Boeken

5x Valentijnsboeken

Ah, Valentijnsdag: de dag van de liefde, de dag om je geliefde in het zonnetje te zetten – of dat nu je partner, een goede vriend of vriendin of een familielid is. De dag waarop de liefde hoogtij viert dus. Om Valentijnsdag ook voor echte boekliefhebbers de moeite waard te maken geef ik 5 boekentips om heerlijk weg te zwijmelen. Want wat is er nu fijner dan lezen over liefde?

Eerder blogde ik al een top 14 van romantische boeken. Dit keer hou ik het bescheidener met vijf tips, maar die zijn er niet minder om. Beloofd. Ik heb vijf categorieën bedacht met voor elke categorie een bijzondere tip. Lezen jullie mee?

Categorie: Verhalenbundel
Ik hou van korte verhalen, ontdekte ik afgelopen jaar. Liefdesverhalen hoeven niet in 300 pagina’s beschreven te worden om indruk te maken. Dit bewijst de Nederlandse schrijfster Chantal van Gastel als geen ander.
Haar bundels Winter in New York en andere liefdesverhalen en 21 zomers en andere liefdesverhalen bevatten elk heerlijke verhalen, met fijne personages, humor, herkenbaarheid, mooie settings en genoeg bijzondere liefdes om je aan de pagina’s gekleefd te houden. Chantal van Gastel weet ook met haar dikkere boeken, waaronder het geweldige Ik wist het, haar lezers geboeid te houden, maar ik ben blij met de uitstapjes die ze maakt met haar verhalenbundels. Het is ideaal leesvoer. Voor even tussendoor, een dagje aan het strand of een druilerige zondagmiddag. Van Gastel staat voor mij gelijk aan genieten, en haar bundels zijn gewoon zalig leesvoer.

Categorie: Nederlandse roman
Er zijn meer dan voldoende Nederlandse romanschrijfsters, en het was dan ook lastig hieruit een favoriet te kiezen. Een schrijfster die mij tot nog toe nog niet teleurstelde en humor, herkenbaarheid en liefde perfect weet te mixen is Lisette Jonkman.
Met name haar roman Verkikkerd is zowel grappig als enorm romantisch. Ze weet heel goed te schrijven over het leven op een studentencampus, met alle bijbehorende (liefdes)perikelen. Haar personages zijn veelzijdig, kleurrijk en brengen elk iets mee in het verhaal, zodat geen van hen ‘overbodig’ voelt. De variatie, de mix van personages en natuurlijk de zich ontwikkelende liefde tussen modepopje Lucille en nerd ‘Kikker’ zijn een genot om te lezen. Laat het maar aan Lisette Jonkman over om scherp, verrassend en origineel uit de hoek te komen; Verkikkerd is een liefdesverhaal dat met geen enkel ander verhaal kan worden vergeleken.

Categorie: Buitenlandse roman
Ook het buitenland barst van de mooie liefdesverhalen, maar voor mij is er eentje die er altijd uitspringt. Het boek is geschreven door een man, is verfilmd (ook zeer de moeite waard) en is al enige jaren oud. Over welke roman ik het heb? De eerste dag van David Nicholls.
Wat een prachtig, indringend liefdesverhaal. De opzet alleen is al opmerkelijk: in plaats van een langere periode worden de hoofdpersonages, Emma en Dexter, elk jaar op dezelfde dag gevolgd. Wat is er in een jaar gebeurd? En het jaar daarna, en daarna? Komen ze -eindelijk- dichter tot elkaar of komt het leven ertussen? Beide personages groeien voor je ogen, met elk hun eigen sores, hun eigen bezwaren en hun liefdes. Maar het belangrijkste blijft hun vriendschap, en de onderhuidse spanning die dat teweeg brengt door de jaren heen, bij zowel Emma als Dexter.

liefde

Categorie: Klassieker
Van Shakespeare tot Jane Austen; liefdesverhalen zijn van alle tijden. Tolstoj schreef over fatale liefde met Anna Karenina, Shakespeare schreef met Romeo & Julia het misschien wel beroemdste liefdesverhaal ooit en Jane Austen beschreef de iconische Bennet-familie in Trots en vooroordeel. Zelfs in de moderne roman wordt nog verwezen naar haar verhaal, getuige Helen Fieldings Het dagboek van Bridget Jones, met een eigen Mr. Darcy.
Toch is dit beroemde verhaal niet mijn favoriet, maar Jane Eyre van Charlotte Bronte. Alles aan dit boek wijkt af van de klassieke liefdesverhalen. Geen voorzichtige vriendschap die zich ontwikkelt tot prille liefde maar nukkige personages, een grimmige setting en allesbehalve liefdevolle uitingen over en weer zorgen voor een onverwacht boeiend liefdesverhaal. Ook de verfilming van Jane Eyre is de moeite waard, dus mocht je geen tijd hebben je met het boek te vermaken, kijk dan zeker de film voor een apart maar niet minder mooi liefdesverhaal.

Categorie: Sexy liefde
Dat liefde meer omhelst dan enkel die ene, voorzichtige toenaderingspoging en een geslaagde eerste date moge duidelijk zijn. Ook lust is onderdeel van een geslaagde liefdevolle relatie. Een schrijfster die hierin uitblinkt is Rachel Gibson.
Haar boeken zijn stomend, sexy, vol lust en hebben altijd een happy ending. De liefdeskoppels krijgen beide inspraak in het verhaal, de vrouwen zijn vaak pittige tantes met een duidelijk toekomstbeeld voor zichzelf -waarin enkel nog een man ontbreekt- en de seksscenes zijn wellicht uitgebreid en talrijk, maar nimmer schofferend of ongemakkelijk. Ik heb niet één boek dat ik aanraadt, elk boek uit haar nogal omvangrijke oeuvre volstaat. Gun jezelf een sexy Valentijnsdag en lees Rachel Gibson!

Heel fijne Valentijnsdag iedereen!

7 gedachten over “5x Valentijnsboeken

  1. Wat een originele invalshoek van David Nicholls, dat boek ga ik zeker eens opzoeken. Zelf ben ik gek op de klassiekers en Jane Eyre is inderdaad een van de mooiste. Toch blijft Wuthering Heights mijn favoriet ;)

    1. Ja, doen hoor! Het verhaal spookt nu, jaren later, nog door mijn hoofd. En de film is ook zo goed gedaan, met o.a. Anne Hathaway in de hoofdrol.
      Wuthering Heights is inderdaad ook een hele fijne klassieker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s