Boeken

‘Mijn’ Libris Longlist 2016

De Longlist van de Libris Literatuurprijs 2016 is er al een tijdje, maar ik had het nog niet aan tijd gehad hier eens goed naar te kijken. Tot nu; lang leve het zwangerschapsverlof! Ik heb de lijst eens op mijn gemak bekeken en ik bleek er al best veel van gelezen te hebben. Maar: er blijft ook genoeg te leeswensen over.

Zoals ik al zei blijkt dat ik vrij veel boeken van de lijst al heb gelezen. Meer dan voorgaande jaren. Een klein gedeelte hiervan heb ik te danken aan mijn deelname aan Een perfecte dag voor literatuur van Not Just Any Book. Titels die ik hiervoor las zijn:

 • Rashid Novaire – Zeg maar dat we niet thuis zijn: Over deze titel was ik niet zo enthousiast als andere lezers, en de jury van de Libris Literatuurprijs. Lees mijn recensie hier.
 • Thomas Verbogt – Als de winter voorbij is: Dit was mijn eerste kennismaking met deze schrijver, en beviel best wel goed. Lees mijn recensie hier.
 • Alex Boogers – Alleen met de goden: Wauw, wat een verpletterend mooie roman. Ik was hiervan ontzettend onder de indruk, getuige mijn recensie.

Dan zijn er nog de titels die ik op eigen initiatief las:

 • Ronald Giphart – Harem: Ik was zo blij als een kind met deze nieuwe roman van een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers, en gelukkig werd ik niet teleurgesteld. Lees mijn recensie hier.
 • Kim van Kooten – Lieveling: Een hype-boek, die ik, eenmaal begonnen, maar moeilijk weg kon leggen. Toch was het niet het boek dat ik verwachtte. Lees daar meer over in mijn recensie.
 • Inge Schilperoord – Muidhond: Pedofilie vanuit het brein van een pedofiel beschreven. Het is een boek dat veel stof deed opwaaien, maar perfect is geschreven. Lees mijn recensie hier.
 • P.F. Thomése – De onderwaterzwemmer: Oprecht de mooiste roman die ik afgelopen jaar las. Mijn -tamelijk lyrische- recensie lees je hier.

Zoals jullie uit dit lijstje kunnen concluderen is Thomése mijn favoriet dit jaar. Wat een fantastisch boek schreef hij. Maar er zijn meer titels die meedingen naar de prijs, en eerst nog de shortlist natuurlijk. Connie Palmen, Elvis Peeters en Annelies Verbeke, om er een paar te noemen. Tussen deze andere titels zitten een paar boeken die ik dolgraag nog wil lezen. Dit zijn:

 • Jamal Ouariachi – Een honger: Allereerst die omslag; prachtig. En dan het verhaal. Even aangrijpend als -ongetwijfeld- indrukwekkend. De achterflap:

  Studente Aurélie Lindeboom krijgt de schrik van haar leven als haar geliefde volkomen onverwacht gearresteerd wordt. Hij, de bekende ontwikkelingswerker Alexander Laszlo, zou een van zijn Ethiopische adoptiekinderen hebben misbruikt. Heeft Aurélie werkelijk meer dan een jaar het bed gedeeld met een man die, zonder dat zij het wist, pedofiele voorkeuren had? Bijna tien jaar later is ze moeder van een jonge dochter en werkzaam als journaliste. Dan benadert Laszlo haar opnieuw, met een voorstel dat ingrijpende gevolgen zal hebben.

 • Nicolien Mizee- De halfbroer: Dit boek is eigenlijk een vervolg op de eerdere familiekroniek Toen kwam moeder met een mes. Ik ben een groot liefhebber van familiekronieken, -geschiedenissen en boeken vol herinneringen, en ik heb zo’n vermoeden dat dit boek aan mijn wensen voldoet. De achterflap:

  Tien jaar geleden verscheen Toen kwam moeder met een mes, de alom bejubelde Haarlemse familiekroniek van Nicolien Mizee. Het is hoog tijd voor De halfbroer, het nog geestiger en gevoeliger vervolg. Het gekrakeel binnen de familie is als vanouds en goddank ook de unieke, snedige stijl waarin Mizee haar omgeving fileert én bezingt. De halfbroer gaat over hoe bijzonder het is om gewoon te zijn. De hoofdpersoon doet verwoede pogingen om grip op haar leven te krijgen. Is het mogelijk een ander ooit echt te doorgronden? Wat is oprecht, wat opschepperij? Van burgerman tot blaaskaak, van branie tot broer, van lesbienne tot hetero, van plassen in de buitenlucht tot de hoogste verleidingskunst: niets menselijks is in dit buitengewone boek vreemd. Of eigenlijk juist alles.

 • Otto de Kat – De langste nacht: Naast familiekronieken en boeken vol herinneringen ben ik gek op boeken waarin mensen terugblikken op hun leven. Dit weekend bijvoorbeeld las ik de nieuwe roman van Marcel Vaarmeijer, die me wat dat betreft op alle vlakken tegemoet komt, en De langste nacht is ook zo’n roman die me even indrukwekkend als boeiend lijkt. De achterflap:

  Sinds de bevrijding woont Emma Verweij in een straat die tijdens de oorlog een bastion van vriendschap en liefde is geworden. Ze trouwt er, krijgt kinderen en ‘vergeet’ de tijd waarin ze met haar eerste man in nazi-Berlijn woonde. Nu, 96 jaar oud, bereidt zij zich voor op het einde van haar leven. In de laatste nachten herleeft zij haar gelukkige jaren, maar meer nog komt zij onder vuur te liggen van verdrongen scènes uit haar verleden. Dan komt terug wat verdwenen leek. De oorlog spookt in haar door, ze verdwaalt in haar herinneringen aan de liefdes die ze heeft gekend, ze ondergaat opnieuw en heviger dan ooit het leven dat ze leefde en niet leefde. Het is alsof de dood haar wakker schudt.

Wat vinden jullie van de Longlist van dit jaar? Missen jullie boeken? Hebben jullie een favoriet? En kent iemand één van de drie boeken die ik nog zo graag wil lezen? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s