Boeken

10x boekentips: vrouwelijke auteurs

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop de vrouw in al haar facetten, kracht en pluspunten gevierd wordt. En terecht! Want vrouwen ‘run the world’, zong Beyoncé al. En ik voel me op dit moment zo vrouwelijk als het maar kan, met die kleine spruit in mijn buik.

Ik ga hier geen betoog houden waarom vrouwen een betere positie in de maatschappij verdienen, of waarom het zo jammer is dat vrouwelijke auteurs nog steeds over het hoofd worden gezien bij de belangrijkste literaire prijzen. Nee, in plaats daarvan breng ik een persoonlijke ode aan de vrouwelijke auteur. Door tien boekentips met jullie te delen. Omdat er zoveel goede boeken worden geschreven door vrouwen, omdat deze boeken absoluut de moeite van het lezen waard zijn en omdat deze boeken een breder publiek verdienen. Gewoon, omdat het Internationale Vrouwendag is.

 1. Hanna Bervoets – Ivanov: Hanna Bervoets is veruit mijn favoriete Nederlandse schrijfster, en verdient daarom niet minder dan de eerste plek in mijn klassement. Ivanov is haar meest recente roman, maar wat te denken van Efter, Lieve Céline of Alles wat er was? Haar gebundelde columns zijn ook zeer de moeite waard! Bervoets is veelzijdig, eigenzinnig, ongelooflijk creatief en schrijft buitengewoon intelligent.
 2. Anne-Gine Goemans – Honolulu King: De enige die Bervoets enigszins in de nek hijgt is Goemans. Mijn eerste kennismaking met haar, Glijvlucht, verraste en ontroerde. Met haar meest recente roman Honolulu King betoverde ze, schokte ze en boeide ze. Mateloos. Beide boeken verschillen enorm qua opzet en structuur, maar het verteltalent van Goemans staat als een paal boven water. Wat een fantastische boeken!
 3. Lize Spit – Het smelt: Zelden was ik zo van mijn sokken geblazen door een debuutroman. Het is spannend, tergend langzaam opgezet maar weet desondanks ontzettend te boeien. Eenmaal begonnen is het onmogelijk je ogen van de fraaie Vlaamse volzinnen te houden, het verhaal uit je hoofd te zetten of niet geschokt te raken door de gruwelen die Spit genadeloos op haar lezers afvuurt. Een grote belofte voor de toekomst van de literatuur.
 4. Maria Semple – Waar is Bernadette?: Hoewel het alweer een paar jaar geleden is dat ik dit boek las, behoort het nog altijd steevast tot de titels die ik noem wanneer mij gevraagd wordt naar lievelingsboeken. De geniale, originele opzet, de verschillende vertelperspectieven, de opmerkelijke personages, de uiteindelijke slotfinale; het is me allemaal even bij gebleven. Semple is een fantastische schrijfster, en wat mij betreft had Waar is Bernadette? een veel grotere hit moeten zijn.
 5. Simone van der Vlugt – De lege stad: In het kader van mijn zwangerschap heb ik een leesvoorraad aangelegd, en daarbij mocht mijn favoriete thrillerschrijfster van Nederlandse bodem, Simone van der Vlugt, absoluut niet ontbreken. Hoewel dit geen thriller is maar een historische roman, voelt dit juist extra als thuiskomen: ik ben vanaf jonge leeftijd fan van haar boeken, en kende haar in eerste instantie enkel als schrijfster van historische jeugdromans. Het was dan ook even omschakelen voor mij, om haar in de rol van thrillerschrijfster te zien, maar ze heeft met een indrukwekkend en succesvol oeuvre laten zien dat ze bijzonder veelzijdig is. Vandaag ben ik begonnen in De lege stad en –spoiler alert– het is nu al steengoed!
 6. Elena Ferrante – De geniale vriendin: Hoewel het niet zeker is of Elena Ferrante wel een vrouwelijke auteur is of niet, zet ik ‘haar’ toch op deze lijst. Tot bewezen is dat ‘ze’ eigenlijk een ‘hij’ is, reken ik haar tot de vrouwelijke auteurs. Dit eerste deel in de Napels-trilogie, over twee gezworen vriendinnen, heeft me diep geraakt. Ik kon me zo goed inleven in beide jonge vrouwen, en het verhaal kroop dan ook ogenblikkelijk onder mijn huid. Inmiddels is ook het tweede deel, De nieuwe achternaam, verschenen. Ook deze titel was weer bijzonder indrukwekkend. Ferrante heeft een stijl die even indringend en intelligent als ongeknutseld is. Ken je de trilogie nog niet? Begin er dan alsnog in, ik beloof je dat het de moeite waard is.
 7. Esther Gerritsen – Dorst: Nog even en heel boekminnend Nederland kan zich tegoed doen aan haar boekenweekgeschenk Broer, maar voor dit lijstje mag haar roman Dorst niet ontbreken. Het was de eerste roman die ik van haar las en ik was onder de indruk van haar stijl, het verhaal en het gevoel dat dit boek bij me opriep. Roxy is, net als Dorst, een roman over verstoorde familierelaties, maar Dorst vond ik geloofwaardiger en oprechter dan Roxy. Gerritsen weet als geen ander in het hoofd van haar personages te kruipen en ze dicht op de huid te blijven, gedurende het hele boek. Dit maakt haar werk indringend, intiem en moeilijk te weerstaan.
 8. Jojo Moyes – Voor jou: Ah, één van de mooiste romans van de afgelopen jaren. Het is het verhaal over een jonge vrouw die, onzeker over de richting die ze met haar leven op wil, een baantje aanneemt als verzorgster van een jonge man, die vanaf zijn nek verlamd is. Hij leert haar wat belangrijk en waardevol is in het leven, en ondertussen bloeit er een warme vriendschap tussen hen op. Dit is echter niet mijn eerste kennismaking geweest met Moyes. Dat was De laatste liefdesbrief, ook een verhaal dat absoluut de moeite waard is om te lezen. Moyes schrijft toegankelijk, oprecht en vol warmte over alle personages die ze creëert.
 9. Karin Amatmoekrim – De man van veel: Hoewel haar roman Het gym verreweg haar bekendste boek is, en ook zeer de moeite waard, was ik dieper onder de indruk van De man van veel. In plaats van, zoals bij Het Gym, uit haar eigen ervaringen te putten, verplaatst Amatmoekrim zich nu geheel in een ander personage, die bovendien ook nog echt heeft bestaan. Een extra uitdaging, omdat het zowel historisch gezien moet kloppen maar ook de hoofdpersoon moet zo authentiek en toch geromantiseerd beschreven worden. Amatmoekrim is uitstekend in deze opzet geslaagd en heeft een weergaloos sterke roman geschreven, die me diep raakte.
 10. Chantal van Gastel – Ik wist het: Misschien wel de beste Nederlandse romanschrijfster is Chantal van Gastel. Zowel haar korte verhalen (Winter in New York bijvoorbeeld) als haar langere romans zijn zeker de moeite waard om te lezen. Ik wist het is een dikke pil, maar dit vergrootte het leesplezier alleen maar; meer bladzijdes om nog even in het verhaal te blijven hangen. Deze roman is vlot geschreven, zorgt voor een heerlijk, positief gevoel tijdens het lezen en biedt een breed scala aan onderwerpen en personages. Hiermee blies Van Gastel mij echt omver, en sindsdien heb ik zoveel mogelijk van haar werk gelezen.

