Boeken

Mijn Reading Challenge voor 2016

De Goedheiligman heeft amper zijn hielen gelicht of ik zit met mijn neus alweer in het leesjaar 2016. Op Facebook, Twitter en Instagram zag ik vanochtend enthousiaste posts langskomen over de Hebban Reading Challenge 2016. Nieuwsgierig als ik ben nam ik meteen een kijkje en werd meteen geprikkeld: Ja, ook ik ga op Hebban mijn leesvorderingen bijhouden!

2016 wordt een enerverend, verrassend jaar voor mij en mijn vriend. Immers: ons eerste kindje wordt geboren, en het is maar afwachten hoe snel ik weer in een lees- dan wel blogritme kom. Ik heb dus niet vol ingezet, maar heb mijn uitdaging op 100 boeken gezet. Dat aantal lijkt me wel haalbaar. En zo niet: dan heb ik een heel goed excuus (een totaal van mij -oke, ons- afhankelijke baby die ik nu eenmaal belangrijker vind).

Ik ben er klaar voor: 100 boeken in 2016
Ik ben er klaar voor: 100 boeken in 2016

Leuk: Hebban helpt je qua tips en categorieën op weg, via hun site. Per categorie, die ik hieronder zonder het bijbehorende linkje heb vermeld, kun je doorklikken naar een korte omschrijving en boektips. Handig! Er zijn vijftig categorieën die je kunt kiezen, dus opties genoeg. Ik bekeek de categorieën vast en geef per categorie de haalbaarheid voor mezelf aan:

