Must reads

Must reads: september

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Jo Nesbo – Bloed op sneeuw: uitgeverij Cargo

bloedopsneeuwEen nieuwe Nesbo, dat alleen al is reden genoeg om me te verheugen. Nesbo is één van mijn favoriete thrillerschrijvers, en met De zoon, die ik vorig jaar las, bewees hij al eerder heel goed iets anders te kunnen schrijven dan Harry Hole-thrillers. Deze nieuwe thriller Bloed op sneeuw is het verhaal van een huurmoordenaar met nogal een dilemma. Hij heeft zojuist de vrouw van zijn dromen ontmoet maar ze is de vrouw van zijn baas. Dan krijgt hij de opdracht haar te vermoorden. Ik ben heel benieuwd te lezen hoe Nesbo zich heeft ingeleefd in een huurmoordenaar. Het is totaal anders dan zijn andere boeken, en dat heeft wat mij betreft een extra aantrekkingskracht. Bovendien ben ik erg benieuwd of hij de huurmoordenaar enigszins menselijk weet te presenteren.

2: Arthur Japin – De gevleugelde: uitgeverij De Arbeiderspers

gevleugeldeEen nieuwe Arthur Japin. Zijn eerdere werk ontroerde, verbaasde, verwonderde en liet me net zo vaak sprakeloos achter. Maar het laatste boek dat ik van hem las, De man van je leven, wist mij niet te raken. Hierdoor ben ik dan ook extra nieuwsgierig naar deze nieuwste roman. Het verhaal gaat over de Braziliaanse Alberto Santos-Dumont, die ervan droomt te kunnen vliegen, net als de helden in de romans van Jules Verne. Wanneer hij ontdekt dat hun avonturen verzonnen zijn, legt hij zich daar niet bij neer. Hij vertrekt naar Parijs, zet de werkelijkheid naar zijn hand, en wordt de eerste mens die door de wolken navigeert. Dit verhaal is gebaseerd op een feitelijke geschiedenis, en is hiermee een historische roman. Ik ben heel benieuwd of Arthur Japin mij opnieuw weet te grijpen, zoals hij ook deed met onder andere Een schitterend gebrek en De overgave.

3: Jojo Moyes – Portret van een vrouw: uitgeverij De Fontein

portretvevrouwOpnieuw een nieuw boek van een voor mij bekende schrijver. Ditmaal Jojo Moyes, waarvan ik eerder onder andere Voor jou, De laatste liefdesbrief en Vier plus één met veel plezier las. Hoewel ik geen boek meer van haar heb gelezen dat qua niveau op dezelfde hoogte kwam als Voor jou, wil ik Portret van een vrouw toch graag een kans geven. De stijl en souplesse waarmee Moyes me telkens weer haar verhalen weet in te zuigen, werkt aanstekelijk. Portret van een vrouw gaat over een schilderij dat Liv van haar man David krijgt, kort voor hij overlijdt. Het portret doet haar denken aan hun tijd samen, maar dan ontdekt ze dat het schilderij een donkere en door passie verscheurde geschiedenis heeft. Tijdens de Eerste Wereldoorlog schildert Edouard een portret van zijn geliefde Sophie, van wie hij gescheiden wordt. Sophie runt samen met haar familie een hotel wanneer er Duitsers komen logeren. Ze trekt ongewild de aandacht van een Kommandant. Beide verhalen komen samen wanneer Liv in deze geschiedenis duikt, en ik zie erg uit naar de uitwerking van Moyes.

4: Basje Bender – Brussel: uitgeverij Meulenhoff

brusselDit boek noemde ik ook al in mijn zomer must reads, maar ik wil deze toch nogmaals extra benoemen. Het boek gaat over de twintiger Elvie, die woont en werkt in Brussel. Het leven in de bubble van Europese ambtenaren en lobbyisten bevalt haar prima. De mannen met wie ze uitgaat beschouwt ze als onderhoudende passanten die etentjes betalen en de avonden vullen. Brussel voelt als de ultieme ontsnapping: de recepties, het netwerken en de zwervers op straat kunnen Elvie niet echt raken. Dat verandert wanneer ze de Vlaamse kunstenares Camille ontmoet. Elvie weet zich niet goed raad met haar verwarde gevoelens voor iemand die net zo ongrijpbaar is als zijzelf. Hun vriendschap is licht en mooi maar blijkt ook even kwetsbaar. Brussel lijkt me een adembenemend mooie roman die zowel de verschillende kanten van Brussel uitlicht als een boeiend, onderhoudend verhaal vertelt. Ik zie er in ieder geval al maanden naar uit.

5: Renée Knight – Disclaimer: uitgeverij Ambo Anthos

disclaimerWat gebeurt er als je in een bestseller leest over jezelf, en je diepst verborgen geheimen? Een huiveringwekkende gedachte, die Renée Knight heeft uitgewerkt tot de plot van de thriller Disclaimer. Catherine is diep geschokt wanneer ze in een populaire thriller de gedetailleerde beschrijving van een aangrijpende gebeurtenis van twintig jaar eerder uit haar eigen leven tegenkomt; een gebeurtenis die ze altijd heeft verzwegen en die ze heeft proberen te verdringen. Wanhopig leest ze verder, tot ze uiteindelijk vol afschuw haar eigen dood beschreven ziet. Wat is er destijds gebeurd en wie wil haar,nu, kapotmaken? Menig thrillerauteur heeft lovende kritieken geschreven over Disclaimer, en ook door de pers is het boek goed ontvangen. Ik kan dan ook niet wachten om deze originele thriller te lezen!

6 gedachten over “Must reads: september

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s