Boeken

Shortlist Libris Literatuurprijs

Van 18 naar 6: de shortlist van de Libris Literatuurprijs is bekend. Welke boeken hebben het gehaald, en welke zijn gesneuveld? Lees mee.

  1. P.F. Thomése – De onderwaterzwemmer
  2. Thomas Verbogt – Als de winter voorbij is
  3. Alex Boogers – Alleen met de goden
  4. Inge Schilperoord – Muidhond
  5. Connie Palmen – Jij zegt het
  6. Joke van Leeuwen – De onervarenen

Wat een mooi lijstje! Ik heb vier van de zes titels gelezen, en daarvan vind ik het van elke titel terecht dat deze op de shortlist staat. Ik las van deze zes enkel Connie Palmen en Joke van Leeuwen niet. Ik heb dus wel alle mannen gelezen, maar slechts één vrouw. Is dat slecht? Nee, ik vind van niet. Ik vind het echter wel fijn om te zien dat er nu zoveel vrouwelijke auteurs de shortlist hebben gehaald: het is keurig fifty-fifty; evenveel mannen als vrouwen zijn nog in de race.

Mijn favorieten voor de prijs dit jaar zijn P.F. Thomése of Alex Boogers. De onderwaterzwemmer en Alleen met de goden behoren zonder meer tot de boeken die afgelopen jaar het meest indruk op mij maakten.

De Libris Literatuurprijs: wat houdt dat in?
De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Met de prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de winnaar). De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt, gevolgd door zes nominaties, waarna tot slot de prijswinnaar wordt bekend gemaakt tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. De voorzitter komt uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschapper, criticus en/of auteur. (bron: librisliteratuurprijs.nl)

Nu de shortlist bekend is, is het natuurlijk gissen naar de winnaar, of winnares. Op 9 mei wordt deze bekend gemaakt. Wie schatten jullie als uiteindelijke overwinnaar in?

Advertenties

6 gedachten over “Shortlist Libris Literatuurprijs

  1. ‘Muidhond’ maakt goede kans denk ik, maar van de zes boeken heb ik slechts twee titels gelezen. ‘Muidhond’ vond ik erg goed, ‘De onderwaterzwemmer’ minder. Ik wil de rest nog wel lezen!

    1. Muidhond is inderdaad ook erg goed. Ik denk dat Alex Boogers jou ook heel goed zal bevallen. Ondanks de dikte is het een boek dat heel snel leest. Ook Thomas Verbogt past denk ik heel goed bij jou :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s