Een boek met meer dan 500 bladzijden: Makkelijk, ik hou van dikke boeken.
Een boek uit de 19e eeuw: Al iets lastiger, mijn leesuitdaging van augustus is bijvoorbeeld jammerlijk mislukt..
Een boek dat verfilmd is: Makkelijk. Sterker nog, ik weet nu al een boek dat ik voor volgend jaar op mijn leeslijst kan zetten.
Een boek met een gemiddelde Hebban-waardering van 2 sterren of minder: Tja, daarvoor moet je de krochten van Hebban natuurlijk wel doorspitten, maar gelukkig helpen ze met de links op weg.
Een humoristisch boek: Ook makkelijk, ik hou van absurde, vreemde verhalen met een flinke dosis humor. Deze zie ik helemaal goedkomen.
Een boek dat dit jaar is verschenen: Ook makkelijk. Ik lees graag recente boeken.
Een debuutroman van een Vlaamse auteur: Leuk! Ik hou van Vlaamse auteurs, al zou ik willen dat ik ze meer lees, maar ik zie deze categorie helemaal goed komen.
Een trilogie: Ah, een categorie die toewijding vraagt. Immers: het gaat om de hele trilogie. Hmm, lastig.
Een boek dat verscheen in jouw geboortejaar: Ik ga meteen in de boekarchieven duiken: welke boeken verschenen in 1985? En welke daarvan wil ik lezen?
Een boek dat je in een avond uit hebt: Gezien mijn leestempo moet ook deze categorie goedkomen.
Een boek zonder menselijke personages: Origineel, ik ben benieuwd of deze haalbaar is voor mij..
Een boek dat een Hebban Award heeft gewonnen: Moet lukken.
Een boek van een auteur met jouw initialen: Een schrijver of schrijfster met de initialen T.H. Interessant!
Een boek dat je van je buurman of buurvrouw leent: Ha, meestal is het precies andersom, maar he: wie weet!
Een verboden/verbannen boek: Ja, ook superinteressant. Mooie Aziatische literatuur, of Zuid-Amerikaans. Fijn!
Een boek dat je absoluut niet wilt lezen: Ik zeg: Moby Dick? ;-)
Een biografie: Hier ben ik normaal gesproken nooit zo in geïnteresseerd, ik lees liever fictie, maar wie weet: als het een echt interessant persoon is..?
Een van de meest gekochte, maar minst gelezen boeken: Haha, dit zegt mij zo niks. Gelukkig linkt Hebban door, mét boekentips!
Een tiende roman van een auteur: Superleuke categorie. Moet haalbaar zijn.
Een verhalenbundel: Dit jaar kwam ik erachter dat korte verhalen mij best goed liggen dus ook hierin voorzie ik geen problemen.
Een grafische roman: Tja, niet mijn ‘cup of tea’, maar wie weet..
Een boek vol romantiek: Haalbaar, tuurlijk. Absoluut. Zonder meer.(Ik doe bij deze een beroep op de Chantal van Gastels, Petra Kruijts en Gillian Kings van deze wereld: kom er maar door!)
Een boek dat je eigenlijk te spannend vindt: Oei, dat is voor mij eigenlijk enkel en alleen The It van Stephen King. En…nee dank je, daar pas ik toch echt voor. On-haal-baar.
Een boek van een selfpubber: Lastig, wegens wisselende ervaringen maar ik hou een open mind.
Een boek van een Scandinavische auteur: Makkie. Ik hou van Scandinavische boeken. Komt helemaal goed.
Een boek dat zich afspeelt in de toekomst: Moet ook helemaal goed komen.
Een boek dat je favoriet was in je jeugd: Jeugdboeken herlezen? OKE! Super haalbaar.
Een boek met een getal in de titel: Zeker haalbaar. Ik lees in januari sowieso nog het laatste deel van 1Q84 van Haruki Murakami: check.
Een waargebeurd boek: Moet ook haalbaar zijn. Hoewel niet altijd mijn soort boek qua voorkeur.
Een boek met een kleur in de titel: Ha, leuk. Moet lukken, toch?
Een enorm bekend boek dat iedereen heeft gelezen, maar jij nog niet: Ah, een boekhype. Ook daarvan zijn er genoeg waar ik me nog aan kan wagen.
Een non-fictie boek: Hier word ik over het algemeen niet heel enthousiast van, lastig dus.
Een boek met een titel van maar één woord: Haalbaar. Absoluut. (Oeps, een woord teveel)
Een boek dat zich afspeelt op een ander continent: Makkie, ik lees zoveel buitenlandse literatuur/thrillers.
Een boek dat op de examenlijst stond, maar je nooit hebt willen lezen: Lastig! Ik zou namelijk niet weten welke boeken erop stonden die ik NIET heb gelezen.. ;-)
Een boek van een auteur van wie je nog nooit hebt gehoord: Ah, nieuwe schrijvers ontdekken: uiteraard haalbaar.
Een detective: Jup, makkelijk. Ik wil bijvoorbeeld nog steeds heel graag Zijderups van Robert Galbraith a.k.a. J.K. Rowling lezen.
Een boek geschreven door iemand die jonger is dan dertig: Jonge schrijvers lezen? Absoluut haalbaar!
Een romantisch boek van een mannelijke auteur: Moet ook haalbaar zijn.
Een historisch boek: Tja, het heeft niet mijn voorkeur maar is op zich haalbaar.
Een boek waarvan je moet huilen: Ha, lekker. Tuurlijk, doe maar.
Een boek met een enorm lange titel: Komt Jonas Jonasson niet met een nieuw boek in 2016? ;-)
Een magisch boek: Tja, niet mijn cup of tea.
Een boek dat je al heel lang in je bezit hebt, maar nog niet hebt gelezen: Ha, daar ben ik deze maand al mee bezig, maar ik hou ongetwijfeld over voor 2016.
Een jeugdklassieker: Ja, leuk!
Een boek dat door het boekenpanel van De Wereld Draait Door wordt aanbevolen: Ha, met elke maand een nieuwe uitzending van het Boekpanel moet dit zonder meer goed komen.
Een boek dat je in de bibliotheek wordt aangeraden: Interessant, want meestal ga ik in de bieb mijn eigen gang. Toch maar eens iemand aanspreken.
Een boek met een ongelukkig einde: Ook dit moet haalbaar zijn.  Gezellig.
Een debuutroman van een heel succesvolle auteur: Moet geen enkel probleem zijn.
Een vrije keuze…: Say no more. Haalbaar. Natuurlijk. 

Zitten jullie al met je hoofd in 2016? Doen jullie ook mee met de Hebban Reading Challenge 2016, en zo ja: voor hoeveel boeken? Ik ben benieuwd! 

