Boeken

Jaar van het Boek

2016 is gisteren officieel ingeluid als Jaar van het Boek. Dit gebeurde door niemand minder dan minister Jet Bussemaker. Nu hoor ik je denken: elk jaar is toch het jaar van het boek, voor echte boekliefhebbers? Zeker! Maar dit jaar staat lezen net even iets meer in de schijnwerpers, en dat is nooit verkeerd.

Heel leuk en aardig zo’n boekenjaar, maar wat betekent dat concreet?
“Jaarlijks zijn er al vele campagnes om boeken en lezen onder de aandacht te brengen. Deze campagnes krijgen in 2016 Jaar van het Boek een extra feestelijk tintje. Maar er gaat ook veel extra’s gebeuren. Zo zijn Nederland en Vlaanderen gastland op de Frankfurter Buchmesse – een van de belangrijkste boekenbeurzen ter wereld. Van eind april tot en met eind september vindt de Verkiezing van het Belangrijkste Boek plaats, met aansluitend een groots boekenfestival. Er komt een literair benefiet in de Stadsschouwburg Amsterdam, waarvan de opbrengsten bestemd zijn om kinderen van vluchtelingen in Nederland van geschikte boeken te voorzien. Er zal extra onderzoek verricht worden naar de perceptie van een boek, naar wat lezen met je doet. Auteurs openen een schrijversbos, er komt een speciale postzegel en voor het onderwijs worden nieuwe educatieve projecten ontwikkeld. Zo wordt het boek in heel Nederland gevierd, in boekhandels, bibliotheken, musea, scholen en culturele instellingen”, valt op de website van de organisatie te lezen.

 

jaarvhboek
Bron: http://www.2016jaarvanhetboek.nl

Is er al een agenda?
Jazeker, de eerste evenementen zijn al gepland. Denk hierbij aan:

  • 10-1 in Utrecht: 5 mini-colleges over ‘boeken die de wereld veranderden’. Titels waar je hierbij kunt denken zijn Het Achterhuis van Anne Frank en 1984 van George Orwell.
  • 17-1 Het Schwob-leesclubfestival: Ook in Utrecht. Schwob zet al tijden klassiekers in de spotlights, en voor dit festival worden speciale leesclubs opgericht, onder leiding van schrijvers als Abdelkader Benali, Jet Steinz en Theo Hakkert.
  • 6-2: De opening van het Nijntje-museum. Hoe leuk is het om straks in een heus museum over Nijntje te kunnen lopen, je te vergapen aan de mooie prenten van Dick Bruna en de verhalen achter de totstandkoming van zijn iconische konijntje te leren?
  • 12-3: Het begin van de Boekenweek. Esther Gerritsen schrijft het Boekenweekgeschenk, David van Reybrouck is de auteur van de Boekenweekessay. De organisatie belooft een extra feestelijk tintje dit jaar, dus ik ben benieuwd!

Dit is slechts een kleine greep uit de activiteiten, die in de loop van het jaar natuurlijk nog aangevuld worden. Zo hoop ik bijvoorbeeld op meer activiteiten bij mij in de buurt. Kijk voor het totaaloverzicht hier.

Wat betekent het Jaar van het Boek voor mij, als blogger/ leesfanaat?
Ik vind het natuurlijk prachtig dat er zoveel aandacht aan boeken en lezen wordt gegeven dit jaar, en ik hoop ook echt dat dit initiatief een positieve uitwerking zal hebben op een groot deel van Nederland, maar concreet verandert er niet veel voor mij. Ik heb me een aantal dingen voorgenomen dit jaar, en hoop deze hier en daar aan te vullen met uitstapjes naar fijne boekevents. Ik ga me niet extra inspannen om leesdoelen te halen, enkel omdat het nu het Jaar van het Boek is. Wat ik wel ga doen is nog meer genieten van 2016, toch al een fantastisch jaar voor mij/ons, en mijn blog inzetten om aandacht te genereren voor het Jaar van het Boek. Dit kan op allerlei manieren. Ik ben hier een aantal zaken voor aan het uitwerken, en kom hier uiteraard op terug.

Bovenal heb ik ontzettend zin in dit jaar, ware het nu het Jaar van het Boek of niet. Voor mij is de benoeming van 2016 tot Boekenjaar het kersje op de taart, niet de hele taart zelf. Ik hoop dat meer mensen gaan lezen, meer mensen zullen inzien dat lezen ontzettend veel plezier en ontspanning geeft, en dat we met zijn allen trots mogen zijn op het rijke literaire land dat we zijn. Er zijn zulke mooie initiatieven, zulke goede schrijvers, ook uit eigen land, en ik hoop dat ook zij hun welverdiende aandacht krijgen dit jaar. Bij een groter publiek.
Op naar een fantastisch Jaar van het Boek! Welke verwachtingen hebben jullie ervan? 

4 gedachten over “Jaar van het Boek

  1. Het Nijntjemuseum bestaat toch al lang! Het is heel erg leuk inderdaad :) maar ik kan me vaag herinneren dat ze gingen verbouwen of verhuizen ofzo, dus het zal misschien heropend worden.

  2. Het jaar van het boek is het inderdaad altijd maar leuk dat er nu extra aandacht aan boeken wordt besteed. Jammer dat alles zo ver weg is hier in de buurt is er nog niks

    1. Ja, daar baal ik ook van! Volgens mij is het wel de bedoeling dat er door heel Nederland evenementen worden georganiseerd, nu maar hopen dat die dezelfde ‘allure’ hebben als de evenementen in de Randstad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s