Must reads

Must reads: december

“Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Jesse Ball – Sinds het zwijgen begon: uitgeverij Atlas Contact

sindshetzwijgenbegonDit boek werd me via Twitter aangeraden, en ik moet zeggen: het verhaal spreekt me inderdaad aan: In vier maanden tijd verdwijnen acht mensen uit hun huis in hetzelfde Japanse dorp. De politie ontvangt een schriftelijke bekentenis, ondertekend door de 29-jarige Oda Sotatsu. Deze wordt uitgebreid verhoord en draait de gevangenis in. Maar hoe meer er boven tafel komt, des te groter wordt het raadsel. Heeft Sotatsu überhaupt de misdaad gepleegd? Waarom volhardt hij in zwijgen? Het boek is in onderzoeksverslag-vorm geschreven, en belooft zowel mysterie als roman-aspecten. Een interessante combinatie. Ik ben benieuwd of mijn voorkeur voor Japanse achtergronden in boeken en het thrilleraspect mij weten te grijpen.  

2: Kim van Kooten – Lieveling: uitgeverij Overamstel

lievelingDit debuut wordt overal geroemd. Genoeg om mij nieuwsgierig te maken, zeker ook omdat het verhaal even indringend als heftig blijkt. Lieveling gaat over de vijfjarige Puck die met haar moeder in een Rotterdamse achterstandswijk woont. Dan verhuizen ze naar een villa in een andere stad, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man, Ome Meneer, ontfermt zich over Puck. Hij overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week haar haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto. Lieveling lijkt me een heel heftig boek vanwege het onderwerp -kindermisbruik- maar ik ben heel benieuwd welke draai Van Kooten hieraan geeft.

3: Jonathan Franzen – Zuiverheid: uitgeverij Prometheus

zuiverheidOok dit boek werd me aangeraden, of beter gezegd: deze schrijver. Boekzuster Petra kent zijn werk, en raadde mij en Sue Franzen aan. Zuiverheid staat inmiddels klaar op mijn ereader en ik ben erg benieuwd wat ik van zowel het boek als de schrijver zal vinden. Het boek gaat over de Amerikaanse Purity Tyler, oftewel Pip. Haar moeder heeft nooit willen vertellen wie haar vader is. Na een traumatische ervaring in het kraakpand waar ze woont, besluit Pip naar hem op zoek te gaan. Haar zoektocht leidt haar door Noord-Amerika en Latijns-Amerika, waar ze in contact komt met een charismatische, wereldberoemde internetrebel, Andreas Wolf. HIj draagt echter een geheim met zich mee.

4: Lauren Croff – Furie en fortuin: uitgeverij Hollands Diep

furiefortuinTja, wat kan ik zeggen? Dit boek wordt overal aangekondigd als ‘de literaire belofte van het jaar’. Nogal een uitspraak, dus ik ontdek graag of de verwachtingen worden waargemaakt. Tot nu toe heb ik zowel lyrische als minder enthousiaste reacties gehoord. Het kan dus beide kanten op. Dan nu het verhaal: Lotto en Mathilde ontmoeten elkaar als ze 22 zijn. Ze zijn jong en verliefd. Een decennium later is hun huwelijk nog steeds een bron van afgunst voor hun vrienden, maar niet alles is wat het lijkt en wanneer bepaalde waarheden aan het licht komen blijkt hun relatie meer gecompliceerd te zijn dan mensen kunnen vermoeden en bovendien eerder gebaseerd op leugens dan op waarheden.

5: Michael Cunningham – Een wilde zwaan: uitgeverij Prometheus

wildezwaan“In Een wilde zwaan lezen we wat we niet hebben meegekregen, of wat er is gebeurd na ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’.” Kijk, dat vind ik interessant. Voor een schoolopdracht moest ik eens een sprookje in de tegenwoordige tijd laten afspelen; één van de leukste opdrachten van de hele opleiding. Deze bundel doet me daaraan denken. Enkele voorbeelden: het Beest dat in de rij moet wachten bij de supermarkt om sigaretten te kopen, over een misvormde kleine man die door middel van tovenarij wanhopig een kind wil bemachtigen, en Sjaak die voordat hij zijn koe ruilt tegen magische bonen bij zijn moeder woont. Ik kan niet wachten dit boek te lezen.

Advertenties

5 gedachten over “Must reads: december

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s