Boeken

Tessa’s Boekawards 2015

Het is bijna 2016 en dus is het de hoogste tijd om terug te blikken op 2014. Wat waren nu eigenlijk de mooiste boeken? Welke boeken vielen juist ontzettend tegen? En welke schrijver of schrijfster is de beste van 2015?

Zo’n beetje elke zichzelf respecterende uitgeverij, boekwinkel of blogger heeft een boek tot ‘de beste van 2015′ uitgeroepen. Ik kan daarbij natuurlijk niet achterblijven. Vandaar dat ik mijn eigen ‘boekawards’ heb opgericht. De prijzen (eeuwige roem op mijn blog) zijn onderverdeeld in negen categorieën, te weten: Meest Verrassende Boek, Meest Ontroerende Boek, Meest tegenvallende Boek, Meest Huiveringwekkende Thriller, Leukste Roman, Mooiste Boek van 2015, Grootste Talent van 2015, Beste Schrijver en natuurlijk Beste schrijfster. Benieuwd wie mijn winnaars en winnaressen zijn? Lees mee!

Categorieën:

 1. Meest verrassende boek: Jori Stam – Een volstrekt nutteloos mens
  Ik was blij verrast toen ik deze verhalenbundel opgestuurd kreeg door Atlas Contact. Aarzelend begon ik er aan, maar algauw sloeg mijn aarzeling over in enthousiasme. Wat een boeiende stijl, wat een mooie, duistere verhalen. Wat een diepgang. Ik schreef hier onder andere over: “Elk verhaal smaakt naar meer” en “een bijzonder boek dat je nog lang bij zal blijven”. Echt, lieve iedereen: lees deze bundel.
 2. Meest ontroerende boek: Alex Boogers – Alleen met de goden
  Voor Een perfecte dag voor Literatuur las ik het vuistdikke, deels autobiografische boek Alleen met de goden, mijn eerste kennismaking met het werk van Alex Boogers. En wauw, wat een kennismaking was me dat. Boeiend, schrijnend, intens,
 3. Meest tegenvallende boek: S.J. Watson – Tweede leven
  Na het ijzersterke, overdonderende Voor ik ga slapen, nog altijd één van mijn favoriete thrillers, moést ik natuurlijk ook het tweede boek van S.J. Watson lezen. Vol verwachting klopte mijn hart toen ik eraan begon maar o, wat viel dat tegen. De spanning, de huiveringwekkende suspense die ik bij Voor ik ga slapen voelde, en die me als een magneet aan de pagina’s gebonden hield, was compleet verdwenen. In plaats daarvan volgde een vrij simpele, vervelende thriller met thema’s en personages die me totaal niet bevielen. Wat ontzettend zonde.
 4. Meest huiveringwekkende thriller: Karin Slaughter – Mooie meisjes
  Karin Slaughter is sinds jaar en dag mijn favoriete thrillerauteur. Met haar Atlantareeks maakte ze behoorlijk indruk en veroverde ze een plek voor zichzelf in de thrillerwereld. Vorig jaar, en ook in 2015, vernieuwde ze zichzelf door zogenaamde stand alones te schrijven: boeken zonder reeks, waar dus geen voorkennis over personages of situaties voor nodig zijn. Mooie meisjes is precies zo’n boek, en qua gruwelijkheid overtreft Slaughter zichzelf hiermee. Enkele passages heb ik met toegeknepen ogen gelezen, bang voor de huiveringwekkende details die ze genadeloos op haar lezers afvuurt. Hoewel het boek even wennen was, is het absoluut een topthriller. Kippenvel gegarandeerd. 
 5. Leukste roman: Emma Straub – Badgasten
  Van boekzuster Petra ontving ik de Engelse versie van Badgasten. Ik had het boek al meermaals op Instagram gespot, en was door de omslag en het verhaal ontzettend aangetrokken tot dit boek. Toen ik mijn mooie, felblauw gekleurde versie ontving, was ik dan ook als een kind zo blij. Want wat bleek; het is een fantastisch boek over onderlinge familiebanden, sluimerende geheimen en vakantieperikelen. Door de mooie omschrijvingen waan je je net als de hoofdpersonen op Mallorca. Niet te zwaar op de hand, zeker niet te luchtig: een perfect zomerboek.
 6. Mooiste boek van 2015: P.F. Thomése – De onderwaterzwemmer
  Ik had al vele positieve berichten gehoord over De onderwaterzwemmer, maar aarzelde in eerste instantie om er zelf in te beginnen. Waarom? Misschien was het verhaal toch niets voor mij. Tot ik in de boekhandel met een exemplaar in mijn hand stond. Ik las de achterflap, en een deel van de eerste pagina en wist toen dat ik verkocht was. Ik moest en zou dit boek hebben. Ik schreef in mijn recensie: “Hij speelt met de taal, speelt met zijn personage en blijft gedurende het hele boek boeien” en “De onderwaterzwemmer is intens, krachtig en vooral ontzettend mooi.” Elk deel is anders qua stijl en techniek, en dat maakt van De onderwaterzwemmer een literair pareltje. Heb je De onderwaterzwemmer nog niet gelezen? Doe dat dan alsnog!
 7. Grootste talent van 2015: Marcel Vaarmeijer
  Hoewel het niet zijn debuutroman is, ontdekte ik Marcel Vaarmeijer pas dit jaar. Ik las namelijk zijn roman De gloriedagen van Walter Gom. Totaal onvoorbereid stapte ik het verhaal binnen, en werd compleet overrompeld. Door de humor, de flair, de speelsheid, de uitstekende verhaallijnen, de verrassende plot en de gedetailleerde personages. Uit de verhaallijn blijkt een enorm creatief brein, en ik vergeleek het boek met het werk van John Irving. Daar sta ik nog steeds achter. Komend jaar verschijnt een nieuwe roman van Vaarmeijer, Voor wie ik heb liefgehad. Het wordt een romanserie over zijn moeder. Ik kan er enkel reikhalzend naar uitkijken en de dagen aftellen.
 8. Beste schrijver van 2015: Ronald Giphart
  Nu heeft Ronald Giphart sowieso een streepje bij mij voor, maar zijn nieuwste roman Harem staat geheel op zijn conto: wat een prachtig boek! “Giphart op zijn best”, schreef menig recensent, en ik kan me hier enkel bij aansluiten, en deed dat ook. Het verhaal over een zoon die de memoires van zijn vader schrijft, is wonderschoon. Ik schreef erover: “Elke zin is raak, elk hoofdstuk verrast”, en “Harem is Giphart op zijn best. Ik ben opnieuw zeer onder de indruk van zijn stijl. Je kunt opmerken dat Giphart niet een grande finale brengt waarin emoties en gevoelens tot uitbarsting komen, je kunt stellen dat Giphart softer is geworden. Maar dat doe ik niet. In mijn optiek is Harem een schitterend geslaagd boek van een schrijver die ik hiermee alleen maar nog meer ben gaan waarderen. Natuurlijk bezit het boek nog enkele typische Giphart-beschrijvingen, die vlot en eerlijk op je af worden gevuurd, maar ze voeren niet de boventoon. En dat hoeft ook niet. Harem staat als een huis.” Ook schreef hij dit jaar, samen met zijn vrouw, een kookboek; Vurrukkulluk!. En komend voorjaar verschijnt alweer een nieuwe roman van zijn hand, Lieve. Hiermee toont Giphart zich een veelzijdig, begenadigd schrijver, die is gegroeid. En ik vermoed zo dat hij nog lang niet is uitgegroeid.
 9. Beste schrijfster van 2015: Anne-Gine Goemans
  Vorig jaar was ik al enorm onder de indruk van haar roman Glijvlucht, en dit jaar verscheen haar nieuwste roman Honolulu King. Ook hiermee wist ze me opnieuw te imponeren. Beide boeken zijn totaal anders qua stijl en opzet, maar toch ook weer hetzelfde: meeslepend, boeiend, mooi en knap geschreven. Net als Ronald Giphart toont Anne-Gine Goemans zich een veelzijdig auteur, met nog veel meer in haar mars. In mijn recensie over Glijvlucht schreef ik: “Goemans heeft een vlotte, duidelijke schrijfstijl, waardoor pagina na pagina vervliegen zonder dat je het doorhebt”, en “De verschillende schrijftechnieken die Goemans gebruikt, het kinderlijk grappige taalgebruik van Gieles, een algemenere, volwassener toon bij de vertelling van het verhaal en het unieke, eigen taalgebruik van Super Waling in zijn mails en verhalen over zijn jeugd en voorouders aan Gieles zorgen voor een zeer prettige mix.” In mijn bespreking over Honolulu King beschreef ik haar stijl als “helder, mooi en indringend.” Hanna Bervoets is voorlopig nog mijn favoriete Nederlandse schrijfster, maar Anne-Gine Goemans zit haar heel dicht op de hielen. Wat een fantastische auteur!

