Boeken

#Boektober

Meer boeken lezen. Dat is natuurlijk altijd een goed idee. Mede-blogster Dagmar Boer (zie hier voor haar blog) heeft oktober uitgeroepen tot dé maand waarin iedereen meer moet lezen. En waarom inderdaad niet? Lezen is heerlijk!

De bedoeling van Boektober is om met zijn allen meer te lezen. Daarom verstuurde Dagmar een inspirerend persbericht vanuit de uitgeverij waarbij zij werkt, en daaruit bleek het volgende:

 • Het is de bedoeling jezelf een X-aantal leesboeken ten doel te stellen
 • Dan begint het echte werk, lezen, natuurlijk pas: aan de slag dus
 • Je kunt je inschrijven voor Boekazine, een online magazine waarin leestips worden gedeeld, interviews worden gehouden met boekenbloggers, inspiratie en gesprekken met auteurs. Je kunt je via deze nieuwsbrief aanmelden.

Zelf heb ik ervaren dat als ik me te strikte regels opleg voor het lezen, zoals bijvoorbeeld in augustus met mijn voornemen meer klassieke literatuur te lezen (resultaat: 0, onafgemaakte boeken: 2), het averechts werkt. Ik moet me nog steeds vrij voelen bij het lezen zelf. Daarom vind ik het zo fijn dat Boektober je enkel vraagt naar een X-aantal te lezen boeken en je daarin vrij laat. Zo kan ik zelf altijd invulling geven aan de door mij te lezen boeken en ‘afwijken’ waar ik wil. Toch heb ik algemeen gezien wel een beeld van de boeken die ik wil lezen. Lezen jullie mee?

 1. Arnaldul Indridason – Maandagskinderen: Ik kijk al langere tijd uit om iets uit het oeuvre van Indridason te lezen. Boekzuster Sue is groot fan, en heeft me haar exemplaar van Maandagskinderen, zijn eerste thriller, geleend. Fijn, want halverwege een reeks beginnen is ook zo stom. Dank, Sue!
 2. Saskia de Coster – Wij en ik: Dit boek ligt al een tijdje op me te wachten, en ik zie er zo naar uit! Misschien in oktober dan toch eens lezen?
 3. Haruki Murakami – Na de aardbeving: Elke maand is Murakami-maand, en de Murakami van oktober is Na de aardbeving. Ik ben benieuwd!
 4. Thomas Verborgt – Als de winter voorbij is: Ook voor Not Just Any Book blijft er altijd iets te lezen. In oktober lees ik twee titels, deze roman van Verborgt en Moederziel van Krijn Peter Hesselink.
 5. Jelmer Jepsen – Vallen als het heet is: Na De circusvrouw ben ik ook ontzettend benieuwd naar deze eerste roman van Jepsens hand.
 6. Jonathan Galassi – Toen boeken nog boeken waren: Deze werd mij toegezonden door Atlas Contact, en hij staart me nu al steeds aan. De omslag is prachtig en doet verlangen naar een tijd waarin boeken inderdaad nog boeken waren. Zou het verhaal net zo mooi zijn als de omslag?
 7. Michel Bussi – Zwarte lelies: Ik blijf, na mijn overweldigende leesavontuur van Romain Puértolas, in Franse sferen met deze thriller.
 8. Mijn e-reader: Ik heb hier een scala aan boeken op staan die er óf al heel lang op staan, óf gewoonweg echte must reads zijn. Hier kan ik dus altijd extra inspiratie vandaan halen.
boektober
Mijn (gedeeltelijke) leesstapel voor #Boektober: zal het me lukken?

Verder krijg ik van uitgeverij Cargo ook een recensie-exemplaar van Heleen van der Kemp, haar nieuwste thriller Bijwerking verschijnt in oktober, en via Facebook had ik me opgegeven haar boek te recenseren. En: ik werd uitgekozen! Ik zie nu al erg naar het boek uit.

Tot zover mijn boekplannen, ik hoop en duim voor mezelf dat ik aan het overgrote deel ook daadwerkelijk zal toekomen. Het is natuurlijk een beetje chaotisch in mijn hoofd, met én een heuse leesuitdaging én fulltime werken én me voorbereiden op en genieten van de komst van ons eerste kindje. Maar ik heb er zin in! Gemiddeld lees ik twee, soms drie boeken per week, en ik ga proberen dat tempo goed vol te houden. Dan moet ik tussen de 10 en 15 boeken uitkomen deze maand. Moet te doen zijn, toch? Ik ben er in ieder geval klaar voor!

Doen jullie ook mee met #Boektober?

p.s: Ik zou het bijna vergeten, maar ik ga me op een andere manier ook inzetten voor Boektober. Vorige maand organiseerde ik een grootschalige blogsale, waarbij iedere geïnteresseerde enkel de verzendkosten van de te koop staande boeken hoefde te betalen, en dat ben ik in oktober ook weer van plan. Geen Marie Kondo die in mijn hoofd is gekropen dit keer, maar puur ruimte in huis maken voor beebje. En het heeft twee pluspunten: ik ben van mijn boekoverschot af, en anderen kunnen op heel goedkope wijze aan boeken komen om in oktober te lezen. Ideaal, toch? Hou mijn blog in de gaten voor de kick-off van de nieuwe blog-uitverkoop!

6 gedachten over “#Boektober

 1. Waar kan ik me inschrijven voor de nieuwsbrief van de “uitgeverij van Dagmar?” Ik ken haar nog van de vorige uitgeverij waar ze werkte, maar zou niet weten waar ik me kan opgeven voor de VBK nieuwsbrief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s