Uncategorized

Als het lezen niet lukt..

…Wat dan? Ik lees met veel plezier, en verslind wekelijks gemiddeld drie boeken, maar soms wil het gewoon even niet. Soms kan dat aan het boek liggen, soms aan de omstandigheden. Momenteel wil het tussen mij en Moby Dick niet zo vlotten.

Ja, ik hoor het jullie denken: maar je had toch zo’n zin om in Moby Dick te beginnen? Absoluut waar. Ik had er inderdaad ontzettend veel zin in. Misschien dat de deceptie daarom nu zo groot is. Ik ben er namelijk ook enthousiast in begonnen, maar raakte algauw verstrikt in de oeverloze beschrijvingen die Melville tentoon spreidde op de eerste twintig pagina’s. Er zit nog weinig verhaal in, enkel beschrijvingen van de omgeving, die tot in de kleinste details wordt toe- en uitgelicht en geanalyseerd.

Misschien is het die totale verwarring over de inhoud -ik had het vanaf het begin misschien direct verhalender verwacht in plaats van beschouwend- dat me nu tegenhoudt het boek opnieuw op te pakken. En dat nog wel in deze klassieke literatuur maand. Die trouwens al voorbij de helft is. Daarbij kwam ook nog eens dat ik het tweede deel uit de Napolitaanse romans van Elena Ferrante ontving. Oh, wat keek ik daar al lang naar uit! Het is jaren geleden sinds ik De geniale vriendin las, en nu was er eindelijk De nieuwe achternaam. Bij mij thuis. Helemaal voor mij. Ik kon daarom niet anders dan mijn leespogingen in Moby Dick staken en mij richten op Elena en Lina, de vriendinnen uit de Napolitaanse romans. Nu ik daarvan kan zeggen dat ik het boek definitief uit heb, en de recensie vast klaarstaat om komende week te publiceren, lijkt het niet meer dan logisch om me weer over Moby Dick te ontfermen, toch?

keep-calm-and-read-moby-dickMaar de waarheid is dat dat vooruitzicht mij niet erg aantrekt. Ik heb dus hulp nodig. Van jullie: ik heb advies nodig, tips om uit mijn leesweerzin te komen (want zo mag ik het nu wel noemen) zodat mijn voornemen om in augustus tenminste één klassieker te lezen, liefst meerdere, gehaald wordt. Natuurlijk weet ik; ik moet mezelf niet teveel opleggen, want dat haalt de lol uit het lezen, maar ik wil gewoon slagen in mijn opzet. En snel ook, want de 20e komt er ook weer aan en ik moet nog in mijn Murakami beginnen..! :-)

Mijn vraag (oke, vragen) aan jullie is/zijn dus: wat zouden jullie in mijn situatie doen? Welke tips hebben jullie om me over deze gevoelens heen te zetten? En hebben jullie uberhaupt zelf weleens in zo’n situatie gezeten en zo ja, wat hebben jullie toen gedaan? Alle hulp is welkom, dus bij deze alvast bedankt!

29 gedachten over “Als het lezen niet lukt..

 1. Ja ik kan je helpen. Toentertijd hakte ik Homerus in hapklare stukken. Op mijn blog kun je daar foto’s van terugvinden. Elke keer moest ik naar een gekleurde sticker lezen. Zo zag ik vooruitgang.

 2. Als je het persé wil uitlezen is in stukjes misschien een idee, zoals Luna inderdaad aangeeft. Of als het gaat om het uitlezen van een klassieker zou ik zeggen, kies een ander boek wat beter bevalt.

  Maar eerlijk is eerlijk, als ik een boek heb waar ik niet doorheen kom (gebeurt me regelmatig) en ik heb het een aardige kans gegeven (een kwart gelezen ofzo), dan stop ik er gewoon mee. Het moet tenslotte niet op werken gaan lijken ;-) Soms wil het op een later moment alsnog. En soms kijk ik nooit meer naar het boek om. Allebei prima.

  1. Haha je hebt helemaal gelijk natuurlijk! Het punt is alleen dat ik me nu ‘schuldig’ voel tegenover het boek haha, klinkt dat gek?
   Ik ga nu inderdaad eerst een ander boek proberen, en komende week focus ik me op Murakami, en daarna..dan zie ik wel weer verder haha gelukkig heeft augustus 31 dagen!