Wil je je opgeven voor de Hebban Reading Challenge 2016? Doe dat via hun website.

21 gedachten over “Mijn Reading Challenge voor 2016

 1. Wat een waslijst! Ik heb zelf al wel een lijstje voornemens gemaakt, met onder andere ook die boeken van meer dan 500 bladzijden. Maar ik moet er nog eens goed naar kijken, want volgens mij heb ik meer voornemens dan ik in een jaar kan lezen ;) of ik moet boeken kiezen die in drie categorieën vallen.

  Die obsessie met boeken tellen word ik wel een beetje zat… ik doe het zelf ook, maar het zou toch jammer zijn als je hierdoor geen dikke pillen meer kiest. Het gaat toch meer om het plezier dat je in het lezen hebt dan de hoeveelheid boeken die je verslindt. Maar goed, dat zal jij vast ook vinden :)

  1. Absoluut! Ik vind zo’n leesuitdaging vooral een fijne leidraad, en handig bij het terugkijken op een leesjaar maar ik staar me niet gek op aantallen, zeker volgend jaar niet :-)
   (slim trouwens: boeken kiezen die meerdere categorieën behelzen!)

 2. Eigenlijk was ik van plan om volgend jaar alleen maar de Goodreads challenge in te stellen. Maar dit klinkt als hetzelfde, dus dat zou ik ook prima kunnen doen ;). Interessante lijst ook van mogelijkheden. Dit jaar stond het aantal op 60, daar ben ik bijna, dus ik denk dat dat volgend jaar ook weer dat aantal wordt.

 3. Ik heb mijn Hebban Challenge ingesteld op 40, want veel van de Engelstalige boeken die ik lees kan ik op Hebban niet invullen.. Dus voor mijn reading challenge gebruik ik voornamelijk Goodreads! De uitdagingen van Hebban ga ik waarschijnlijk niet doen, omdat ik het overgrote deel van deze categorieën al gedaan heb in 2014. Denk dat ik liever zelf bepaal welk boek ik ga lezen ;)

 4. Ik ga denk ik niet aan de Hebban Challenge meedoen, maar gewoon weer met de goodreads challenge (ook ivm Engelse boeken). Ik denk dat ik het aantal op 100 ga zetten, haalbaar en niet zo hoog dat ik dikkere boeken ga vermijden.

 5. ik heb hem gezien, maar de inspiratie van de categorieën komt grotendeels van de reading challenge 2015 en 50 boeken in verschillende categorieën is lastiger dan het lijkt. Zoals je zelf al zegt is het op sommige gebieden echt een uitdaging. Ik moet mijn uitdaging van 2015 nog bijwerken maar dit hebban lijstje wordt het vast niet helemaal

 6. Ik doe ook mee met de Hebban reading challenge. Mijn doel is om vijftig boeken te lezen, maar niet in iedere categorie die Hebban aangeeft, dat vind ik iets te verplicht lezen. Ik schrijf dit jaar mijn scriptie, dus ik ben benieuwd of het me gaat lukken :)

 7. Ik hou van leesuitdagingen, dus ik doe mee! In 2015 heb ik jammerlijk gefaald (ik zet de baby-joker in, gheheh), maar in 2016 ga ik voor 50 boeken. Plus de bijbehorende recensies schrijven!

 8. Ik heb me opgegeven voor 52 boeken in 2016. Ik hoop een boek per week te lezen en mijn gemiddelde ligt ongeveer op twee boeken per week, maar wilde niet te hoog in zetten. Ik kan tenslotte altijd nog het aantal boeken aanpassen in de loop van het jaar of boeken lezen buiten de challenge om. Ik wens je veel leesplezier in 2016.

 9. Ik heb me opgegeven voor 75 boeken. Normaal lees ik hoe dan ook mijn boek per week, soms twee. Vanuit deze optiek moet 75 boeken een realistisch objectief zijn.
  Misschien een leestip voor jou, Tessa. Heb je “100 Gelukkige Dagen” van Fausto Brizzi al gelezen? Een aanrader. Hier wordt je heel stil van…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s