Persoonlijk

Update: zwanger

Hoewel dit een boekenblog is, en ook zal blijven, kreeg ik via verschillende kanalen toch een aantal vragen over mijn zwangerschap, en hoe dat vordert. En tja, als trotse moeder-in-wording ben ik natuurlijk vol van mijn babybuik en alle toestanden die erbij komen kijken, dus waarom niet een update-blogpost. Toch? 

Ik ben momenteel 23 weken zwanger, en mijn buik begint al lekker bol te worden. Ik voel de baby geregeld heen en weer bewegen, en bij beide echo’s werd al geconstateerd dat het een ‘hyperactief’ kindje is. Dat belooft nog veel leuks! Vriendlief en ik zijn druk met de voorbereidingen op de komst van ons kleine hummeltje, en hebben inmiddels al een flink begin met de babykamer gemaakt. De kleur op de muur? Blauw! We krijgen namelijk een jongetje! :-) Daar zijn we heel blij mee, hoewel we uiteraard net zo blij met een meisje zouden zijn geweest. Zolang de baby maar gezond is en goed groeit, ben ik een tevreden mama.

Nu we weten wat er precies in mijn buik groeit, is het ook leuker en gerichter shoppen. De rompertjes, mutsjes, sokjes en andere babyspulletjes worden al flink gehamsterd, en ook aan babyboekjes ontbreekt het niet in ons huis. Ik ben zelf ont-zet-tend gek op de boekjes van Olivier Dunrea (Gonnie en Gijsje, Teun, Eddie etc.) en heb hier nu vier boekjes van gekocht dan wel gekregen -nu maar duimen dat beebje het ook leuk vindt! Samen met een prachtig prentenboek getiteld De vrienden in het dromenbos van Ulf Stark en Sara Nilsson Bergman dat ik afgelopen weekend van een paar collega’s kreeg en een knisperboekje met vrolijke dierenplaatjes van Bambino wordt dit al een mooie voorraad. Kijk nu toch eens wat een prachtige illustraties De vrienden in het dromenbos heeft, daar word je toch blij van?

Van een vriendin kreeg ik voor mezelf ook leuk leesvoer: Het boek Voor het eerst zwanger van Olivia Toja en Dr. Marie-Claude Guiral en de roman Babypraat van Risa Green. (Voor de moeders onder ons: welke boeken hebben jullie gelezen tijdens jullie (al dan niet eerste) zwangerschap? Waar hadden jullie echt iets aan?)

Ook haalde ik een gele Noodoll-knuffel voor beebje in huis. Past ‘ie niet perfect bij de voorleesboekjes?

noodoll

Qua kwaaltjes voel ik me redelijk goed. Ik heb met name last van brandend maagzuur (lang leve Rennie, melk en vanillevla) en daarnaast ook al een aantal weken bekkenpijn. Lastig, maar niet onoverkomelijk want als ik mijn rust neem (lees: dingen uit handen geef aan vriendlief, iets wat een goed leerpunt voor me is) gaat het wel weer goed. Gelukkig heb ik een baan waarbij ik veel zit, dus ook daar kan ik gewoon doorgaan. Lange stukken lopen zit er echter niet in, en zware dingen tillen al helemaal niet (pfiew)! Maar ik laat me niet uit het veld slaan en word elke dag gelukkig en blij wakker, soms zelfs begroet door het gemorrel van beebje.

Ik vraag me alleen af, en ik ben hier écht heel benieuwd naar: moeder-boeknerds, HOE doen jullie dat? Waar halen jullie leestijd vandaan? En hoe erg wordt het straks qua tijdsgebrek om te kunnen lezen dan wel bloggen? HELP (mij voorbereiden)!

18 gedachten over “Update: zwanger

 1. Nou, het gaat goed! Leuke update. Maar eh, denk je nou echt dat je blog je nog wat kan schelen als je eenmaal je knulletje in je armen hebt? Waarschijnlijk niet. Het enige wat je dan nog iets kan schelen is je zoon! Wat lezen betreft, dat deed ik vooral tijden het borst/flesje geven want denk maar niet dat die kids naar je kijken, hoor (volgens het babyboek dat ik toen las, hoor je tijdens het drinken van de baby oogcontact te maken voor een goede onderlinge band – nou, ha ha. Denk het maar niet, hoor!).

