Boeken

Najaarsboeken om naar uit te kijken

De Nederlandse uitgeverijen hebben hun najaarscatalogi alvast gepresenteerd. En geen moment te vroeg, want nog 17 zaterdagen en het is alweer kerst! Er valt weer veel moois uit de catalogi te halen. In maart keek ik vast vooruit naar fijne zomerboeken die eraan kwamen, nu doe ik dit graag dunnetjes overnieuw met de najaarsboeken. Een overzicht per maand.

Oktober 2015:

 • Pepita Gappah – Het boek van Memory: uitgeverij Atlas Contact
  De 28-jarige Memory zit opgesloten in een gevangenis in Zimbabwe, waar ze is veroordeeld voor de moord op haar stiefvader. In een laatste poging de doodstraf te ontlopen raadt haar advocaat haar aan alles op te schrijven zoals zij het zich herinnert.
 • Tommy Wieringa – Honorair Kozak: uitgeverij De Bezige Bij
  Reisverhalen uit de pen van Tommy Wieringa. De tweede, na Ik was nooit in Isfahaan. Wordt omschreven als ‘anekdotisch, met een opmerkingsgave die alles een diep-menselijk gevoel verleent’.
 • Sara Baume – Stommelen stampen slaan: uitgeverij Querido
  De zonderlinge zevenenvijftigjarige Ray neemt de even zonderlinge zwerfhond One Eye in huis. Allebei zijn ze gewend alleen te zijn, maar al snel bouwen ze een gemeenschappelijk leven op. Tot One Eye zich in de nesten werkt en ze moeten vluchten.
 • Peter Buwalda – Van mij valt niets te leren: uitgeverij De Bezige Bij
  Een nieuwe bundeling van de columns van Buwalda. ‘Hilarisch, korte verhalen’, schrijft de uitgeverij waarbij literatuur en muziek terugkerende thema’s zijn.
 • Henk van Straten – Bidden en vallen: uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
  Tom Kuiper streeft naar succes, dat ene succes dat zijn leven voorgoed verandert. Hij is er zo dichtbij, maar de druk wordt hem teveel. Op een warme novemberochtend raakt hij zichzelf kwijt, en een ontmoeting met een jonge Marokkaan is het startsein van de desintegratie van zijn leven.
 • T.R. Richmond – Wat ze naliet: uitgeverij Ambo Anthos
  Een thriller voor de liefhebbers van Gone girl, die bovendien is opgebouwd uit dagboekfragmenten, blogs en brieven. Een jaar na de verdrinking van Alice Salmon probeert een antropoloog haar leven te reconstrueren. Dan blijkt dat Alice iets te verbergen had.
 • Claire Vaye Watkins – Goud, roem, citrus: uitgeverij De Arbeiderspers
  Een roadnovel door een surrealistisch en futuristisch Californië, dat totaal uitgedroogd is. Twee goudzoekers vinden elkaar, en zoeken samen naar een beter leven in het oosten.
 • Fabio Genovesi – Wat de golven brengen: uitgeverij Signatuur
  Opnieuw een Italiaanse roman waar mijn boekenhart sneller van gaat kloppen, dit keer over een albino meisje dat letterlijk in de schaduw leeft. Een coming-of-age roman over acceptatie van leven en dood, verlies en groei.
 • Jonas Jonasson – Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand): uitgeverij Meridiaan
  Gangster Anders, Johanna, een pastor, recent uit haar kerk gezet, en Per, receptionist in het hotel waar ze verblijven, smeden een snood plan: Anders moet goedbetaalde klusjes opknappen voor de Zweedse onderwereld. Johanna en Per worden zijn strategische partners. Op een dag verdiept Anders zich in de bijbel en besluit een eigen kerk te stichten. Daar zijn Johanna en Per het maar half mee eens. Met inmiddels de halve onderwereld achter zich aan moeten de andere twee als de bliksem een nieuw, lucratief plan verzinnen.

