Must reads

Must reads: januari

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Niccolo Ammaniti – Anna: uitgeverij Lebowski
annaammanitiNa jaren wachten is ‘ie er dan eindelijk: een nieuw boek van Niccolo Ammaniti, één van mijn favoriete schrijvers. Ik doe deze maand mee met een blogbom van uitgeverij Lebowski, en ontving het boek dus al eerder; ik kan niet wachten om er daadwerkelijk in te beginnen! Het verhaal spreekt weer enorm tot de verbeelding: Nadat een mysterieus virus alle volwassenen heeft uitgeroeid, leven er op het verwoeste Sicilië enkel kinderen. Ze proberen te overleven in een woeste omgeving met hongerige wilde honden die op de loer liggen, zonder elektriciteit, vers water en voedsel.
Sinds de dood van hun ouders zorgt de dertienjarige Anna voor haar acht jaar oude broertje Astor, aan de hand van het notitieboekje dat haar moeder achterliet. Als Astor wordt ontvoerd, besluit Anna samen met haar hond naar hem te zoeken in de hoop uiteindelijk de overtocht naar het vasteland te maken, op naar een nieuwe toekomst.

2: Jussi Valtonen – Ze weten niet wat ze doen: uitgeverij A.W. Bruna
valtonenVoor de Hebban Buzzclub mag ik dit spannende, maar ongetwijfeld ook literaire boek lezen. Het verhaal spreekt in ieder geval aan: Het zorgvuldig opgebouwde leven van de neurowetenschapper Joe Chayefski wordt volledig overhoop gegooid als hij op een dag door dierenactivisten bedreigd wordt. Door een telefoontje van zijn ex-vrouw, begint Joe te vermoeden dat Samuel, de zoon die hij zo’n twintig jaar geleden in Finland heeft achtergelaten, achter de dreigementen zit. Bovendien komt hij erachter dat een marketingbedrijf zijn dochters manipuleert om psychoactieve middelen te gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Zijn morele kompas wordt ernstig op de proef gesteld en langzaam begint het gezin door alle spanningen uit elkaar te vallen. Een ontmoeting met zijn zoon doet hem inzien hoe complex de situatie is en hoe er boven hun hoofden een politiek machtspel wordt gespeeld dat niet te stoppen lijkt. Ik begin er komende week in, en ben heel benieuwd of het inderdaad zo’n mooi boek is als ik nu al om mij heen hoor.

3: Wouter Godijn – De liefdesmachine: uitgeverij Atlas Contact
wgodijnDit boek tipte ik al eerder, bij mijn najaarsboeken om naar uit te kijken. En nu verschijnt ‘ie dan daadwerkelijk. Onmogelijke liefdes zijn er in soorten en maten. Zo ook in het boek van Wouter Godijn: Alexander Lodewijk van Putten, een psychotherapeut die zich heeft bekwaamd in de zogenaamde shadowtherapie, komt in een diepe crisis terecht wanneer hij zijn grote liefde van vroeger tegenkomt en die, intenser nog dan toen, opnieuw beleeft. Met huid en haar wordt hij verzwolgen en hij geniet. En dan is er nog zijn vader, die aftakelt – en ook dat gaat met volle kracht en overtuiging. Tussen de grote liefde en de grote aftakeling is Alex uiteindelijk geen schim meer van zichzelf. Er moet redding komen, maar waarvandaan? En hoe?

4: Hanna Bervoets – Ivanov: uitgeverij Atlas Contact
ivaonovIk ben mogelijk net zo enthousiast -zo niet enthousiaster- over het verschijnen van deze nieuwe Bervoets als de nieuwste Ammaniti. In haar nieuwste roman Ivanov laat ze verschillende verhaallijnen samenvloeien. Het verhaal begint in Moskou, 1922: De tsaar is verdreven en de vooruitstrevende wetenschapper Ilya Ivanov heeft één droom. Hij insemineert chimpansees met mensensperma om zo een heel nieuw, hybride wezen te kweken: half mens, half aap. Dan is er New York, 1994: De aidsepidemie is op een hoogtepunten de jonge, homoseksuele journalistiekstudent Felix van der Elsken komt aan op JFK Airport. Hij wil in New York worden wie hij altijd wilde zijn. Felix worstelt, tot hij virologe Helena Frank ontmoet. Zij onderzoekt de oorsprong van het hiv-virus en is geobsedeerd door de fameuze kruisingsexperimenten van Ivanov. Felix is op zijn beurt gefascineerd door Helena en haar jongere assistente Lois, en raakt verstrikt in een gevaarlijke driehoeksrelatie: wat wil Helena van hem, wat wil hij eigenlijk van haar? En welk geheim verbergen de twee vrouwen? Ik zie ontzettend uit naar dit boek en ben razend nieuwsgierig naar de manier en stijl waarop Bervoets dit verhaal heeft uitgewerkt.

5: Sharon Bolton – Blijf waar je bent: uitgeverij A.W. Bruna
blijfwaarjebentNu het kouder wordt, is het natuurlijk ideaal leesweer om met een goede thriller op de bank te kruipen. Ik kijk erg uit naar deze, van Sharon Bolton. Ook deze titel tipte ik al eerder. De twaalfjarige Barney raakt geobsedeerd door een serie moorden in zijn buurt omdat hij, net als iedereen, weet dat de moordenaar opnieuw zal toeslaan. En het slachtoffer zal opnieuw een jongen zijn, zoals hijzelf. Het lichaam zal volledig leeggebloed worden achtergelaten op een van de strandjes aan de Theems. En dit kan elk moment gebeuren. Maar er is nog iets, een geheim dat Barney liever niet had geweten, dat hij met niemand durft te delen. Want wie zou een jongen van twaalf geloven? Naast Barney en zijn vader woont Lacey Flint, een jonge politieagente die wegens een traumatische gebeurtenis voor onbepaalde tijd thuiszit. Er is geen enkele reden voor haar om bij de gebeurtenissen betrokken te raken. Maar het blijkt onmogelijk om erbuiten te blijven. Met alle gevolgen van dien.

Advertenties

6 gedachten over “Must reads: januari

  1. Ik ben gisteren begonnen in Ze Weten Niet Wat Ze Doen en tot nu toe vind ik het een boek dat heerlijk weg leest. De vergelijking met Brave New World kan ik op pagina 100 nog niet helemaal maken, maar ik lees vol goede moed verder ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s