  1. Wat fijn dat het zo goed gaat met de kleine! Bekkenpijn is lastig, ik weet er helaas alles van… Tja, wat lezen betreft, waarschijnlijk wordt dat wel iets minder. Maar ja, je hebt dan ook andere dingen aan je hoofd. Toch ben ik altijd veel blijven lezen. Daar maakte ik tijd voor. Tijdens de slaapjes niet de badkamer poetsen, maar even tijd voor jezelf pakken. En inderdaad ook tijdens het voeden. Haha durfde het eigenlijk niet op te schrijven, maar ik zie dat ik niet de enige ben… Ontaarde moeders…😉 Komt best goed hoor, maar leg jezelf geen druk op dat je perse 2 recensies per week wil plaatsen ofzo. Ik had het geluk van drie kinderen die erg van slapen hielden…😉 Toen de vierde (wervelwindje) kwam werd het lezen minder, maar dat heb ik dubbel en dwars ingehaald toen hij naar school ging. Het kan dus echt, mama zijn en toch veel lezen!😃

   1. Haha wat een heerlijk, positieve reactie :-) Yay! Het kan echt, mama zijn en lezen! Ik ga er iig proberen tijd voor te maken, wanneer het zo uitkomt. Het moet natuurlijk geen ‘moeten’ worden

  2. Haha de eerste weken vermoedelijk niet, maar denk dat ik daarna toch weer gauw wil lezen hoor :-)
   Goede tip om het tijdens de voeding te doen! Kolven lijkt me wat dat betreft ook fijn; lekker lezen en melken tegelijk haha

 2. Lezen tijdens borst/fles/kolven! Want ow wat lief en heerlijk om naar je baby te kijken… Maar uren achter elkaar en dat 6x per dag? Boek erbij kan geen kwaad dan :) en ‘duik in je weeen vond ik aardig’, ‘help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ en ‘dit is het boek voor ouders met een leven’ waren grappig!

 3. Wat goed om te horen Tessa, fijn dat het zo goed gaat. Geniet er van want nog even en dan is je zwangerschap alweer voorbij en heb je een mini Son in je armen liggen. Wedden dat lezen je dan veel minder interesseert? ;-)
  Ik las voornamelijk tijdens de slaapjes (als het zo uitkwam) en nu nog steeds. ’s Avonds lees ik nu ook steeds meer aangezien de slaapjes minder worden en als hij wakker is ook graag met zijn moeder wil spelen.

  1. Ja, ben echt blij met mijn soepele zwangerschap (tot nu toe, afkloppen!!), ik geniet er ook echt van. Maar kan ook niet wachten op onze mini-Son! Hoop dat het een doorslapertje is, zodat ik dan kan lezen :-)
   Fijn lijkt me dat, als ons kindje meer ritme krijgt en dus eerder naar bed gaat, omdat ‘e overdag langer wakker is. Ben heel benieuwd!

 4. Ik ben geen moeder, maar wel vader, dus vind ik dat ik ook mee kan praten. :-) Aan boeken over de zwangerschap, bevalling en opvoeding heb je helemaal niets. Het gaat nooit zoals het in de boeken gaat. Iedere zwangerschap is anders en iedere bevalling en ieder kind ook.
  “Onze” verloskundige raadde ons destijds Gaviscon aan in plaats van Rennie. Ik weet niet meer waarom, maar ze zei dat dat beter was. Natuurlijk zal er de afgelopen 13 jaar heel wat veranderd zijn, dus misschien raden ze nu juist Rennie aan. En een “grootmoeders tip”: ontbijtkoek eten tegen brandend maagzuur schijnt te helpen.
  Lezen zal wel in kleine stukjes steeds tussendoor moeten als de kleine man er eindelijk is, dus choose your books carefully. Je zult minder tijd hebben, dus kies de boeken die je écht wilt lezen (Marukami…). Geniet van ieder moment met je kind, want boeken blijven er wel, maar kinderen worden snel groot. Het is een cliché, maar daarom wel heel erg waar.
  In ieder geval is het nu al een fotogeniek kereltje, enne… is de titel van een van die voorleesboekjes met de gele rug de naam van de kleine? ;-)

