Boeken

BBB: Boektober-bibliotheekbookhaul

Gisteren was een vrije dag. Niet alleen kwam dit goed uit na een druk, gezellig weekend, maar vriendlief was ook jarig (Hiep hiep hoera!). Door een vrije dag op te nemen had ik alle tijd om nog last minute kadootjes te halen, het huis te versieren en lekkere taart te halen (het bakken doe ik dit weekend wel, als ik iets meer tijd heb om alles voor te bereiden).

Daarnaast besteedde ik mijn vrije dag om naar de bibliotheek te gaan. Een aantal boeken moesten hoognodig terug -oeps, kleine boete- en bovendien snakte ik naar nieuw bibliotheekvoer. Het is per slot van rekening Boektober, dus nieuwe boektitels zijn zeker deze maand meer dan welkom. Uiteindelijk ging ik met een fraaie stapel naar huis, waar ik zelf erg blij mee ben. Zie hieronder voor mijn lijst van gescoorde nieuwe boeken.

BBB

 1. Joachim Meyerhoff – Wanneer wordt het weer zoals het nooit is geweest:
  Hoe is het om op te groeien tussen honderden psychiatrische patiënten en lichamelijk gehandicapten omdat je vader de directeur is van een psychiatrische kliniek en je ouderlijk huis op hetzelfde terrein staat? Een komisch en tegelijkertijd treurig verhaal over een jongen die het best in slaap valt bij de kreten van patiënten, die een bloedbroederschap met de hond sluit en die het dubbelleven van zijn vader ontdekt – een fascinerende man die uitblinkt in theorie, maar verzaakt in de praktijk, die vol levensvreugde is en toch zijn einde te snel dichtbij ziet komen.
 2. Per Petterson – Ik vind het best:
  Tijdens zijn eerste dag op een nieuwe school maakt Audun geen goede indruk. De jongen komt te laat, heeft moeite met het maken van vrienden en geeft geen antwoord als hij zich moet voorstellen. De verhalen over zijn alcoholische en gewelddadige vader, zijn verongelukte broertje en dakloze periodes houdt hij namelijk liever voor zichzelf. Vijf jaar later komt hij zijn vader tegen tijdens het lopen van zijn krantenwijk.
 3. Ernest van der Kwast – De ijsmakers:
  Helemaal in het noorden van Italië ligt de vallei van de ijsmakers: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. Volgens Giuseppe Talamini is het er zelfs uitgevonden. Zijn familie vertrekt elke lente naar de ijssalon in Rotterdam, in de winter keren ze terug naar de bergen. Maar zijn zoon Giovanni besluit met de traditie te breken. Hij is gegrepen door de poëzie en schopt het tot directeur van een groot poëziefestival. Op een dag doet zijn jongere broer Luca, die niet alleen de ijszaak in Rotterdam heeft gekregen maar ook het mooiste meisje van het dorp, hem een hoogst ongebruikelijk verzoek. Dan komt Giovanni voor de keus te staan nog eenmaal het belang van de familie te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen.
 4. Judith Koelemeijer – Hemelvaart:
  Zomer 1985. Zes meisjes vieren vakantie op de Griekse eilanden. Ze hebben net eindexamen gedaan en het leven lijkt één grote belofte. Totdat er de laatste nacht een ongeluk gebeurt. Met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist keren ze naar huis terug. In Hemelvaart ontrafelt Judith Koelemeijer dit dramatische verhaal uit haar jeugd. Wat deed de dood van haar vriendin Annette met het leven van de betrokkenen? En waarom lopen hun herinneringen aan die fatale nacht zo uiteen?
 5. Gillian King – Zwart-wit:
  Elin is op zoek naar werk, niet naar een relatie. Vicky is achttien jaar jong en volkomen onbezonnen. Nick is bijzonder aantrekkelijk, maar verboden terrein. Wanneer door een samenloop van omstandigheden de levens van deze drie mensen met elkaar verweven raken, kunnen Elin en Nick het niet helpen dat de vonk tussen hen overslaat. Toch zijn ze het erover eens: verliefd worden is geen optie. Maar ja, zie het maar eens tegen te houden!
 6. Gillian King – Zestig dagen:
  Emma verhuist vier jaar na de dood van haar verloofde Gijs terug naar Den Haag, de stad waar ze vandaan komt. Ze wordt meteen weer meegezogen in het bruisende stadsleven… en in de liefde! Gijs’ vroegere beste vriend Jesper woont ook in Den Haag. Hij heeft zijn leven op de rit, met een leuke baan en een goede relatie. Maar als hij Emma na al die jaren terugziet, raakt zijn zekerheid aan het wankelen. Eef, Jespers vriendin, moet met lede ogen aanzien hoe Jesper en Emma steeds closer worden. In een laatste wanhoopspoging eist ze dat de twee zestig dagen geen contact met elkaar hebben zodat zij Jesper ervan kan overtuigen dat hij bij háár hoort, niet bij Emma. Kan er ook maar iemand ongeschonden uit deze strijd komen?

Welke boeken hebben jullie al gelezen? Welke raden jullie aan, en welke juist niet?

Advertenties

5 gedachten over “BBB: Boektober-bibliotheekbookhaul

 1. Ik heb de eerste gelezen en dat vind jij vast ook een mooi boek. Van Judith Koelemeijer heb ik weleens iets gelezen maar niet Hemelvaart, dus ik kijk uit naar je bespreking. En zo’n boek van Gillian King lijkt me wel lekker voor tussendoor :)

 2. Hoi ondertussen heb je hemelvaart al uit, zo verging het mij ook, toen ik dit boek had geleend. Thuis even kijken, ongemerkt alvast beginnen en voor je het weet uit. Sommige boeken hebben dat. IJsmakers ligt hier ook te wachten om gelezen te worden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s