Must reads

Must reads: februari

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Corine Hartman – Een vlaag van waanzin: uitgeverij Cargo
hartmanwaanzinToen ik in 2014 de eerste Jessica Haider-thriller Bloedlijn van Hartman las, was ik behoorlijk onder de indruk van haar stijl; recht voor zijn raap, nietsontziend, onderhoudend en bikkelhard. Het is er wegens tijdsgebrek nooit meer van gekomen de volgende Haider-boeken te lezen, en daarom ben ik ook zo blij met deze stand alone. Het is een boek gebaseerd op een waargebeurd familiedrama. Voor de buitenwereld vormen ze een perfect gezin: Anthonie en Romée van Baerle en hun drie kinderen. Hij is een succesvolle ondernemer, zij een toegewijde yogalerares. Maar dan krijgt Anthonie van zijn vrouw te horen dat ze hem gaat verlaten. Romée is verliefd op een ander en wil een tijdje op zichzelf gaan wonen om afstand te nemen. Die nacht vermoordt Anthonie zijn vrouw. Dit is zijn verhaal. En het hare. Ik ben benieuwd welke stijl Hartman toepast bij dit op feiten gebaseerde verhaal. Net zo recht voor zijn raap of ingetogener?

2: Hendrik Groen – Zolang er leven is: uitgeverij Meulenhof
hendrikgroen2Wat ben ik blij met de verschijning van dit nieuwe dagboek van ‘Hendrik Groen’ (wie zit er toch achter deze fictieve bejaarde? Het blijft een raadsel). Na Pogingen om iets van het leven te maken, waarin hij ons op zo’n droogkomische manier op de hoogte hield van het reilen en zeilen van het verzorgingshuis waar hij woont, en de streken van hem, Evert en de rest van de Oud-maar-niet-dood-club, is er nu, twee jaar later Zolang er leven is. Op de achterflap valt te lezen: “Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met de hem zo kenmerkende charmante humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart.” Het boek heb ik inmiddels in huis, en ik verwacht er zeer binnenkort een enthousiast begin in te maken.

3: Lize Spit – Het smelt: uitgeverij Das Mag
hetsmeltNieuwe Vlaamse literatuur: ik blijf ervan houden. Na Woesten van Kris van Steenberge (die je nog altijd kunt winnen op dit blog) hoop ik dat Het smelt mij net zo zal verwonderen, mij van mijn stuk zal brengen. Het boek wordt zo’n beetje gehyped, en het verhaal spreekt me zonder meer aan: “1988 is een bijzonder jaar voor het kleine, Vlaamse Bovenmeer: behalve Eva worden er slechts twee andere kinderen geboren, Pim en Laurens. De drie maken er hun hele jeugd samen het beste van. Tot de bloedhete zomer van 2002; de jongens worden pubers met snode plannen. De verlegen Eva kan meedoen of oprotten. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar later, in een snikhete zomer, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.” Het is een boek van bijna 500 pagina’s, geschreven door een jonge debutante, en verschijnt bij een uitgeverij die zichzelf tot nu toe op uitstekende wijze presenteert: ik heb mijn exemplaar binnen, en kan niet wachten me onder te dompelen in de ongetwijfeld prachtig omschreven fictieve wereld van Spit.

4: Erik Rozing – De psychiater en het meisje: uitgeverij Meulenhof
erikrozingDit is een boek waar ik al enige tijd naar uitkijk. Na Muidhond van Inge van Schilperoord, ook iemand met een sterke achtergrond in de psychologie, ben ik benieuwd of De psychiater en het meisje me ook zo goed zal bevallen. Welke personages zal Rozing hebben geschapen, en hoe geloofwaardig zal het geheel zijn? Het verhaal intrigeert in ieder geval: “Het leven van de jonge arts Edgar Simons heeft er wel eens zonniger uitgezien. Zijn vriendin heeft hem verlaten en in zijn opleiding tot psychiater staat hij onder verscherpt toezicht na een inschattingsfout met fatale gevolgen. Sindsdien valt het niet mee om zijn opleider ervan te overtuigen dat hij wel geschikt is voor het vak. Prive heeft hij ook enkele problemen die hij maar niet het hoofd kan bieden. Steeds vaker vraagt hij zich af of hij wel psychiater moet worden en waarom hij dat eigenlijk wil. Dan krijgt hij Stella in behandeling, een jonge, aantrekkelijke borderlinepatiënte met een aanstekelijk gevoel voor humor. Stella dringt steeds verder in Edgars leven door. Hij moet haar op afstand zien te houden, maar hoe?”

5: Marcel Vaarmeijer – Voor wie ik heb liefgehad: uitgeverij Luitingh Sijthof
wieliefgehadNa het fantastische De gloriedagen van Walter Gom ben ik razend nieuwsgierig naar nieuw werk van Marcel Vaarmeijer. Deze maand wordt ik op dat gebied op mijn wenken bediend. Opnieuw schrijft een schrijver over zijn moeder (Hugo Borst, Adriaan van Dis en Maarten ’t Hart gingen hem recentelijk voor, om maar een paar voorbeelden te noemen). Wat anders is aan deze opzet van Vaarmeijer is dat het een romanreeks wordt. Voor wie ik heb liefgehad is slechts het eerste deel. Wanneer de negentigjarige Louise Veldman op een dag een pakketje met haar oude dagboeken bezorgd krijgt in het verpleeghuis waar ze woont, wil ze ze weggooien. Maar een bevriende verpleger weet haar ervan te weerhouden en hij leest haar de dagboeken voor. De gruwelen van de oorlog, de mannen die Louise heeft liefgehad en is kwijtgeraakt, alles waar ze al die jaren voor is weggelopen, beleeft ze opnieuw. Als de boeken uit zijn, resten er nog twee vragen: wie heeft ze gestuurd, en is haar zoektocht naar de liefde echt voorbij? Ik ben vooral benieuwd naar de toonzetting, de humor -zo kenmerkend voor Walter Gom– en de persoonlijke sfeer die dit boek mogelijk zal hebben.

3 gedachten over “Must reads: februari

  1. Lize Spit trekt wel mijn aandacht, maar ik wacht de eerste blogs nog af…. ‘De psychiater en het meisje’ is qua thema helemaal in mijn straatje, dus dat is inderdaad een mustread voor mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s