  1. Ha, ja jij mag absoluut meepraten! Fijn juist, een mannelijke kijk op zaken :-)
   Ik onthoud grootmoeders tip (ik kende ‘m nog niet, dus bedankt) en sla morgen direct een pak in!
   Goed dat je aangeeft de juiste boeken te kiezen; zie mezelf tijdens het hazenslaapje van de kleine hummel nog geen hoogstaande literatuur lezen, dus zullen eerder romans en thrillers worden. En Murakami natuurlijk!
   Enne..de naam van onze kleine man staat nergens vermeld, haha wel een leuke poging ;-)

 5. Hoi Tessa, fijn dat het nu nog wel lukt bloggen & zwanger zijn, want je berichten en eerlijke vragen (en antwoorden van anderen) zijn leuk om te lezen. Mooi dat het goed gaat. Ik las adoptieboeken voordat ik kinderen kreeg en of die kennis echt geholpen heeft??? Nu en straks als je het kindje mag omarmen zal jullie liefde de enige leidraad zijn die het echt nodig heeft. Het grappige was dat ik toen ik ons kind mocht omarmen, wel regelmatig heb geblogd, omdat ik toentertijd een adoptieblog bijhield, daar kon ik genoeg tijd voor maken. Mijn ervaring is dat als kinderen ondernemender worden en de wereld gaan ontdekken (minder slapen enz. En nog niet naar school gaan, het lastiger is om tijd voor de dingen te maken die je voorheen gemakkelijk deed. Je zult zelf ontdekken hoe je het moederschap met je andere passies kunt combineren.

 6. Hoi Tessa, het heeft even geduurd, maar hierbij mijn reactie. Lies is nu drie maanden oud en ik merk dat ik langzaam maar zeker weer wat tijd voor mezelf krijg, ’s avonds bijvoorbeeld even achter de computer kan weer. Lezen doe ik als het kleine meisje even een dutje doet en voor het slapengaan, maar bloggen schiet er nog een beetje bij in. Ach, dat komt ook wel weer. Ik heb geleerd deze periode niet te veel te willen. Baby staat op nummer één en dat geeft een hoop rust.

  Ik kan je een paar boeken aanraden die ik fijn vind:

  – ‘Babyplakboek’ van uitgeverij Snor (iedere week kun je notities maken over de ontwikkelingen van je baby, superleuk!)
  – ‘Dit is het boek voor ouders met een leven’ (beetje flauw af en toe, maar ook heel grappig en herkenbaar)
  – ‘De tevreden baby’ van Gina Ford (mij iets te streng, maar ik heb er toch ook veel van geleerd)
  – ‘Oei, ik groei’ (heb ik zelf niet in huis, maar hoor ik héle goede verhalen over)
  – net uit en op het verlanglijstje ‘Slapen als een baby’ (veel praktische tips)
  – David Borman: ‘Aanpakken voor aanstaande vaders’, (boordevol handige informatie, nuchter met een knipoog, geschreven voor de vader door een vader en verloskundige)

  Tip van Lies:

  ‘Kikker’ stoffen boekje met hele felle kleurtjes, supermooi en knispert zelfs. Op de ring kun je lekker sabbelen en het boekje is niet te zwaar dus goed vast te houden ;-)

 7. Hoi wat leuk dat je een jongen verwacht. Het moederschap is prachtig Ik heb twee kinderen, een meid van 5 en een jongen van 2. Qua slapen is de jongste nog steeds een hopeloze draak. Borstvoeding, samen slapen en accepteren dat doorslapen biologisch niet normaal is hebben mij er doorheen geholpen. Tot toi toi met de laatste loodjes.

  1. Haha dat is nogal iets om te accepteren, mooi omschreven :-) Ik kan alleen maar zeggen dat ik er nog niet klaar voor ben (wie is dat uiteindelijk wel 100%) maar ik heb er ontzettend veel zin in!
   Bedankt voor je lieve berichtje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s