Boeken

December: Maand van het Vergeten Boek

Nog een paar dagen en het is alweer december, en dus bijna het einde van een vol, fijn blogjaar. Ik heb december eens ingericht als ‘volle blogmaand’, met elke dag een blogpost, op z’n advents, ik heb WIN-acties voor december georganiseerd (wat ik ook voor dit jaar niet geheel uitsluit) en ook dit jaar ben ik iets decemberigs van plan. Dit jaar richt ik december namelijk in als Maand van het Vergeten Boek. 

Wablief? Ja, Maand van het Vergeten Boek. Oftewel; de maand waarin ik boeken ga lezen die al ellendig lang op mijn te lezen-stapel liggen. Boeken die -om welke reden dan ook- in het verdomhoekje van mijn boekenkasten en -stapels terecht zijn gekomen. Boeken die al te lang op mijn ereader staan. Boeken die het verdienen alsnog een blogpodium te krijgen, liefst voor het 2016 wordt. Boeken als:

 • Gustaaf Peek – Godin, held
 • Saskia de Coster – Wij en ik
 • Arnaldur Indridason – Maandagskinderen 
 • Esther Verhoef – Lieve mama
 • Ilse Akkermans – Bestemming Soerabaja
 • Renate Dorrestein – Weerwater
 • Philip Meyer – De zoon
 • Griet op de Beeck – Vele hemels boven de zevende
 • Wytske Versteeg – Boy
 • Stephen King – Mr. Mercedes

Komen dan enkel deze titels voorbij komende maand en verder geen andere? Welnee. Als ik iets weet van mezelf is dat ik mezelf niet teveel restricties op moet leggen, want dat werkt alleen maar averechts. Wat het wel betekent is dat ik extra aandacht aan deze boeken ga besteden en me zoveel mogelijk (en waar mogelijk) aan deze leesdoelen ga houden. Natuurlijk vliegt er ook een Murakami voorbij (deel twee van 1Q84 staat op de planning) en er verschijnt weer zoveel moois in december dat ik niet kan beloven daar niet vast iets van te lezen. Daarnaast heb ik nog titels liggen van uitgeverijen die een recensie van mij verwachten, en ook hier is natuurlijk ruimte voor.

Wat houdt dat dan concreet in voor december? Een mix tussen Vergeten Boeken en recensie-titels, waarbij de nadruk op de Vergeten Boeken ligt. In december wil ik een inhaalslag maken met mijn NTL-stapel, zodat ik januari iets ‘frisser’ in ga. En wie weet, misschien bevalt dit wel zo goed dat ik ook januari hiervoor inricht. Het is per slot van rekening een lekker lange maand, en het wordt er niet warmer op. Ideale leesomstandigheden dus.

In december ga ik in ieder geval lekker veel lezen. Wat zijn jullie plannen voor december? En hoe groot is jullie stapel Vergeten Boeken? 

P.s: Hebben jullie gezien dat ik veel Nederlandse dan wel Vlaamse auteurs wil lezen voor december? Dit natuurlijk in verband met Ik Lees Nederlands, en omdat het goede titels zijn. We, Jenny en ik, zoeken nog een opvolger voor het bijhouden van de site Ikleesnederlands.nl. Wie o wie?

37 gedachten over “December: Maand van het Vergeten Boek

  1. Haha ik dacht al: waar heb ik die term eerder gehoord?! (dacht bij mezelf maar kon het niet terugvinden, nu weet ik waarom haha) Hoe is dat jou toen bevallen? Heb je veel van je leeslijst kunnen schrappen?

 1. Goed plan, ik probeer ook regelmatig iets van de plank met nog te lezen boeken te pakken, maar er komen net zo hard weer nieuwe bij. Ook ben ik al maanden bezig in een verhalenbundel van Rascha Peper. Dus het goede voornemen voor komende maand is om verder te gaan met die verhalen en mijn verjaardagscadeaus te lezen.

   1. Pristina van Toine Heijmans, ‘De koningin van Paramaribo’ van Clark Akkord en een kookboek van Thug Kitchen. Verder nog een geldbedrag dat ik heb uitgegeven aan ‘In de bovenkooi’ van JMA Biesheuvel (mooie heruitgave) en Eland van Lykele Muus. Mooi pakketje zo toch :)

 2. Wat een super goed idee zeg. Wat dat betreft zou ik een heel jaar zo in kunnen richten, zoveel vergeten boeken heb ik nog. Maar goed om mee te nemen voor 2016. Vaker zo’n boek van de stapel pakken. Veel plezier!!

 3. Oeps na aanleiding van je blog even geteld… mijn stapel is nu 215 exemplaren hoog (oeps) waarvan 13 recensie exemplaren die ik de komende weken wil gaan lezen en wat sprookjes voor december sprookjesmaand van ik vind lezen leuk…
  Je voornemen voor december is heel leuk maar voor mijn geen optie…
  Ik duik maar snel weer in een boek!

   1. bijna niet… mijn recensie boeken gaan altijd voor… ik probeer één boek van de nog te lezen stapel per week er naast te lezen dat lukt voor 50 procent..

 4. Ik ben erg benieuwd wat je van Godin, held vindt! Mijn stapel vergeten boeken is ook wel redelijk groot, al mijn ongelezen boeken bij elkaar zijn er 98 en een groot deel daarvan heb ik al een tijd. Volgend jaar ga ik proberen mijn te lezen boekenstapel nog kleiner te krijgen, het doel van dit jaar heb ik al wel gehaald (mijn ongelezen boeken onder de 100 krijgen in plaats van rond de 140).

 5. December is bij mij zo’n drukke maand, dat ik al blij zal zijn als ik het boek dat ik nu lees (Elle s’appelait Sarah, Tatiana de Rosnay) uitgelezen krijg. Een boek waarin ik al bezig ben sinds september. Als dat geen “vergeten” boek is! ;-)

  1. Haha dat is al een flinke poos. Tijdsgebrek of trekt het verhaal niet zo? (dat laatste kan ik me niet zo goed voorstellen want het is zo’n prachtig verhaal -hoewel smaken natuurlijk verschillen) Oeh of lees je het boek nu op z’n Frans? In dat geval: wauw! Petje af!

 6. Ik heb ongeveer zestig boeken op mijn te-lezen stapel liggen. Ik lees in december nog wat recensie-exemplaren en de Bookcrossing-boeken die ik nog heb liggen, daarna ga ik ook weer aan mijn eigen ntl-stapel verder (voorlopig krijg ik toch geen nieuwe Bookcrossing-boeken van anderen, alleen nieuwe recensie-exemplaren dus dan kan ik weer afwisselen met mijn eigen boeken)!

   1. Ik hoop eind 2016 wel al deze boeken gelezen te hebben, inclusief de boeken die ik in december er nog bij ga kopen/krijgen :) Moet te doen zijn op zich… Vorig jaar deed ik een TBR-pile challenge dus toen heb ik er wel al veel van gelezen (echt meer dan 100).

 7. Ik wil in de vakantie eindelijk Heren van de thee gaan lezen, want dat lijkt me een erg mooi boek. Vele hemels boven de zevende is zeker een aanrader! Prachtig boek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s