Boeken

Terugblik: De Maand van het Vergeten Boek

Eind november nam ik mezelf voor in december boeken van de plank te trekken die al een tijdje liggen te verstoffen. Om dus, nog voor het einde van het jaar, mijn leesachterstand (voor zover je het zo kunt noemen) weg te werken. Weg met die NTL-lijst! Vers het nieuwe jaar in. Dat was de gedachte althans. Maar in hoeverre ben ik hierin geslaagd?

Ik was van plan een flink aantal boeken te lezen. Zowel boeken die letterlijk lagen te verstoffen in mijn boekenkasten als boeken die al maanden ongelezen op mijn ereader stonden. Zonde! Want er zaten zeker mooie titels tussen. Ik maakte een lijstje van titels die ik mogelijk zou lezen:

 • Gustaaf Peek – Godin, held
 • Saskia de Coster – Wij en ik
 • Arnaldur Indridason – Maandagskinderen
 • Esther Verhoef – Lieve mama
 • Ilse Akkermans – Bestemming Soerabaja
 • Renate Dorrestein – Weerwater
 • Philip Meyer – De zoon
 • Griet op de Beeck – Vele hemels boven de zevende
 • Wytske Versteeg – Boy
 • Stephen King – Mr. Mercedes

Van deze lijst heb ik een aantal boeken daadwerkelijk gelezen, namelijk: Renate Dorrestein, Stephen King en Esther Verhoef. In Boy heb ik een goed begin gemaakt, maar ik merkte dat ik het onderwerp (het verlies van een kind) nu te zwaar vind. Ook in Wij en ik heb ik een begin gemaakt, maar het boek wilde me nog niet echt grijpen. Misschien op een ander moment.

Daarnaast had ik natuurlijk nog andere boeken van mijn ereader weg te lezen, en recensietitels die op me lagen te wachten. Zo dompelde ik me onder in het ontroerende verhaal van Liefdesbrieven aan de sterren van Ava Dellaira, las ik eindelijk mijn tweede Nathalie Pagie-thriller, De campus, las ik uiteraard een boek voor mijn Maandelijkse Murakami, las ik mijn recensieboek Vraag het aan de bliksem van Carmien Michels, kon ik Lieveling van Kim van Kooten niet weerstaan (het was niet een Vergeten Boek maar één van mijn must reads), las ik het Vergeten Boek Wat ik nooit eerder heb gezegd van Celeste Ng, las ik ook eindelijk de nieuwste Jonas Jonasson uit, dompelde ik me onder in de Tweede Wereldoorlog met John Boyne en schreef ik overige blogposts, zoals een vooruitblik op boekverfilmingen voor 2016, en er moest vast teruggeblikt worden op 2015.

Al met al kan ik dus zeggen dat december een geslaagde boekenmaand was. Hoewel ik aan enkele titels niet meer ben toegekomen, heb ik me voor het overgrote deel toch aan mijn uitdaging kunnen houden en een grote hoeveelheid boeken weg kunnen lezen. En aangezien dat zo goed beviel, ga ik hier in januari mee verder. En daaropvolgende maanden, wellicht. Want: ik heb nu al drie fijne nieuwe boeken voor januari ontvangen. Wat te denken van Ze weten niet wat ze doen van Jussi Valtonen, Ik zag een man van Owen Sheers -voor Een perfecte dag voor Literatuur- en het nieuwste boek van Niccolo Ammaniti, Anna? Vooral die laatste titel trekt me enorm aan; eindelijk een nieuwe Ammaniti! 2016 gaat een mooi blogjaar worden, met of zonder Vergeten Boeken. Maar als het even kan, mét Vergeten Boeken.

Ik lees momenteel trouwens mijn laatste boek van het jaar: In het licht van wat wij weten van Zia Haider Rahman. Wat is jullie laatste leesboek van 2015?

5 gedachten over “Terugblik: De Maand van het Vergeten Boek

 1. Leuk overzicht, altijd lastig om die ntl-lijst korter te laten worden …. Ik lees (waarschijnlijk als laatste boek van 2015) ‘De klokkenmaker’ van Mitch Albom, een sprookjesachtige roman over Vadertje Tijd.

  1. Ja, die NTL-lijst wil eigenlijk amper krimpen. Leuk dat er nog iets te lezen valt, maar ik vind het zo zonde als het (te) lang duurt voor ik eraan toe kom… Jouw laatste boek klinkt mooi! Veel leesplezier :-)

 2. Ik lees nu ‘Engel’ van Wanda Bommer. Erg goed! Ik hoop eigenlijk dat dit niet mijn laatste boek is, zou morgen en donderdag ook nog wel een boek willen lezen. Dan heb ik niet echt gefaald bij mijn Goodreads-challenge. Zit er aan te denken mezelf te trakteren op ‘Schuld’ van Mel Wallis de Vries, nog lekker een pageturner om het jaar af te sluiten. Maar ja, zoveel boeken nog om te lezen.

 3. Nog niet… maar ik heb wel een boekenbon, waar ik ook digitaal mee kan shoppen. Verleidelijk. ‘Engel’ bestaat al wat jaartjes. Nog voor Panorama West uitkwam en dat boek is ook alweer tijd geleden dat ik het las.Het duurde heel erg lang voordat er een ebook was van ‘Engel’ en nu was het ook nog eens lekker betaalbaar (7,99) Maar ik denk dat ‘Engel’ toch mijn laatste boek wordt dit jaar, moet nog ongeveer de helft en ik heb eigenlijk ook wel zin om Netflix op mijn tablet te kijken voor het slapengaan straks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s