November 2015:

 • Elfie Tromp – Underdog: uitgeverij De Geus
  Een aan World of Warcraft verslaafde jongen, een moeder die met de honden in haar kennel probeert prijzen te winnen en op lofzang uit de fokkerijwereld uit is en een laatste poging om de kennel van de ondergang te redden. Wat volgt is een reis naar Australië, om hun topteef te laten dekken door een reu.
 • Jonathan Griffioen – Wijk: uitgeverij Lebowski
  In Wijk hangen jongens en meisjes in de portieken van een slaapstadje, tussen lege bussen deodorant, aanstekers en leeggelopen ballen. Ze drinken, gebruiken speed en vertellen verhalen uit de plaatselijke folklore. Een boeiende roman, die ik nu al zie als de mannelijke tegenhanger van Het gym.
 • Lars Kepler – Playground: uitgeverij Cargo
  Een nieuwe Kepler! Dit keer meer horror dan thriller, met een hoofdpersoon, Jasmine, die ooit de dood in de ogen keek; haar hart stond 100 seconden stil. Wanneer jaren later een auto-ongeluk plaatsvindt en haar zoontje op de rand van de dood balanceert besluit ze hem te redden door terug te keren naar de plek waar haar hart stil stond.
 • John Irving – Avenue van de mysteriën: uitgeverij De Bezige Bij
  Helaas niet zo’n sterke titel maar ik hoop als Irving-fan dat de inhoud wel weer ijzersterk is. De Mexicaanse Juan Diego reist op latere leeftijd naar de Filipijnen, vergezeld door zijn dromen en herinneringen. Het boek wisselt tussen zijn avonturen in Azië en wat hij meemaakte in Mexico. Heden en verleden staan op het punt te botsen.
 • Sara Blædel – De verdwenen Deense: uitgeverij De Geus
  In Engeland wordt een vrouw vermoord aangetroffen in haar eigen keuken. Iemand heeft haar van dichtbij door het keukenraam neergeschoten. De Engelse politie komt tot een schokkende ontdekking: deze vrouw, Sophie, blijkt Deens te zijn geweest, en in Denemarken stond ze al achttien jaar op de lijst van vermiste personen.
 • Steinar Bragi – De hooglanden: uitgeverij Luitingh Sijthoff
  Een IJslandse thriller, over de mystiek van het ruige, ontoegankelijke land dat IJsland biedt. Twee koppels proberen hun weg te vinden in de mist, en botsen plotseling tegen een huis aan. Het echtpaar dat er woont biedt hen onwelwillend onderdak voor de nacht, maar meteen bekruipt beide koppels een gevoel van naderend onheil.

December 2015:

 • Chigozie Obioma – De verboden rivier: uitgeverij De Geus
  In een klein dorpje in het westen van Nigeria ontsnappen vier broers aan het strenge toezicht van hun vader. Ze gaan vissen in de rivier die voor alle dorpelingen verboden is. Daar komen ze een dorpsgek tegen, die een vreselijke voorspelling doet: Ikenna, de oudste broer, zal door een van zijn jongere broers vermoord worden. Deze voorspelling zet hun onderlinge band op het spel en ontketent een aantal tragische gebeurtenissen van haast mythische proporties.
 • Sharon Bolton – Blijf waar je bent: uitgeverij A.W. Bruna
  De 12-jarige Bolton weet veel. Zo weet hij bijna alles over de moorden die bij hem in de buurt worden gepleegd, dat de moordenaar opnieuw zal toeslaan en dat het slachtoffer op hem zal lijken. Maar hij heeft nog een geheim, dat hij niet bekend durft te maken. Dan is er nog Lacey Flint, een politieagente die wegens een trauma thuiszit. Ze belandt tegen wil en dank in de moordzaak, met alle gevolgen van dien.

Januari 2016:

 • Hanna Bervoets – Ivanov: uitgeverij Atlas Contact
  De jonge, homoseksuele student journalistiek Felix ontmoet Helena Frank, die onderzoek doet naar de oorsprong van aids. Zij meent dat dit is ontstaan bij een experiment dat de Russische wetenschapper Ivanov in de jaren ’20 uitvoerde. Hij besluit een artikel over Helena en haar onderzoek te schrijven maar raakt daarbij tevens verstrikt in politieke spelletjes, waar macht de boventoon voert.
 • Sophie Kurpershoek – Voorbij waren al die dagen gegaan: uitgeverij Atlas Contact
  Een jonge filmmaker wilnaar een plek reizen waar nooit iemand heen gaat en koopt een ticket naar Oklahoma City. Ze wil couchsurfen, maar kan er een maand op een huis passen.Ze wordt opgenomen in de vriendenkring van Kevin, die zijn carrière als chef in een sterrenrestaurant moest stopzetten na een ongeluk. In de broeierige hitte slijten ze dagen en avonden op het trapje voor het huis en praten over hun dromen en idealen
 • Wouter Godijn – De liefdesmachine: uitgeverij Atlas Contact
  Alexander Lodewijk van Putten komt in een diepe crisis terecht wanneer hij zijn grote liefde van vroeger tegenkomt en die, intenser nog dan toen, opnieuw beleeft. Met huid en haar wordt hij verzwolgen en hij geniet. Dan is er nog zijn vader, die steeds verder aftakelt, met dezelfde kracht en overtuiging.
 • Erik Rozing – De psychiater en het meisje: uitgeverij Meulenhoff
  Een boek met een schitterende omslag (zie foto hieronder). Edgars leven heeft er wel eens zonniger uitgezien. Hij is net verlaten door zijn vriendin en in zijn opleiding tot psychiater staat hij onder verscherpt toezicht na een fatale inschattingsfout. Hij kan zich geen misstappen meer permitteren. Hij helpt Stella, een jonge vrouw met borderline. Zij fascineert hem, hij obsedeert haar. Hij moet haar op afstand zien te houden, maar hoe?
 • Hendrik Groen – Zolang er leven is: uitgeverij Meulenhoff
  JA! Een nieuwe Hendrik Groen; is er nog meer tekst en uitleg nodig? Oke, vooruit: in dit nieuwe dagboek van Hendrik Groen, de knuffelbejaarde van de literatuur, houdt Hendrik de moed erin, samen met zijn beste vriend Evert en de rest van de Oud-maar-niet-dood-club.
 • Eddy Joyce – Gelukkig als we zijn: uitgeverij De Arbeiderspers
  Een week uit het leven van een familie in New York: tien jaar nadat brandweerman Bobby om het leven kwam bij de aanslagen van 11 september, komen zijn ouders, broers en weduwe Tina bij elkaar. Ze vieren de verjaardag van Tina en Bobby’s zoontje. Allemaal probeerden ze Bobby’s dood te verwerken, en nu zoeken ze een manier om Tina’s nieuwe man te accepteren. Hoe verwerkt een familie het verlies van hun zoon, man en vader?
 • Holly Seddon – Hou je adem in: uitgeverij Ambo Anthos
  Journaliste Alex Dale doet onderzoek naar de zaak Amy Stevenson, die als vijftienjarig meisje werd aangevallen en voor dood werd achtergelaten. De dader is nooit gepakt. Vijftien jaar later ligt ze nog altijd in coma. Ze zijn even oud en groeiden niet ver van elkaar op. Alex stort zich op de zaak, maar wanneer ze dieper graaft, raakt ze in gevaar.
 • Phaedra Patrick – De geluksarmband van Arthur Pepper: uitgeverij Luitingh Sijthoff
  Feelgood met een hoofdletter F. Arthur treurt om de dood van zijn geliefde vrouw. Wanneer hij bij het opruimen van haar spullen haar armband vindt, opent dit een nieuwe wereld voor hem. Een nieuwe kans om haar opnieuw te leren kennen, en terug te denken aan de liefde die ze voor elkaar voelden.
 • Katie Hiekkapelto – De kolibrie: uitgeverij A.W. Bruna
  Een moord in het bos. Het slachtoffer een jonge vrouw, in haar zak een amulet met een exotische beeltenis. Het moordwapen: een hagelgeweer. Een tweede moord: dezelfde omgeving, dezelfde methode, hetzelfde sieraad. Op grond waarvan kiest de moordenaar zijn slachtoffers uit? Houden de sieraden verband met een geheime cult? Anna Fekete, die als kind tijdens de oorlog in Joegoslavië naar Finland is gevlucht, is net begonnen met haar werk als politierechercheur in een Noord-Finse stad als ze midden in een opzienbarend moordonderzoek terechtkomt.

 

Dit zijn de boeken waar ik het meest naar uitkijk; zitten er titels bij waar ook jullie naar uitkijken?

11 gedachten over “Najaarsboeken om naar uit te kijken

 1. Wat de golven brengen, De psychiater en het meisje, en De geluksarmband van Arthur Pepper lijken me wel wat, maar waarschijnlijk ga ik er daar gaandeweg het jaar nog wel een paar aan toevoegen – ik moet altijd eerst even wennen aan een boek.

 2. Niet in je lijstje maar waar ik naar uitkijk, is het 4e deel in de Milleniumtrilogie, heel benieuwd hoe de nieuwe schrijver dit oppakt, en natuurlijk de nieuwste van Terry Hayes en John Boyne!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s