Maandelijke Murakami

1 jaar Murakami

Hiep hiep hoera, vandaag bestaat mijn blogproject Elke Maand een Murakami precies 1 jaar! Een jaar lang al lees ik elke maand een roman van Haruki Murakami, die ik op de 20e van de maand op dit blog recenseer.

Ik krijg vaak de vraag: “Is het nog wel leuk, steeds maar weer Murakami lezen?” of “Met welk boek van Haruki Murakami kan ik het beste beginnen?”. Terechte vragen, en ik zal er nog een uitgebreide blogpost aan wijden. Voor nu kan ik echter zeggen dat het inderdaad nog steeds leuk is, en dat er voor ieder wat wils is. Murakami oeuvre bevat verschillende genres, van romantiek en realisme tot absurd surrealisme. De boeken zijn los van elkaar prima te lezen, en een vaste volgorde is dan ook niet verplicht.

Voor mezelf heb ik besloten de genres enigszins af te wisselen. Een vuistdik, surrealistisch boek afwisselen met een romantisch boek. Natuurlijk zijn er ook andere boeken die wel op volgorde moeten worden gelezen, waaronder De Trilogie van de Rat en 1Q84, dat uit drie boeken bestaat. Tot nu toe las ik de volgende twaalf boeken van Murakami:

Wat ik ga doen als ik alle boeken van Haruki Murakami heb gelezen, weet ik echt nog niet. De gedachte om afstand te nemen van mijn blogproject, op het moment dat alle boeken gelezen zijn, is beangstigend en ik denk er liever nog niet aan. Gelukkig heb ik nog een flink aantal te gaan, en volgens mijn eigen berekeningen moet ik het tot sowieso april volgend jaar redden. Pfiew.

Maar dan nu over tot iets anders, heel belangrijks: Bij een 1-jarig jubileum van dit blogproject hoort natuurlijk een te winnen prijs. Ik geef één exemplaar van mijn favoriete Murakami-boek Spoetnikliefde weg. Lees hier waarom dit boek mijn favoriet -tot nu toe- is. Daarnaast ontvangt de winnaar/ winnares een Murakami-boekenlegger. Ideaal voor bij het lezen van Spoetnikliefde, of een andere Murakami-titel, toch? Ik ontving bijna een jaar geleden een stapeltje van deze boekenleggers van uitgeverij Atlas Contact, en ik heb sindsdien geen Murakami zonder een Murakami-boekenlegger gelezen. Ik raad de winnaar dan wel winnares dan ook aan hetzelfde te doen.

murakamiprijsWil jij kans maken op deze Haruki Murakami-prijs? Het enige dat je hoeft te doen is het contactformulier in te vullen en hieronder aan te geven dat je meedoet. Als bonus vind ik het zelf leuk om te lezen wat jou zo aantrekt in het werk van Haruki Murakami. Ik wissel graag van gedachten met mede-Murakamiliefhebbers! Succes iedereen, op dinsdag 15 september maak ik bekend wie Spoetnikliefde en de boekenlegger opgestuurd krijgt.

25 gedachten over “1 jaar Murakami

 1. Wat een leuke winactie! Ik heb zelf nog maar twee boeken gelezen van Murakami (Norwegian Wood & De Kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn Pelgrimsjaren) en deze boeken vond ik allebei heel mooi. Zowel de schrijfstijl als het verhaal wist mij in beide boeken te raken.

  1. Leuk dat beide boeken naar meer smaakten :-) De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren beviel mij inderdaad ook erg goed. Ik denk daarom dat Spoetnikliefde je ook erg goed zal bevallen. Ik heb je op de deelnemerslijst genoteerd!

 2. Wat leuk dat je al weer een jaar bezig bent met dit project. Gefeliciteerd! Ik moet zeggen dat ik slechts 1 boek van Murakami heb gelezen, en dan ook nog wel het minst representatieve boek denk ik (waar ik over praat als ik over hardlopen praat). Dus ik ben wel erg benieuwd naar ander werk van hem.

