Boeken

Manuscripta 2015

Afgelopen zaterdag reisde ik met mijn boekzusters Petra, Bianca en Sue af naar Zwolle om de opening van het nieuwe boekseizoen te vieren: we gingen naar Manuscripta! Zou het net zo goed bevallen als vorig jaar, in Utrecht? 

De dag begon goed, we hadden er allemaal zin in. Een echte planning hadden we niet, maar Sue wilde erg graag bij de stand van Atlas Contact langs om zich op te geven voor de Club van Echte Lezers en hierbij het boek Ik kom terug van Adriaan van Dis te ontvangen. Maar zoals elke SOTTBC-meeting begint, en dat was ons uitstapje van zaterdag natuurlijk wel enigszins, gingen we eerst lunchen. Aangezien ik heugelijk nieuws te vertellen had, wat ik niet voor me kon houden vanwege mijn enorme trek in zowel een sandwich als een gebakje, liep de lunch ietwat uit.

Na de lunch vertrokken we richting het centrum, maar omdat er weinig werd aangegeven qua bewegwijzering of grote Manuscripta-pijlen (en omdat we zelf wellicht niet heel ingelezen waren) hielden we onze zoektocht naar het Rodetorenplein, waar de uitgeversmarkt is, in eerste instantie voor gezien en bezochten we eerst Waanders in de Broeren. Daar was op dat moment een interview gaande met Kristien Hemmerechts en Mohammed Benzakour. Interessant, maar omdat het achterin de kerk werd gehouden, met tussen ons en het gespreksgedeelte in nog het -vrij rumoerige- restaurant, hebben we hier niets van kunnen meekrijgen. Het was slimmer geweest als de organisatie voor een prominentere plek in de boekhandel had gezorgd.

Ook op andere punten bleek de organisatie tegen te vallen in vergelijking met vorig jaar. De verschillende events die plaatsvonden lagen naar ons idee erg verspreid door Zwolle, en de uitgeversmarkt was een stuk kleiner dan vorig jaar. Ik miste enkele uitgeverijen, en qua interactie gebeurde er per stand ook niet heel veel. Wel heel leuk was uitgeverij Atlas Contact. Hier kon je met een najaarsboek naar keuze -in ons geval Hanna Bervoets’ Ivanov– en de deurhanger met de tekst “Niet storen ik lees” in een fotohokje vereeuwigd worden. Dit lieten we ons geen twee keer zeggen, en het hilarische resultaat is terug te vinden in het daarvoor ingerichte album op de Facebook-pagina van Atlas Contact.

Omdat het guur, winderig en bij tijd en wijle regenachtig weer bleek, hebben we ons algauw begeven naar een ander tentje om met een glas thee om op te warmen blogplannen en persoonlijke perikelen te bespreken. Al met al hebben we niet heel veel Manuscripta-achtige dingen gedaan. We hebben snel om het hoekje gekeken bij het interview met Bart-Jan Kazemier en Tomas Ross, maar zijn hier niet lang blijven hangen. Ook het optreden en de signeersessie van Arthur Japin hebben we niet meer afgewacht. Op dat moment zaten we al lang en breed aan de thee. Ik denk dus dat het vooral onze state of mind is geweest die het bezoek aan Manuscripta zo beperkt heeft gehouden. We hadden andere dingen aan ons hoofd, gingen liever binnen zitten dan buiten rondlopen en staan. Gelukkig hebben we Manuscripta niet verlaten voor we, na een ingewikkelde zoektocht via Twitter, een paar mede-blogsters tegen het boekenlijf waren gelopen.

Ik hoor van veteranen dat de tijden van de Westergasfabriek in Amsterdam de beste Manuscripta-jaren waren, en dat het sindsdien steeds minder is geworden. Ik heb enkel Utrecht ter vergelijking. Hoe dan ook ben ik erg benieuwd naar een volgende invulling van Manuscripta. Ik ben namelijk niet de enige die deze editie zo heeft ervaren, dus ik ben vooral erg benieuwd hoe de organisatie het volgend jaar gaat aanpakken.

Hebben jullie Manuscripta in Zwolle bezocht? Wat vonden jullie van deze editie? 

14 gedachten over “Manuscripta 2015

 1. Ik moest lachen om de term veteranen, haha, want zo voel ik me wel een beetje. Ik ben destijds (ik blogde toen nog niet) in Amsterdam een paar keer gegaan en vond Manuscripte destijds echt fantastisch. De jaren daarna ben ik eigenlijk niet meer gegaan, het trekt me gewoon iets minder. Jammer. Ik hoor wel veel goede dingen over de boekenbeurs in Antwerpen, voor zover ik het kan beoordelen is dat meer zoals Manuscripta destijds was. Ik zit ook te overwegen om daar dit jaar te gaan kijken.

  1. Haha tja, zo zie ik de oudgedienden ook wel een beetje ;-)
   De Boekenbeurs in Antwerpen lijkt mij ook helemaal geweldig. Volgens mij is dat erg massaal maar vooral heel gaaf! Leuk dat je misschien erheen gaat dit jaar, ben benieuwd of het aan je verwachtingen voldoet!

 2. Zo jammer dat ik je niet meer heb gezien. Ik was zelf heen en weer aan het rennen met auteurs maar zo te zien heb je een leuke dag gehad! En als veteraan van 5 jaar: Westergasfabriek was geweldig en vooral groots. Alle uitgeverijen waren van de partij. Goede oude tijd.

 3. Ik vind het heel jammer dat ik Amsterdam nooit heb meegemaakt.. Ik ben vorig jaar wel in Utrecht geweest, maar dat vond ik al niet helemaal zoals ik had verwacht. Afgelopen zaterdag ben ik dan ook niet gegaan, mede omdat ik ook iets anders had gepland.

  1. Wat ik je kan meegeven is dat je ook niet heel veel hebt gemist haha
   Ik ben benieuwd hoe de invulling volgend jaar is, volgens mij gaan er zoveel geluiden op over aanpassingen aan Manuscripta, daar kan de organisatie toch niet doof voor blijven?

 4. Dit jaar was mijn eerste keer manuscripta, en ik vond het vooral erg klein, ik had het groter verwacht. Ook miste ik uitgeverijen en daarmee bepaalde genres. De gratis boeken vond ik overigens dan weer niet erg.

 5. Ik ben zowel bij Manuscripta geweest toen het nog op het Westergas terrein was, als nu als reizend festival. En ik moet zeggen: ik mis die goede oude tijd! Westergas was echt veel beter. Leuke stands, praatjes met auteurs en uitgeverijen. En veel boeken die je kon kopen. Nu het als reizend festival rondtrekt is het veel meer reclame maken voor de eigen uitgeverij en promotionele acties. Erg jammer. Ik vond Zwolle heel erg tegenvallen. Veel bezoekers die toevallig in de buurt waren en geen diehard leesfanaten. Dat geeft echt een andere sfeer. Ik ben nu in Zwolle geweest en een keer toen het in Amsterdam werd gecombineerd met de Uitmarkt. Helaas wordt het echt elk jaar minder. Je ziet ook dat steeds meet uitgeverijen niet meer meedoen en een eigen alternatief bedenken als opening voor het boekenseizoen. Ik vrees dat Manuscripta een langzame dood aan het sterven is. Ik ga alleen nog als het in de buurt is van mijn woonplaats. Helaas vind ik het niet meer de moeite waard om heel NL voor door te reizen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s