Dit zijn mijn favorieten, lievelingsboeken, en anderzijds opvallende boeken en schrijvers/ schrijfsters van 2015. Wat zijn jullie absolute favorieten? 

8 gedachten over “Tessa’s Boekawards 2015

 1. Mooie lijst! Van Goemans heb ik pas één boek gelezen, dat ik heel mooi vond. Ik loop dus achter! Harem vond ik wat tegenvallen qua verhaal. Wel heel mooi geschreven weer. Tweede leven wil ik toch wel lezen, misschien valt het mee, nu ik weet dat het tegenvalt!

  Ik hoop dat je volgend jaar weer zo’n fijn leesjaar hebt, Tessa!

 2. Eén van jouw toppers was voor mij een tegenvaller… ik zeg maar niet welke ;)
  Ik kijk echt uit naar het lezen van Honolulu King binnenkort, omdat ik Glijvlucht ook zo goed vond.
  Bij ‘De onderwaterzwemmer’ aarzel ik ook steeds, terwijl ik ooit het prachtige Schaduwkind van P.F. Thomése las. Maar ik associeer hem met de maffe Kessels en die interesseert mij niet zo. Daar moet ik toch eens overheen stappen…

 3. Hoi Tessa! Er stonden al wat boeken op mijn nogtelezen- lijst. Er toch weer een paar bij gezet. Maar één boek gelezen van deze boeken, nl. “Tweede leven” van S.J. Watson. Ik vond hem wel minder dan “Voor ik ga slapen”, maar toch nog wel goed. Ik ben benieuwd naar je boeken! Veel leesplezier in het nieuwe jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s