  1. Dank je! Het jaar is echt omgevlogen, en ik ben er (gelukkig) nog lang niet klaar mee! Leuk dat je meedoet, ik heb je genoteerd (en ja: Waarover ik praat als ik over hardlopen praat is denk ik geen goede weergave van het werk van Haruki Murakami haha)

 3. Oh wat een leuke winactie! Ik doe zeker mee, omdat ik Murakami eigenlijk een tweede kans wil geven. Ik ben ooit eens begonnen in Norwegian Wood en dan gestopt omdat de schrijfstijl mij niet helemaal beviel . Toch wil ik graag nog eens een boek van hem proberen, het is ondertussen al een tijdje geleden dat ik Norwegian Wood geprobeerd heb en ik denk dat ik nu anders tegenover zijn boeken zou staan. Jouw Murakami-project maakt mij alleszins al een tijdje enthousiast om het nog eens te proberen!

 4. Ik wil jouw favoriete auteur ook een tweede kans geven! Ooit in een boek van Murakami begonnen maar ook niet verder gelezen…
  Had al aan je gevraagd een keer om advies welk boek ik het beste kon lezen en laat dat nou net je te verloten boek zijn ;)
  Dus ben ik natuurlijk van de partij bij jou jubileumfeestje :)
  Ik doe lekker mee!

  Groetjes Désirée

 5. Zo leuk dat je hier al een jaar mee bezig bent, en fijn dat je nog even mag.. kan me voorstellen dat het nu al beangstigt. Je hebt inmiddels mail van mij want ik doe graag mee! Murakami bevindt zich inmiddels in mijn lijstje lievelingsauteurs en gelukkig kan ik nog even vooruit met zijn boeken, Spoetnikliefde heb ik nog niet gelezen, maar alleen het woord vind ik al leuk!

 6. Ik houd om verschillende redenen van Murakami.
  Hij verenigt de Oosterse met de Westerse literatuur, niemand kan zo boeiend over niks schrijven. Mijn favoriet is ‘the wind up bird chronicle’ waarin de hoofdpersoon enkele dagen in een put doorbrengt en dit bij de lezer als iets volkomen rationeels overkomt.

 7. Tot mijn schaamte heb ik nog nooit iets van Murakami gelezen maar toch trekken de boeken telkens weer mijn aandacht. Ik denk door de titels en de eenvoudige covers. Ik doe trouwens graag mee met de winactie :)

 8. Dag Tessa
  Ik doe graag mee met de wedstrijd! Fijn initiatief!
  Het klinkt misschien gek maar ik leerde de boeken van Murakami kennen door de film ‘Norwegian Wood’. Ik zag hem in de bioscoop en het thema en de stijl spraken me erg aan. Ik was benieuwd hoe dit in woorden zou aanvoelen in plaats van in beelden.
  Dus ik repte me naar de bibliotheek, maar ‘Norwegian Wood’ was op dat moment jammer genoeg uitgeleend. Echter, ik was te nieuwsgierig, dus ik wilde niet wachten tot het boek terug ingeleverd werd. Ik koos dan maar een ander Murakami-boek: ‘1Q84’ (meteen de drie delen – ja ja, ik zag het groots).
  Het werd me al gauw duidelijk dat de thematiek en de stijl totaal niet vergelijkbaar was. Doch, het magisch-realisme en de manier waarop hij bepaalde gedetailleerde beschrijvingen verwoordde was het mooiste wat ik ooit had gelezen. Kortom, ik was fan!
  Sindsdien las ik nog ‘De Kleurloze Tsukuru Tazaki En Zijn Pelgrimsjaren’ en nu ben ik bezig in ‘De Opwindvogelkronieken’. Deze laatste is voorlopig mijn favoriet, maar ik kan niet wachten om ook de rest van de back-catalogus te verslinden.
  En weet je, als ik nu een Murakami-boek kies, laat ik ‘Norwegian Wood’ om één of andere reden links liggen. Ik heb dus nog steeds niet de vergelijking tussen de film en het boek kunnen maken.
  Groetjes
  Dirk Bohez
  PS Proficiat met je zwangerschap!

 9. De maandelijkse recensies hebben mij heel nieuwsgierig gemaakt. Ik maak graag kans op dit boek. O ja, de boekenlegger ligt alvast klaar, want die heb ik al. :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s