Boeken·Persoonlijk

Lezen met een baby: terugblik eerste maand

Hiep hiep hoera, onze grote kleine man is alweer een hele maand oud! Wauw, wat een grote vent wordt het al. De tijd vliegt inderdaad om, zoals iedereen zegt; van het ene slaapje naar het andere, van de ene voeding naar de andere, van de ene schone luier naar de andere -een baby krijgen is hard werken, zeker de eerste weken. Logisch dus dat andere dingen, zoals bloggen en lezen, er weleens bij in schoten. En met weleens bedoel ik het overgrote deel van de tijd.

Mijn leven draait om Mason, om van hem houden, hem verzorgen en lekker met hem zitten en knuffelen. Ik ben echt in mommy-modus, maar moet mezelf daarbij niet uit het oog verliezen. Op momenten waarop Mason rust (let wel: slaapt!) probeer ik dus ook mijn rust te pakken. Niet zozeer door te slapen -dat lukt me alleen als ik ’s avonds in bed kruip- maar door ontspannende dingen te doen. Zoals vol energie een blogpost schrijven over iets wat me aan het hart gaat, waar ik enthousiast van raak. En lezen. Hoe is dit gegaan, de eerste maand als moeder? Mijn belangrijkste bevindingen:

babylezen

 1. Hoezeer ik ook van lezen hou, mijn baby is mijn alles. Hij staat voorop, in alles wat ik doe en denk. Op Twitter kwam enige tijd geleden (ik meende via BlossomBooks) de oproep om een boekbekentenis te doen. Dit was er eentje van mij: ik mis het lezen niet eens zo erg als ik had gedacht.
  Jup, jullie lezen het goed. Kon ik voorheen bijna geen dag zonder boek (een dag niet gelezen is een dag niet geleefd, zeg maar), na de geboorte van Mason heb ik twee weken geen letter van een boek gelezen. Zelfs een tijdschrift wilde ik niet oppakken; geen zin in. Ik had het namelijk veel te druk met zorgen voor en kijken naar mijn kleine wondertje -ja, ik ben zo’n moeder. En dat beviel me prima!
 2. Lezen blijft een uitlaatklep. Hoezeer ik ook van mijn baby hou en van hem geniet, af en toe heb ook ik tijd voor mezelf nodig. Logisch, toch? De eerste twee weken stond mijn hoofd naar niets anders dan mijn kleine, grote man, maar toen hij wat minder onderhoud nodig had (let wel: 90% van mijn tijd gaat nog steeds op aan hem) en ik een paar korte momenten mijn handen vrij had wilde ik die het liefst vullen met een boek. Wanneer ik niet in mommy-modus ben vind ik het alsnog heerlijk om me heel eventjes te verliezen in een andere wereld. Het tempo ligt alleen beduidend lager dan voorheen. ‘Vroeger’ kon ik uren achter elkaar lezen, nu zijn het kleine beetjes lezen per keer. Het eerste boek dat ik las was De doodsvogel van Samuel Bjork. Een heel fijne thriller, die zich gelukkig ook makkelijk in gedeeltes liet lezen. Pfiew. Mijn recensie hiervan staat inmiddels online.
 3. Ereaders zijn de bomb! Als ik Mason op schoot heb is het zoveel makkelijker om een ereader naast me neer te leggen en te lezen dan een heel boek waarbij ik de bladzijdes steeds moet omslaan en de rug nog meer moet knakken om te voorkomen dat het boek dichtvalt (ik heb immers maar één hand vrij). Nee, doe mij dan maar een ereader: klein, handig en niet te afleidend voor mij en de kleine.
 4. Baby’s en lezen gaan prima samen. Mits je bereid bent voor het lezen de tijd te nemen en te accepteren dat het niet meer zoals voorheen is. Drie boeken per week zoals ‘vroeger’? Nope, ik ben blij als ik uberhaupt één boek per week haal. Of per twee weken. En dat is prima. Zolang ik er nog maar plezier in heb, en dat heb ik. Nog steeds. Daar verandert zelfs een baby niets aan.

Bloggende mama’s: herkennen jullie iets in mijn verhaal? Wat doen of ervaren jullie anders? En hebben wellicht jullie tips voor me?

Advertenties

11 gedachten over “Lezen met een baby: terugblik eerste maand

 1. Toen mijn kinderen nog klein waren, kwam er van lezen ook niet veel terecht. Af en toe eens een kwartiertje of een half uurtje. Nu ze ouder zijn (en zelfstandiger) heb ik meer tijd om te lezen, hoewel ik nog steeds vaak met een “Papa, kijk eens” uit een boek wordt gehaald. Maar kinderen blijven op de eerste plaats staan. Het zou niet goed zijn als dat niet zo was. :)

 2. Wat Hic@ altijd deed was, eerst een boek met kleurtjes of geluidjes voor de baby (samen plaatjes kijken en luisteren), vervolgens zelf een boek lezen. Je kunt best vroeg beginnen, zelfs als de baby nog in je buik zit. Jouw stem is tijdens het lezen (als het geen spannende of enge boek is natuurlijk), is rustgevend voor de baby en zo leert het kind misschien al iets.

  1. Bedankt voor de tip! Ik zit nu soms al met mijn baby op schoot een knisperboekje door te bladeren maar zijn aandacht is er nog niet helemaal bij haha :-) Maar: geduld is een schone zaak, dus dat komt vanzelf helemaal goed!

   1. Ja, natuurlijk. Geniet van elkaar en elke dag leer je weer wat nieuws. Probeer alles bewust mee te maken met je kindje, want voor je het weet zijn ze al groot geworden. Veel plezier samen🤗🤗

 3. Wat een super lief handje op de foto ❤. Mijn reader was ook een vast accessoire als ik met een slapende baby op schoot zat. Ik las ook veel meer tussendoor dan de lange sessies die ik gewend was en dat went ook wel weer. Mijn kindjes zijn belangrijker dan lezen, maar lezen is dan weer belangrijker dan het huishouden. Dus zit ik regelmatig met mijn mini boekenwurmpjes in een ontploft huis terwijl we allemaal met een boek voor ons neus op en over elkaar op de bank liggen. Heerlijk!

  1. Haha dank je wel! Wat zijn baby’s dan lief he? zelfs zo’n klein detail van ‘m.
   Ik zie jullie al helemaal zitten op de bank, helemaal verdiept in een boek, de boel lekker de boel latend :-) Zalig hoor!

 4. Na de geboorte van mijn dochter heb ik bijna een jaar geen boek gelezen. Ik kon mijn gedachten er niet bijhouden en las alleen tijdschriften. Gelukkig is het helemaal weer goed gekomen :). Geniet maar lekker van je lieve kleine mannetje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s