 3. Lezen mag geen opdracht worden. Als een bepaald boek als klassieker wordt bestempeld wil dat niet per definitie zeggen dat iedereen het goed/leuk zal vinden. Zo ben ik al tig keer met veel moed begonnen aan Ulysses, maar ondertussen heb ik voor mezelf uitgemaakt dat ik dat boek nooit meer zal vastpakken. Mijn advies: kies een andere klassieker en laat de walvis voor wat hij is ;)

 4. Mijn eerste ingeving is ook: kies een andere klassieker. Wel geef ik een boek meestal 50 tot 100 bladzijden de kans om me nog wel te grijpen. En als het een recensieboek is, dan is dat nog extra reden om even door te zetten. Het is stukjes hakken herken ik wel: ik neem me dan voor om elke dag 10 bladzijden te lezen. Of ik neem het boek mee in de trein naar mijn werk, zodat ik geen afleiding heb en me er wel op moet concentreren. Maar als ik me blijf ergeren (soms zijn hoofdpersonen echt vreselijk) of ik begrijp er niets van, dan durf ik het boek ook weg te leggen. Er zijn nog zoveel andere mooie boeken om te lezen, waaronder een heleboel klassiekers.

  1. Klopt, je hebt helemaal gelijk! Ik ga het boek nog een -voorzichtige- kans geven en is dat niks; dan waag ik me er voorlopig ook niet meer aan.
   Gelukkig heb ik nog voldoende andere leuke klassiekers klaarliggen :-)

 5. Hetzelfde advies als hierboven eigenlijk: lezen moet geen moeten worden :) Want als iets moet maakt dat het al meteen een stuk minder leuk. Kies dus een boek dat je heel graag wil lezen of gewoon heel nieuwsgierig naar bent. Maak echt tijd om te lezen. Want als je je gehaast door een boek wilt werken werkt dat ook heel vervelend. Succes!

 6. Normaal ga ik een ander boek lezen, maar als een boek echt uit moet, dan lees ik de helft van de tijd dat boek en als beloning de rest van de tijd een leuk boek. Dan heb je iets om naar uit te kijken :)

 7. Als je per se in Moby Dick verder wilt, raad ik je aan om over deze roman te lezen. Ontdek wat er zo bijzonder aan het boek is, welke diepere lagen het heeft en waarom het een klassieker is. Dat zal je nieuwsgierig maken! Mijn motto: ‘zien lezen, doet lezen!’ (hopelijk snap je wat ik bedoel).

 8. Er zijn klassiekers in allerlei soorten, misschien ligt Melville je niet. Dus ook mijn advies: kies snel een ander boek voor de maand om is. Overigens zit ik wel in het zelfde schuitje: ik moet nog 2 van de 3 genomineerden voor de debutantenprijs lezen en worstel op dezelfde manier met Nina Polak. Ben er nu in hapklare brokjes bijna doorheen, maar zie nu al op tegen Nina Weijers. En dat terwijl ik graag aan een paar andere zou beginnen. Ik voel me toch verplicht ze alledrie te lezen voor ik de cijfers doorgeef.

 9. Ik weet exact wat je bedoelt; ik was ook aan het worstelen met Moby Dick en wilde net opgeven, toen ik een er (gratis) audioversie van vond. Zo is het me uiteindelijk gelukt er door te komen: elke avond in bed voor het slapen gaan een half uurtje luisteren. Niet dat het nu mijn lievelingsboek is, ik vond het ongelooflijk langdradig, maar ben wel blij dat ik het gelezen heb. Alhoewel ik volledig akkoord ga dat lezen plezierig moet blijven, heb ik het toch altijd moeilijk om een boek niet uit te lezen.

  1. Oh wat toevallig! Ik vind het vooralsnog dus ook erg langdradig.. Pfff wel fijn dat het met een audioversie alsnog goed is gekomen met jouw Moby Dick-ervaring!
   Ik vind het niet-uitlezen van een boek ook altijd heel moeilijk..

 10. Tja, ik kan me alleen maar aansluiten bij de anderen. Lezen is vooral ontspanning en moet niet gaan voelen als een verplichting. Ik zou zelf voor een ander boek gaan, wellicht een andere klassieker, minder dik, zodat je je eigen doelstelling nog kunt halen…

 11. Tijd voor een ander boek, Moby Dick komt wel, of niet en ook dan is er geen man overboord. Maar ik snap je wel hoor, zou zelf ook dubbel teleurgesteld zijn, in het boek en mezelf, maar life’s too short en TBR-lijstjes te lang…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s