ik bijna niet meer, omdat het al zo moeilijk is om niet kopje onder te gaan in de stroom van alsmaar nieuwe titels, maar als kind deed ik het wel. De Pitty op kostschool-reeks heb ik gelezen tot de boekjes letterlijk in mijn handen uiteen vielen.
  Momenteel herlees ik een vrij recent boek: In seizoenen van Judith Visser. Na 10 thrillers haar eerste roman en van een heel andere orde dan haar vorige werk. Het grijpt me erg aan en ik merk dat ik tijdens het herlezen details ontdek waar ik eerst overheen gelezen heb. Ook nu houd ik het niet droog. Normaal hou ik niet zo van boeken waarbij je moet huilen, maar In seizoenen raakt me echt.
  Ook hoop ik ooit tijd te vinden om de boeken te herlezen die ik op school moest lezen. Gewoon omdat ik benieuwd ben hoe ik ze nu als volwassene ervaar.

  1. Bedankt voor je mooie compliment :-)
   Het herlezen van school-boeken lijkt mij dus ook heel interessant. Zo heb ik van Het gouden ei van Tim Krabbe heel goede herinneringen; maar wat blijft daarvan over als ik het nu nog eens zou lezen?

 3. Ik herlees af en toe wel een boek. Maar dan moet ik dat boek al een tijdje niet gelezen hebben en moet hij wel echt heel goed/mooi geweest zijn! Soms als ik van de grote hoeveelheid boeken op mijn ereader niet meer weet in welk boek ik nu weer zin heb, herlees ik een boek wat ik goed/mooi/of gewoon leuk vond :)
  De Harry Potter boeken heb ik meerdere keren gelezen. Maar bijvoorbeeld ook de Poppenspeler van Warschau, dat vind ik een heel mooi boek over de tweede wereldoorlog.

  1. Haha wat een leuke manier om een ‘leesdip’ te voorkomen, en toch lekker te blijven lezen :-)
   De poppenspeler van Warschau heb ik nog steeds niet gelezen, maar hoor er alleen maar goede dingen over. Misschien toch eens in huis halen..!

 4. Ik herlees zelden of nooit boeken. Ik lees al zo traag en er zijn zoveel mooie boeken om te lezen dus wil ik geen “tijd verspillen” (zo zie ik het) aan het herlezen van boeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s