Must reads

Must reads: oktober

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Gillian King – Alles of niets: uitgeverij Omniboek

allesofnietsGillian King, ik hoor van meerdere kanten dat dit een geweldige romanschrijfster is. Zelf heb ik echter nog niets van haar gelezen. Tijd dus om daar verandering in te brengen. Alles of niets is haar nieuwste roman en mag ik ter recensie lezen. In Alles of niets komen meerdere verhaallijnen samen. Roos en Thijs hebben net een akelige breuk achter de rug, en Thijs raakt in de trein in gesprek met Nikki, die net is verlaten door haar jeugdliefde. Als Roos via via hoort dat ‘haar’ Thijs met een andere vrouw is gesignaleerd, kan ze het niet geloven. Is ze hem nu definitief kwijt? Het lijkt me heerlijk om deze herfst op de bank te krullen met een fijn liefdesverhaal. Ik ben erg benieuwd naar deze eerste kennismaking met King, het is alles of niets!

2: Heleen van der Kemp – Bijwerking: uitgeverij Cargo

bijwerkingVia Facebook ben ik gekozen om één van de vijftien proeflezers te zijn voor Bijwerking, de nieuwste thriller van Heleen van der Kemp. Het manuscript ligt inmiddels klaar op mijn leestafel, dus verwacht snel een recensie hier op mijn blog. Bijwerking gaat over een actueel probleem: drugsgebruik onder jongeren en toeristen. Rechercheur Britt Franken wordt met het schimmige wereldje van drugsdealers en levensgevaarlijke drugs. Een net ogende jongen wordt vermoord teruggevonden met een zakje drugs op zak. Het blijken de drugs te zijn waardoor menig toerist al onwel is geworden. Wanneer er een tweede slachtoffer wordt gevonden en er een connectie blijkt met het café waar Britts dochter Bo ook komt, wordt de zaak erg persoonlijk.

3: Anne-Gine Goemans – Honolulu King: uitgeverij Ambo Anthos

honolulukingEindelijk; de nieuwste van Anne-Gine Goemans! Ik ben fan van haar verteltalent sinds ik Glijvlucht las, en zie daardoor al enige tijd uit naar deze nieuwste titel, Honolulu King. Honolulu King is een op ware feiten geïnspireerd verhaal over een Indische man, getekend door zijn oorlogsverleden. Wanneer hij een geheim opbiecht in de loge van de vrijmetselarij, stelt hij zijn broeders voor een groot dilemma. Mogen vrijmetselaars met hun geheimhoudingsplicht een misdaad verzwijgen? Ik las dat dit boek door de toegankelijke schrijfstijl geschikt is voor jong en oud. Het maakt mij in ieder geval erg nieuwsgierig. Glijvlucht bleek een geweldig aangenaam boek te zijn met een speelse, inderdaad toegankelijke schrijfstijl, en ik hoop dat dit in Honolulu King ook zo is.

4: Jeroen Brouwers – Het hout: uitgeverij Atlas Contact

hethoutDit boek staat op de shortlist voor de ECI Literatuurprijs. Een goede gelegenheid dus om mezelf er nogmaals aan te herinneren dat ik dit boek nog moet lezen. Waarom? Niet omdat het zo gehypet wordt maar omdat het verhaal me erg mooi en indrukwekkend lijkt. Het hout gaat namelijk over ” In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. De roman geeft “een cynisch beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.” Ik ben erg benieuwd naar dit boek, dat meerdere nominaties voor prestigieuze onderscheidingen in de wacht heeft gesleept. Is het zo goed als de critici beweren?

5: Frederick Backman – Britt-Marie was hier: uitgeverij Q

brittmarieGeweldig verhaal, geweldige omslag. Tenminste, de omslag is in ieder geval geweldig (vind ik), en het verhaal lijkt me geweldig. Of dit zo is zal nog moeten blijken. Britt-Marie was hier gaat over een nukkige, 63-jarige vrouw die noodgedwongen op zoek gaat naar werk. Door het uitzendbureau wordt ze naar het dorpje Borg gestuurd, waar ze een jeugd-voetbalteam moet coachen. Als Britt-Marie ergens een hekel aan heeft is het voetbal, maar het noodlijdende dorpje leeft voor het voetbalteam. Wat kan hen het schelen dat Britt-Marie er helemaal niet op zit te wachten om als coach aangewezen te worden? Ze zal er het beste van moeten maken. Hoewel dit de zoveelste roman is over oudere personages (zeg maar: zestig-plus) sinds Jonas Jonasson doorbrak met zijn unieke seniorenverhaal, heb ik het gevoel dat dit een erg fijn boek is.

 

Advertenties

8 gedachten over “Must reads: oktober

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s