Boeken

Dé boekverfilmingen van 2016

Het nieuwe jaar staat voor de deur, en als ik -naast lezen- iets leuk vind, dan is het een bezoekje aan de bioscoop. Liefst met vriendlief, die zwaar filmverslaafde is. In 2016 verschijnen er gelukkig meer dan genoeg boekverfilmingen, en ik kan vriendlief vast wel meekrijgen naar een paar van deze films.

Goosebumps:
goosebumpsWie kent ze niet van vroeger? De Kippenvel-boeken, met allerlei spannende verhalen over monsters. Zowel mijn broer als ik lazen deze boeken tot we ze van haver tot gort kenden. Goosebumps is gebaseerd op deze boeken, en vertelt over de schrijver, R.L. Stine, en zijn angst voor zijn eigen verbeeldingsvermogen.
Het verhaal: tiener Zach Cooper ontmoet zijn nieuwe buurmeisje Hannah. Haar vader is de mysterieuze R.L. Stine is, de schrijver van de beroemde Kippenvel-boekenserie is. Al snel wordt duidelijk waarom Stine zo vreemd is: Hij wordt gevangen genomen door zijn eigen verbeeldingsvermogen. De monsters die zijn boeken zo beroemd maakten zijn echt. Stine beschermt zijn lezers door de monsters op te sluiten in zijn boeken. Maar als Zach per ongeluk de monsters uit de manuscripten loslaat, en ze de buurt beginnen te terroriseren, moeten Stine, Zach en Hannah alles op alles zetten om hen terug in de boeken te plaatsen.
Verschijnt in: februari 2016

Knielen op een bed violen:
knielenbedviolenDit is -uiteraard- de verfilming van Jan Siebelinks boek. Leuk detail: de schrijver speelt zelf ook een kleine rol in de film. Het boek ligt nog altijd klaar om te lezen, zeker nu er een vervolg op is gekomen: Margje. Tijd om de schade in te halen dus, voor februari volgend jaar, want dan verschijnt de film.
Het verhaal: Jeugdliefdes Hans en Margje Sievez leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij. Op een dag komt Hans de prediker Jozef Mieras tegen die hem over God vertelt en de herinneringen aan zijn streng gelovige opvoeding aanwakkert. Als Hans vervolgens een diepreligieuze ervaring heeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. Hij verliest het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Margje kijkt lijdzaam toe hoe de liefde van haar leven langzaam maar zeker verdwijnt.
Verschijnt in: februari 2016

Room:
roomIk las met veel interesse en huivering het boek Kamer van Emma Donoghue. Hoe zal de verfilming zijn? En hoe zal het kamertje waarin Jack opgroeit, vormgegeven zijn? Ik hoop dat de benauwdheid uit het boek goed overkomt op het witte doek.
Het verhaal: Jack is vijf en woont met zijn moeder in een kamertje. Het is de enige wereld die hij kent, maar zijn moeder kent ook het Buiten. Zij is namelijk een gevangene, van een meneer die hij bijna nooit ziet. Als hij komt, wordt hij namelijk opgesloten in een kastje, en luistert gespannen af tot het bed niet meer kraakt en zijn moeder hem weer tevoorschijn haalt. Dan vertelt zijn moeder hem dat ze weg wil. Weg uit Kamer. Maar hoe? En wat wacht hem buiten Kamer?
Verschijnt in: maart 2016

The Jungle Book
THE JUNGLE BOOK
De speelfilm-verfilming van het gelijknamige boek van Rudyard Kipling, dat alweer uit 1894 stamt. Natuurlijk heeft Disney er jaren geleden al een prachtige tekenfilm van gemaakt (die ik met veel plezier heb gekeken), maar nu is er een heuse speelfilm van gemaakt.
Het verhaal: Mowgli is een jongen die opgevoed is door een groep wolven. Maar Mowgli komt erachter dat hij niet meer welkom is in de jungle, als de angstaanjagende tijger Shere Khan arriveert. Hij heeft verwondingen die hem aangedaan zijn door mensen en ziet Mowgli daarom als een bedreiging die geëlimineerd moet worden. Onder begeleiding van de panter Bagheera  en de immer vrolijke beer Baloo gaat Mowgli op weg maar de mensenwereld. Onderweg ontmoet hij junglewezens die niet bepaald het beste met hem voor hebben, van de verleidelijke python Kaa tot de gladde prater Koning Louie.
Verschijnt in: april 2016

The Big Friendly Giant
bfgAfgelopen weekend keek ik samen met mijn vriend (hij voor het eerst, ik voor de 34875683e keer) De Grote Vriendelijke Reus. De tekenfilm, welteverstaan. Want een speelfilm bestond er nog niet van. Tot nu. Joepie! De tekenfilm heb ik vroeger grijsgedraaid, en ik ben heel benieuwd of deze speelfilm net zo goed bevalt.
Het verhaal: Sophie wordt op een nacht ontvoerd uit het weeshuis waar zij woont, door een reus. Hij neemt haar mee naar zijn huis, op de maan. Daar leert ze dat hij een grote, vriendelijke reus is. Maar er zijn ook kwaadaardige reuzen, die kinderen opeten. Samen met de koningin van Engeland gaan ze de strijd aan tegen deze reuzen. Naar het boek van Roald Dahl. 
Verschijnt in: juni 2016

