Must reads

Must reads: november

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: John Irving – Avenue van de mysteriën: uitgeverij De Bezige Bij

irvingEindelijk, een nieuwe John Irving! Wat zie ik hier al lang naar uit. Ik schreef er al eerder over in mijn blogpost over najaarsboeken waar ik naar uitkeek, en nu is het al bijna zover. In deze nieuwe roman van Irving wordt het verhaal verteld van Juan Diego, die op latere leeftijd nog een wereldreis naar de Filipijnen maakt. Het boek verhaalt over zijn avonturen, zowel in de Filipijnen zelf als vroeger, tijdens zijn jeugd in Mexico. Tijdens zijn reis wordt hij vergezeld door ‘zijn dromen en herinneringen en denkt hij terug aan zijn bewogen jeugd’. Ik ben heel nieuwsgierig of deze langverwachte nieuwe roman van Irving mij net zo zal weten te raken als bijvoorbeeld De beren los, Bidden wij voor Owen Meany en mijn favoriet: De wereld volgens Garp.

2: Nell Zink – De rotskruiper: uitgeverij Ambo Anthos

rotskruiperGeweldige omslag, en -dankzij een voorproefje via Twitter weet ik- ook een geweldige eerste pagina. Deze roman schetst een huwelijksportret van een zeer onorthodox echtpaar, Tiffany en Stephen. Zij trouwt hem, een wetenschapper, in de hoop nooit meer zelf te hoeven werken. Maar algauw komt ze erachter dat hij nog doortrapter is dan zij zelf. Ze verhuizen naar Europa voor zijn werk, en het leven wordt ingewikkeld. Op een dag botsen Tiffany en Stephen met hun auto tegen een rots. Het incident zet een keten van gevolgen in werking; Tiffany krijgt ter plekke een miskraam en Stephen vangt een rotskruiper. Het boek belooft volgens de uitgever een ‘droogkomisch portret’ van een huwelijk te zijn, en klinkt mij heel aantrekkelijk in de oren.

3: John Boyne – De jongen op de berg: uitgeverij Boekerij

boyneJohn Boyne heeft zich in het verleden al bewezen als een vaardige schrijver die zich goed weet in te leven in de vooral jonge hoofdpersonen die hij opvoert. De jongen in de pyjama is zijn bekendste voorbeeld, maar ook De jongen die zijn vader zoekt getuigde van dit inlevingsvermogen. In De jongen op de berg keert Boyne terug naar zijn favoriete tijdsgenre: De Tweede Wereldoorlog, of althans de vooravond van deze allesverwoestende oorlog. Pierrot gaat na het overlijden van zijn ouders halverwege de jaren ‘ 30 bij zijn Duitse tante Beatrix wonen. Zij is huishoudster voor rijke Duitsers die op een berg wonen. Dit blijkt geen gewone berg te zijn, en geen gewone Duitsers: het is Berghof, het adelaarsnest waar Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld, een gevaarlijke wereld vol geheimen en verraad. Is ontsnapping mogelijk?

4: Jan Siebelink – Margje: uitgeverij De Bezige Bij

margjeKnielen op een bed van violen ligt nog altijd thuis klaar om gelezen te worden, en nu is er al het vervolg op de bekende roman van Siebelink. Ruben Sievez, de zoon uit Knielen op een bed violen, is in Margje een oudere man die gedurende een lange oudejaarsnacht terugkijkt op zijn leven, al dwalend door de leegstaande villa van zijn oom Anton. Daar, in de kelder, vond hij, een jongen nog, op een dag een album met daarin een foto van de oom met een jonge vrouw. In haar herkende Ruben onmiddellijk zijn moeder Margje, die op datzelfde moment boven thee dronk. Zijn leven lang zal Ruben over deze vrouw een onmogelijke droom koesteren. Hield zij immers niet meer van zijn jongere broer Thomas, die rebelleerde tegen zijn door de godsdienst bezeten vader? Ik ga heel snel beginnen in Knielen op een bed van violen en daarna door in Margje.

5: Clare Donoghue – Kijk niet om: uitgeverij De Fontein

kijnietomThrillers, ik houd ervan. Zeker in deze kille maanden lijkt er niets aangenamer te bestaan dan op de bank krullen en me onderdompelen in een angstaanjagende wereld vol moord, doodslag en degelijk recherchewerk. Wat dat betreft zit ik met Kijk niet om helemaal goed. Het boek verhaalt over Sarah, een jonge freelance fotografe die gestalkt wordt. Ze durft amper nog haar huis uit en is een schim van haar oude zelf. En buiten is het ook niet veilig; bij haar in de wijk worden brute moorden op jonge vrouwen gepleegd. De teller staat tot nu op drie, en inspecteur Mike Lockyer en zijn team rechercheurs staan voor de moeilijke taak de dader te pakken. Dan blijkt er een link te zijn met de stalker van Sarah, maar welke? De tijd begint te dringen, en Sarah beseft zich dat de stalker zich weleens dichter in haar omgeving kan bevinden dan ze voor mogelijk had gehouden.

Advertenties

4 gedachten over “Must reads: november

  1. Volgende week ga ik naar de Boekenbeurs en De jongen op de berg staat zeker op mijn lijstje. Vorig jaar kocht ik daar De jongen die zijn vader zocht. Hopelijk is dit ook weer zo’n pareltje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s