Boeken

Top 5: Verhalenbundels

Afgelopen vrijdag recenseerde ik de verhalenbundel Een volstrekt nutteloos mens van Jori Stam voor dit blog. Komende week ga ik tevens beginnen in de verhalenbundel Blinde wilg, slapende vrouw van Haruki Murakami, om de 20e te recenseren voor mijn blogproject Elke Maand een Murakami. Ik bevind me momenteel dus met mijn neus tussen de korte verhalen.

Tijd dus om uiteen te zetten wat -tot nu toe- mijn favoriete korte verhalenbundels zijn en welke verhalenbundels ik nog graag wil lezen. En dat blijken er bij een rondje brainstormen genoeg te zijn! Ik ontdekte de afgelopen weken dat korte verhalen heerlijk zijn om te lezen, ideaal zijn om tussen de bedrijven door in je op te nemen en bovendien vaak van hoog niveau zijn. Hieronder volgt twee keer een Top 5: eentje met reeds gelezen verhalenbundels, eentje met nog te lezen verhalenbundels. Lezen jullie mee?

Top 5: favoriete verhalenbundels

 1. Hanna Bervoets – Opstaan, aankleden, niet doodgaan: Officieel gezien zijn het columns, maar ik laat dit boek toch mijn lijstje aanvoeren omdat ik -zoals het zo vaak gaat met korte verhalen- ik dit boek in delen heb gelezen en elke nieuwe column mij weer verraste, verbaasde en dit boek bovendien het startsein was voor een buitengewone interesse in het oeuvre van Hanna Bervoets. Onmisbaar voor mij, dus. Lees mijn recensie van deze bundel hier.
 2. Jori Stam – Een volstrekt nutteloos mens: Deze verhalenbundel heeft erg veel indruk op mij gemaakt. Elk verhaal is sterk, is bijzonder scherp geschreven en Stam weet te choqueren alsmede te interesseren. De verhalen in deze bundel tonen elk een weerzinwekkende realiteit onder een vernis van onschuld en gemak. Lees mijn recensie van deze bundel hier.
 3. David Sedaris – Steek je familie in de kleren: David Sedaris is en blijft één van mijn favoriete schrijvers. Met zijn droge humor, waarmee hij alledaagse situaties beschrijft, weet hij me telkens weer aan het lachen te krijgen. Zijn messcherpe conclusies over alledaagse zaken werken verslavend; inmiddels heb ik bijna alle verhalenbundels van Sedaris thuis, maar Steek je familie in de kleren blijft toch wel een van mijn favorieten. Ik plaatste enige tijd geleden een post over mijn top 10 boeken met humor, en hier beschreef ik David Sedaris ook.
 4. Niccolo Ammaniti – Een delicaat moment: Nog een favoriete schrijver. Ammaniti blinkt uit met absurde, vreemde verhalen met nog vreemdere personages, en Een delicaat moment is wat dat betreft de kers op de taart. Van diarree-verhalen uit India tot gevechten met cyclopen of nachtelijke achtervolgingen door vreemde figuren: het beste van Ammaniti’s hersenkronkels komt terug in Een delicaat moment. Lees mijn recensie hier.
 5. Sir Arthur Conan Doyle – The casebook of Sherlock Holmes: Dit boek heb ik sinds een bezoek aan Shakespeare & Company in Parijs in mijn boekenkast liggen. Zo nu en dan pak ik deze erbij en lees een verhaal, of twee. Hoewel dit een Engelstalige bundel is, leest het prettig weg, zijn de geniale ingevingen van Holmes fraai beschreven en is vooral het vertellen over de stijl, normen en waarden en etiquette van de vervlogen tijd van Holmes een genot om te lezen.

Top 5 te lezen verhalenbundels:

