Recensie

Recensie: Door mijn ogen

Michael Robotham – Door mijn ogen: uitgeverij Cargo

Na het lezen van Leven of dood wist ik: van Michael Robotham wil ik meer boeken lezen. Zijn stijl, de spanning die hij in zijn verhaal verweeft en de personages die hij opzet deden allen naar meer verlangen. Gelukkig was daar Elly’s Choice, waarbij ik Door mijn ogen kon lezen.

Robotham schrijft zowel stand alones als een reeks thrillers omtrent het personage Joe O’Loughlin, een psychotherapeut. Deze thriller gaat over hem, maar veel voorgeschiedenis over dit personage bleek gelukkig niet nodig. De focus ligt namelijk op het vrouwelijke hoofdpersonage, Marnie. Haar man Daniel is een jaar geleden als vermist opgegeven, en sindsdien verkeren zij en haar kinderen in financiële nood. Ze doet wat ze kan om haar hoofd boven water te houden, maar slaagt hier amper in. Ze is bij Joe in therapie om over haar moeilijke jeugd te praten. Haar moeder overleed toen Marnie vier was bij een auto-ongeluk, waarvan zij getuige was en bovendien kampt ze met black outs.

Wanneer om haar heen steeds meer doden beginnen te vallen, trekt ze de aandacht van de politie. Zij verdenken haar van betrokkenheid bij de sterfgevallen en beginnen een onderzoek naar haar. Joe start ondertussen een zelfstandig onderzoek naar de achtergrond van Marnie, die hij niet helemaal vertrouwt. Zijn vermoeden wordt bevestigd door steeds meer personen uit haar verleden: zij beschuldigen haar van gruwelijke wraakacties, en het verpesten van hun leven. Joe ontdekt al snel dat Marnie gevaarlijker blijkt dan ze doet voorkomen. Maar weet zij zelf wel dat ze een gevaar is, of is er meer aan de hand?

Opmaak 1

Opnieuw ben ik onder de indruk van de stijl en souplesse waarmee Michael Robotham mij zijn boek in sleurt. Ik was totaal overrompeld door de ingenieuze opzet, de spanningsopbouw en de onzekerheid waar ik continu mee kampte: hoe zit het nu werkelijk? Wat is de waarheid? Robotham houdt de spanning er lang in, en onthuld weinig. Hierdoor blijf je maar doorlezen, steeds verwachtend nu wel een tipje van de sluier opgelicht te krijgen. Maar die sluier blijft naar beneden. Tot het op plotse en zeer abrupte wijze alsnog allemaal duidelijk wordt. En zelfs dan houdt Robotham nog een troefkaart achter de rug. Net wanneer je denkt dat alles opgelost en duidelijk is, zet hij het hele verhaal weer op scherp met een schokkende laatste alinea.

Let tijdens het lezen dus goed op, want niets is wat het lijkt. Marnie is een complex en goed uitgewerkt karakter, maar ze blijft langere tijd een mysterie. Wat is er in haar jeugd gebeurd? Waarom heeft ze black-outs? En waarom gebeuren er continu vreselijke dingen met Marnie? Robotham schrijft tussen de hoofdstukken, die deels vanuit Marnie en deels vanuit Joe worden geschreven, vanuit de ogen van de slechterik, die ontzettend verdorven blijkt te zijn. Maar wie of wat is dat? Gedurende het lezen rijzen er steeds meer vragen en het is ontzettend fijn om op speurtocht naar de waarheid te gaan.

Door mijn ogen is een thriller waarbij je goed moet nadenken, goed moet opletten en waarbij je gevoelsmatig continu voor de gek wordt gehouden. Het is een intelligente, knap opgezette en perfect uitgewerkte thriller, die van begin tot eind boeit. Een absolute aanrader! Robotham is hard op weg één van mijn nieuwe favoriete thrillerauteurs te worden.

Door mijn ogen – Michael Robotham €19,90

6 gedachten over “Recensie: Door mijn ogen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s