Must reads

Must reads: maart

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken

1: Samuel Bjork – De doodsvogel: uitgeverij Luitingh Sijthof
doodsvogelNa het sterke debuut Ik reis alleen is Bjork nu terug met zijn tweede thriller: De doodsvogel. Opnieuw vertolken inspecteur Holger Munch en Mia Krüger hierin een hoofdrol. Fijn, want het zijn beide interessante personages, vooral Krüger. Ik ben dan ook benieuwd hoe de verhaallijn van met name deze tweede persoon verder wordt opgepakt. En natuurlijk zie ik uit naar wederom een origineel, spannend verhaal. Dit keer werken Munch en Krüger aan een zaak waarin iemand die verkleed gaat als een doodsvogel betrokken is bij een rituele moord op een tienermeisje.Ondertussen blijkt de dochter van Munch niet veilig wanneer ze begint met daten en in contact komt met een zeer zieke geest. Ik moet zeggen dat mijn verwachtingen voor deze nieuwe Bjork-thriller hooggespannen zijn. Ik reis alleen maakte veel indruk op me, en het is altijd interessant om te zien hoe een schrijver na zo’n sterk debuut terugkomt.

2: Griet op de Beeck – Gij nu: uitgeverij Prometheus
gijnuAh, fijn: een nieuwe Op de Beeck. Ik heb enkel Kom hier dat ik u kus van haar gelezen, Vele hemels boven de zevende ligt -nog steeds- klaar om te lezen, maar dat boek maakte veel indruk op me. Nu er een nieuw boek van deze Vlaamse schrijfster is verschenen ben ik dan ook erg nieuwsgierig. De omslag is in elk geval al pakkend. Volgens de uitgeverij is Gij nu een boek over “Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo’n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren. Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten.” Een verhalenbundel, maar toch ook niet. De verhalen moeten namelijk wel op volgorde worden gelezen. Niet omdat er een anekdotisch verband tussen bestaat, maar om de onderliggende bedoeling van Op de Beeck te kunnen begrijpen. Klinkt super, toch?

3: Haruki Murakami – Mannen zonder vrouw: uitgeverij Atlas Contact
mannenzondervrouwIk blijf bij de nieuwe boeken van reeds bekende schrijvers. Ook Haruki Murakami heeft een nieuw boek uit. Een verhalenbundel. Over de liefde. De luxe-editie, waaraan verscheidene kunstenaars en ontwerpers als Piet Paris, Floor Rieder en Joost Swarte meewerkten, verscheen vorige maand al, in een beperkte oplage. De zeven verhalen zijn los gebundeld in een cassette, en de omslagen zijn door één van de kunstenaars ontworpen. In Mannen zonder vrouw zijn gloednieuwe, korte verhalen opgenomen. Ze gaan over eenzame, beschadigde mannen, mannen die iets beslissends mankeert, melancholieke mannen. Met andere woorden: kleurloze mannen. Kleurloze mannen en de liefde, welteverstaan. De luxe-editie heb ik aan mij voorbij laten gaan (hoe mooi deze editie ook is), ik ga voor de reguliere versie van €19,99. Mocht je toch liever de luxe-editie in huis halen: ze zijn zeer beperkt verkrijgbaar dus kijk daarvoor op de site van Atlas Contact.

4: Astrid Harrewijn – Drie vrienden, een huis (en een klusjesman): uitgeverij Luitingh Sijthoff
harrewijnHet eerste boek van Astrid Harrewijn las was er eentje uit de Miss-trilogie. Dit bleek een even vermakelijk als vlot geschreven boek te zijn over sterke vrouwelijke personages en hun weg in het leven. Toen de uitgeverij mailde over deze nieuwe titel was ik dan ook direct geïnteresseerd. Zeker omdat het een ander boek belooft te zijn dan wat lezers van Harrewijn gewend zijn. In een interview met Hebban zegt ze hier zelf over dat het in plaats van een roman over de liefde, een roman over vriendschap is. Bovendien staat kunstroof centraal. Het verhaal gaat over Noor, haar zusje Kiki en goede vriend Joost. Ze wonen in een Amsterdams grachtenpand en werken alle drie voor een ander museum. Noor werkt voor het Van Gogh Museum en stuit op een kunstschandaal. Ondertussen heeft ze moeite haar persoonlijke leven te combineren met haar veeleisende baan en komt ze voor moeilijke keuzes te staan. (spoiler alert: ik heb het boek afgelopen week gelezen en kan vast zeggen dat het een heel fijn boek is! De recensie volgt deze week)

5: Claire Fuller – Onze eindeloze dagen: uitgeverij A.W. Bruna
eindelozedagenWauw, naar dit boek ben ik zo ontzettend nieuwsgierig. Ik laat de achterflap hierbij voor zichzelf spreken: “Dit is het verhaal van Peggy Hillcoat, in 1975 acht jaar oud. Tijdens de zomer van dat jaar gaat ze vaak kamperen met haar vader, luistert ze eindeloos naar haar favoriete plaat van The Railway Children en naar het betoverende pianospel van haar moeder. Na een familiecrisis die Peggy pas veel later zal begrijpen, neemt haar vader James, een zogenaamde ‘survivalist’, haar mee van Londen naar een hut ergens diep in de bossen van Europa. Hij vertelt Peggy dat de wereld is vergaan. Ze zullen met zijn tweeën moeten zien te overleven. En zo bestaat haar leven ineens alleen nog uit een zelfgebouwde piano die geen geluid maakt, een bos waarin alles wat groeit gebruikt wordt om van te leven en een klein houten huisje dat Alles is. Negen jaar lang is Peggy voor de buitenwereld verdwenen.” Dit lijkt me een indringend, boeiend en aangrijpend verhaal over overleven en afzondering. Ik ben heel benieuwd op welke manier Fuller Peggy Hillcoat een stem heeft gegeven.

13 gedachten over “Must reads: maart

      1. Oh wauw! Hoe bevielen ze? Ik heb zelf het boek van Astrid Harrewijn dus al gelezen, maar hoe was Bjork? En hoe beviel Onze eindeloze dagen? Daar ben ik zo nieuwsgierig naar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s