Boeken

Toekomstige voorleesboekjes: tips gevraagd

Het is Kinderboekenweek. Vroeger genoot ik hier volop van, en in de toekomst zal ik hier, samen met mijn kindje, ongetwijfeld nog meer van genieten. Dit weekend kregen we van mijn moeder ons eerste voorleesboekje: Gonnie en Gijsje, van Olivier Dunrea.

Het boekje deed me automatisch terugdenken aan mijn eigen jeugd: mijn broer en ik werden veel voorgelezen, en we lazen zelf ook erg veel. Favoriet bij hem bleken Jip en Janneke, bij mij was het vooral Roald Dahl die mij -op iets latere leeftijd- mateloos wist te boeien. Ook Puk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt was torenhoge favoriet bij mij, maar dat kreeg ik niet van huis uit mee. “Dat boek hadden we thuis niet”, wist mijn moeder me onlangs te vertellen. Ik ben benieuwd welke boekjes straks favoriet zullen zijn bij ons kind/ onze kinderen! Zullen ze net als mama van Roald Dahl of Gonnie en Gijsje houden? Of juist van Peter en de wolf (inclusief de prachtige muziek)?

Ons eerste kinderboekje!
Ons eerste kinderboekje!

Ik kan niet wachten om te ontdekken welke leestoekomst mijn kindjes zullen hebben, maar één ding staat al wel vast: ik ga ze er zeker in motiveren. Net als mijn moeder, die al heeft aangekondigd veel te zullen voorlezen. Helaas heb ik zelf totaal geen idee wat ‘hip’ en ‘in’ is qua kinderboekjes op dit moment, en ik leun eigenlijk op jullie, mijn bezoekers, om me hierin te helpen. Een rondje kinderboekenafdeling bij de boekhandel is namelijk voor mij als leek onbegonnen werk.

Ik ren deze Kinderboekenweek in elk geval nog naar de winkel om meer van Gijsje en zijn vriendjes in huis te halen! Maar ik hoor graag van jullie: welke boekjes waren jullie favoriet? Of: welke boekjes vinden jullie kinderen heerlijk om te lezen of uit voorgelezen te worden? Wat mag, in jullie ogen, niet ontbreken in mijn nog te vormen kinderboekenkast? 

11 gedachten over “Toekomstige voorleesboekjes: tips gevraagd

 1. Misschien vind je het leuk om eens een kijkje te nemen op mijn site boekielezen.nl
  Daar staan heel veel leuke prentenboeken op, en als je zoekt op “boekstart” op mijn site dan vind je ook tips om met je baby te lezen.
  Mijn meiden zijn nu pubers, maar ik hou nog steeds van prentenboeken!

 2. Gonnie en Gijsje of een van de andere gansjes is hier favoriet. Maar ook rupsje nooit genoeg of de boekjes van Liesbet Sleegers. Deze zijn heel erg kleurrijk en leerzaam (gaan vaak over dagelijkse bezigheden of seizoenen) waardoor het vooral voor de iets oudere kinderen herkenbare situaties zijn. Er is zoveel leuks, dus veel plezier!

  1. Ahhh ja, Kikker! Dat vond ik vroeger ook altijd al zo’n dankbaar leesfiguurtje :-) Vooral Kikker is verliefd, haha een kikker en een gans; alles is mogelijk in de fantasie van kinderboekenschrijvers

 3. De boeken over Bobbi van Monica Maas. Erg leuk getekend en leuk om voor te lezen.
  Er zijn ook Bobbi boeken met flapjes. Vinden de meeste kinderen geweldig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s