 1. George Saunders – Tien december: Dit boek staat voor mijn gevoel al een eeuwigheid op mijn must reads-lijst. Deze bundel, waarin George Saunders schrijft over klassenverschillen, seks, liefde, verlies, vertwijfeling en oorlog, wordt door critici beschreven als zijn meest toegankelijke en meest ontroerende bundel. Het bevat verhalen over onder andere en een onbeholpen antiquair die zichzelf voor de gek houdt; twee moeders die allebei het beste willen voor hun kinderen en een jongeman die het zwaar te verduren krijgt als hij wordt onderworpen aan een reeks farmaceutische experimenten die hem opgeilen, doen liefhebben en doen doden.
 2. Diane Cook – Mens vs. natuur: Dit boek ligt al een tijdje thuis op mij te wachten om gelezen te worden. Het verhaalt over de duistere kant van de mens, net als Jori Stam dat zo goed deed. In dit boek komen onder andere een kinderenstelende man, een mannenverleidster, een vraatzuchtig monster en een roedel jongens in een duister woud voor. Diane Cook schetst een wereld “waarin onder de alledaagse werkelijkheid de donkere, verslindende kracht van de natuur schuilgaat.”
 3. Haruki Murakami – Mannen zonder vrouw: Natuurlijk mag Haruki Murakami niet in mijn overzicht ontbreken. De eerdere verhalenbundel die ik van hem las, Kangoeroecorrespondentie, beviel goed, en komende week waag ik me aan zijn andere, uitgebreide bundel, Blinde wilg, slapende vrouw. Volgend jaar echter verschijnt een nieuwe verhalenbundel van zijn hand, getiteld Mannen zonder vrouw. Voor mij als Murakami-fan natuurlijk onmisbaar, en ik zie dan ook erg uit naar dit gloednieuwe werk van zijn hand.
 4. Rob van Essen – Hier wonen ook mensen: Zonder meer de bundel met de vrolijkste omslag uit dit rijtje. Alle verhalen in deze bundel gaan over mensen die op zoek zijn naar verlichting in hun leven, allen op hun eigen manier. De een zoekt verlichting in oude boeddhistische gebruiken uit Korea, de ander trekt de woestijn in, reist naar Portugal of keert terug naar het ouderlijk huis. Zware onderwerpen? Nee, als ik de omschrijvingen mag geloven niet. “In de verhalen van Rob van Essen zijn melancholie en waanzin nooit ver weg, maar in de meest onverwachte hoeken schuilt humor en genade.” Klinkt als een aantrekkelijke combinatie.
 5. Thomas Heerma van Voss – De derde persoon: Nog een verhalenbundel van Nederlandse bodem. Thomas Heerma van Voss, zoon en broer van, biedt in De derde persoon een blik in de gehavende levens van personages. Ze staan aan de zijlijn en zijn zich daar op een vaak pijnlijk geestige manier ook van bewust. Zo schrijft hij onder andere over een student die vanuit zijn kamer de bezoekers van een massagesalon bekijkt, een verliefde twintiger op bezoek bij een wildvreemde internetkennis en een zoon in vertwijfeling bij zijn vader.

Welke verhalenbundels dan wel korte verhalen hebben jullie met veel plezier gelezen? En lezen jullie eigenlijk veel korte verhalen?

19 gedachten over “Top 5: Verhalenbundels

 1. Ik raad je A.L. Snijders aan! Zijn zkv’s zijn stuk voor stuk juweeltjes.
  Zelf lees ik nu verhalen van Sanneke van Hassel, ook mooi.
  Maar ik vergeet bijna Biesheuvel! Echt, die móet je lezen!

  1. Wauw, heerlijk, je enthousiasme!
   Welke van Biesheuvel raad je me vooral aan, of gewoon allemaal? :-)
   Van Sanneke van Hassel heb ik inderdaad ook fijne dingen gehoord, ik zet haar sowieso erbij op mijn lijstje.

   1. Biesheuvels eerste, ‘In de bovenkooi’, is een klassieker. Maar ik heb ook ‘Eva’s keus’ staan, een bundeling van verhalen, geselecteerd door Biesheuvels echtgenote Eva. En ‘Brief aan vader’ las de schrijver voor in de speciale Hier is… Adriaan van Dis-uitzending van DWDD. Google maar ‘ns, zo ontroerend!

 2. Voor mijn blog heb ik een week geleden ‘De ochtenden’ van Sanneke van Hassel gelezen en gerecenseerd. Een absolute aanrader! De verhalen zijn met een heldere stijl ontzettend indrukwekkend. Ik zou de bundel zeker op je lijstje zetten :)

 3. Thomas Heerma van Voss niet verkeerd. Verder veracht ik veel van Winterhanden van Stephan Enter. Die staat nog ongelezen in de kast, maar al zijn andere boeken zijn zo zeldzaam goed, dat ik me niet voor kan stellen dat zijn korte verhalen tegenvallen.

 4. Wow je wordt meteen overladen met tips. Mijn tip is ‘Hier wonen ook mensen’ van Rob van Essen, dus nummer 4 in je tweede lijstje. Het is helemaal terecht dat hij daarmee de Biesheuvelprijs won. En die Biesheuvel moet ik dan ook maar eens gaan lezen…

 5. Hanna Bervoets vind ik ook geweldig, op de korte en op de lange baan. Een officiële verhalenbundel van haar zou niet misstaan. :)

  Een aanrader die ik voor je heb (als je er nog op zit te wachten…) is Alibi’s van André Aciman. Je mag die van me lenen als je wilt.

   1. Dit zijn de serieuze keuzes in het leven! Hahaha. Ik heb voor dinsdag een (denk ik) leuk artikel klaarstaan met één bundel die me omver blies (hint: het was een Literair Juweeltje) en vier korte verhalenbundels en novellen die ik op mijn lijstje heb staan om nog te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s