Me Before You
Me-Before-You-Cover
Het boek Voor jou van Jojo Moyes was in 2014 een enorme bestseller, en nu is er de verfilming. En ik moet zeggen: ik sta te trappelen van ongeduld. De cast is geweldig (Emilia Clark van Game of Thrones, Matthew Lewis van Harry Potter en Sam Claflin van The Hunger Games) en het verhaal zelf is even ontroerend als hartverwarmend.
Het verhaal: Louisa’s wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg
Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?
Verschijnt in: juni 2016

Alice through the looking glass:
aliceMet heel veel plezier heb ik in de bioscoop naar Alice in Wonderland gekeken. De Mad Hatter, briljant gespeeld door Johnny Depp, de Red Queen, de wondere wereld waarin Alice terechtkwam: het sprak tot de verbeelding, en ik genoot. Daarom ben ik ook erg benieuwd wat de scenarioschrijvers van dit vervolg op Alice in Wonderland hebben gemaakt.
Het verhaal: Alice keert nogmaals terug naar de wondere wereld, dit keer om de Mad Hatter te redden. Hij heeft zijn verstand verloren, en de White Queen stuurt Alice erop uit om een bijzonder item te bemachtigen, waarmee ze terug in de tijd kan. Maar als Alice dit doet, komt ze vriend en vijand tegen, en begint de tijd te dringen voor de Mad Hatter. Zal ze hem op tijd kunnen redden?
Verschijnt in: juni 2016

Bridget Jones’s Baby
bridgetjonesboyEindelijk het derde deel van Bridget Jones’s Diary verschijnt. Het boek Mad about the boy was leuk, herkenbaar en grappig, hoewel er hier en daar zeker een gevoelige noot in zat en Bridget duidelijk ouder is geworden -maar nooit volwassener. Tijd dus voor de film!
Het verhaal:
Deze week werd bekend dat de verhaallijn van Bridget Jones’s Baby erg afwijkt van de verhaallijn in het boek. In het kort: Bridget is op zoek naar de vader van het kind dat in haar buik groeit. De 43-jarige is nog altijd vrijgezel, maar komt op een bepaald moment de miljardair Mark Qwant (Patrick Dempsey) tegen. Ook Colin Firth keert terug als Mark Darcy, maar het is niet bekend wat voor rol hij in het verhaal heeft. Ik weet niet zo goed wat ik van deze verhaallijn moet vinden, aangezien het totaal en compleet afwijkt van het verhaal in Helen Fieldings roman, maar ik ben heel benieuwd naar het resultaat. En: Bridget blijft Bridget. Dus dat moet per definitie wel leuk zijn, toch?
Verschijnt in: september 2016

The Girl on the Train:
girlonthetrainHet was dé thriller van dit jaar:Het meisje in de trein: Het duurde dan ook niet lang voor de filmrechten verkocht waren. Komend jaar verschijnt de film al, en ik zie er reikhalzend naar uit. Ik ben met name benieuwd of en in hoeverre de suspense uit het boek op het witte doek is overgebracht, en wie de hoofdrollen zullen vertolken, en of dit overeenkomt met de personages die ik in mijn hoofd heb gecreëerd.
Het verhaal: Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.
Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?
Verschijnt in: oktober 2016

Fantastic beasts and where to find them:
fantasticbeastsDit is een van de weinige boeken van J.K. Rowling die ik nog niet heb gelezen. Maar: ik heb voor mezelf het boek besteld! Daar gaat dus zeer binnenkort verandering in komen. Want wat is er nu leuker dan opnieuw -vers- ondergedompeld te worden in de wondere tovenaarswereld die Rowling met Harry Potter zo mooi geschapen heeft?
Het verhaal: In vrijwel ieder toverhuishouden is een exemplaar van Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden aanwezig. Nu hebben ook Dreuzels de kans om erachter te komen waar de Quintaped leeft, wat de Pulkerik eet en waarom je nooit een schoteltje melk buiten moet zetten voor een Knarl.
Verschijnt in: november 2016

Naar welke boekverfilmingen kijken jullie uit?

6 gedachten over “Dé boekverfilmingen van 2016

  1. De film van ‘Knielen op een bed violen’ zou ik wel willen zien en de GVR is altijd goed. Maar Room vind ik echt zo’n boek dat zoveel indruk maakte dat ik de film niet wil zien, omdat dat eigenlijk alleen maar tegen kan vallen… Toch hoop ik altijd dat verfilmingen mensen aan het lezen zullen krijgen of zou het juist tegenwerken?

    1. Ja, die is zo leuk. Ik heb dit weekend de tekenfilm ervan nog gezien :-) Vriendlief zag ‘m voor het eerst, maar die was lang niet zo enthousiast als ik helaas haha
      Ik denk dat het mensen inderdaad aan het lezen kan krijgen, dat hoop ik tenminste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s