Welke vrouwelijke auteurs lezen jullie graag? En welk boek, geschreven door een vrouwelijke auteur, kunnen jullie me nog aanraden?

Fijne Internationale Vrouwendag iedereen!

13 gedachten over “10x boekentips: vrouwelijke auteurs

 1. Nou Tessa, weer een hoop boeken voor mijn al veel te lange lijst. Simone van der Vlugt en Jojo Moyes zijn mij welbekend, maar de rest zijn nieuwe schrijfsters voor mij (wel al op mijn lijst), dus nog heel wat te genieten!

 2. Toevallig heb ik vandaag Alles wat er was van Hanna Bervoets uit de bibliotheek gehaald. Na het lezen van Efter ben ik ontzettend benieuwd naar meer :) Ook Het Smelt staat trouwens op mijn lijstje om te lezen!

 3. Vrouwelijke auteurs, die ik graag lees zijn er veel: Marelle Boersma, Linda Jansma, Esther Verhoef, Loes den Hollander, Judith Visser, Kim Moelands, Ellen Gerretzen, Milou van der Will, Natasza Tardio, Rosita Steenbeek, Myrthe van der Meer, Danielle Hermans, Hilde Vandermeeren, Roos Boum, Nele Neuhaus, Kaaber & Friis, Kate Mosse, Anne B. Ragde, Hjerborg Wassmo, Griet op de Beeck, Jodi Piccoult, Sarah Kate-Lynch, Nicky Pellegrino, Patricia Highsmith, Daphne du Maurier, Erica James, Santa Montefiore, Charlotte Link, Maria Duenas, Viveca Sten, Minette Walters, Camilla Lackberg, Tatiana de Rosnay, en nog zo veel meer.

  Nu heb ik alleen de schrijfsters genoemd, van wie ik tenminste één boek vijf sterren gegeven heb en ik tot mijn favorieten beschouw. Kijk maar op deze link voor de boeken: https://www.hebban.nl/mijnhebban/books/recommendations#offset_0

 4. Ik heb ook nog een paar vrouwelijke aanraders :)
  Het huis van de zeven zusters van Elle Eggels (twee keer gelezen, omdat ik het zo mooi vond)
  Elena’s vlucht van Susan Smit
  Weerstand van José Fernanda

 5. Mooi lijstje! Als ik er zo over nadenk lees ik wel graag boeken van vrouwelijke auteurs: Marianne Fredriksson, Karin Slaughter, Gerda Van Erkel hun boeken heb ik al allemaal gelezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s